fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Let op: fraudeurs actief op handelsplatform Traktorpool

Blijf scherp bij het ongezien aankopen of verkopen van machines via internet. Fraudeurs vinden steeds opnieuw slimme manieren om kopers te misleiden. - Foto: Misset

Frauduleuze handel is van alle tijden. Handelsplatform Traktorpool opereert wereldwijd en onderschepte recent enkele pogingen tot het plaatsen van frauduleuze advertenties.

Meer en meer landbouwmachines worden verkocht via handelsplatforms zónder dat de koper de machine daadwerkelijk heeft gezien. Fraudeurs spelen daarop in en gaan op verschillende manieren te werk.

Hacken van profielen

De fraudeur hackt bijvoorbeeld een verkopersprofiel van een handelaar op een handelswebsite als Traktorpool.nl en probeert onder die vertrouwde naam machines aan te bieden. Of de fraudeur probeert te handelen onder een vertrouwde, Nederlandse bedrijfsnaam. Hij stuurt een mail naar een legitieme verkoper met de – vaak Engelse – tekst ‘Ik heb interesse in …’, met een vage verwijzing naar een bepaalde occasion.

Blijf alert op fraude

Blijf scherp bij het ongezien aankopen of verkopen van machines via internet. Fraudeurs vinden steeds opnieuw slimme manieren om kopers te misleiden. Wees extra alert:

  • wanneer er foute prijsindicaties worden gegeven;

  • als er geen telefoonnummers bij staan;

  • op e-mails met ‘outlook.com’ of ‘telecom.de’;

  • als je de machine moet ophalen in Spanje of Duitsland;

  • als de koper met een betaalcheque wil betalen. De koper geeft een cheque met een hoger bedrag dan de machine kost. Vervolgens vraagt hij of je het teveel betaalde bedrag contant wilt terugbetalen. In het buitenland worden betaalcheques nog geregeld gebruikt.

Lees hier wat je kunt doen om internetoplichting te voorkomen

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Trekkerverkoop stijgt in 2023

Uit de cijfers van brancheorganisatie Fedecom blijkt dat er in 2023 meer trekkers zijn verkocht dan een jaar eerder.
Afbeelding artikel

Video | Loonwerker Peter Kastelijn stopt met agrarisch loonwerk

In deze video vertelt loonwerker Peter Kastelijn waarom hij stopt met agrarisch loonwerk. Hij kijkt vooruit naar een nieuwe toekomst.
Afbeelding artikel

Video | Stef Hooijman (Troostwijk): aantal machineveilingen neemt toe

Stef Hooijman, adviseur/taxateur bij Troostwijk Veilingen, over het stijgend aantal machineveilingen. Hij schetst de huidige markt en geeft zijn visie.
Beheer
WP Admin