Terug naar nieuwsoverzicht

Let op: fraudeurs actief op handelsplatform Traktorpool

Blijf scherp bij het ongezien aankopen of verkopen van machines via internet. Fraudeurs vinden steeds opnieuw slimme manieren om kopers te misleiden. - Foto: Misset

Frauduleuze handel is van alle tijden. Handelsplatform Traktorpool opereert wereldwijd en onderschepte recent enkele pogingen tot het plaatsen van frauduleuze advertenties.

Meer en meer landbouwmachines worden verkocht via handelsplatforms zónder dat de koper de machine daadwerkelijk heeft gezien. Fraudeurs spelen daarop in en gaan op verschillende manieren te werk.

Hacken van profielen

De fraudeur hackt bijvoorbeeld een verkopersprofiel van een handelaar op een handelswebsite als Traktorpool.nl en probeert onder die vertrouwde naam machines aan te bieden. Of de fraudeur probeert te handelen onder een vertrouwde, Nederlandse bedrijfsnaam. Hij stuurt een mail naar een legitieme verkoper met de – vaak Engelse – tekst ‘Ik heb interesse in …’, met een vage verwijzing naar een bepaalde occasion.

Blijf alert op fraude

Blijf scherp bij het ongezien aankopen of verkopen van machines via internet. Fraudeurs vinden steeds opnieuw slimme manieren om kopers te misleiden. Wees extra alert:

  • wanneer er foute prijsindicaties worden gegeven;

  • als er geen telefoonnummers bij staan;

  • op e-mails met ‘outlook.com’ of ‘telecom.de’;

  • als je de machine moet ophalen in Spanje of Duitsland;

  • als de koper met een betaalcheque wil betalen. De koper geeft een cheque met een hoger bedrag dan de machine kost. Vervolgens vraagt hij of je het teveel betaalde bedrag contant wilt terugbetalen. In het buitenland worden betaalcheques nog geregeld gebruikt.

Lees hier wat je kunt doen om internetoplichting te voorkomen

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

John Deere in 2022 marktleider trekkerverkoop in België

John Deere is markleider in België qua aantal verkochte trekkers in 2022. Dat blijkt cijfers van de Belgische branchevereniging Fedagrim.
Afbeelding artikel

Thijs Reijnen: ‘Basworld.com ontzorgt gebruiker bij verkoop trekker’

Via basworld.com kan elke trekkerbezitter zijn trekker verkopen naar het buitenland. Thijs Reijnen van BAS World legt uit.
Afbeelding artikel

15 % minder trekkers verkocht in de Verenigde Staten

In de eerste 11 maanden van 2022 heeft Association of Equipment Manufacturers (AEM) 250.688 verkochte trekkers geregistreerd in de VS.
Beheer
WP Admin