Terug naar nieuwsoverzicht

Zo word je niet de dupe van internetoplichting

Blijf scherp bij het ongezien aankopen van machines via internet. Fraudeurs hanteren een relatief nieuwe wijze van internetoplichting om kopers te misleiden. Op slinkse wijze hacken zij het account van een gerenommeerde verkoper. Om daarmee vervolgens onder ‘vertrouwde’ naam materieel aan te bieden. Lees hier wat je kunt doen om een hack te voorkomen.

Nu het vakantietijd is, zijn fraudeurs weer actiever. Het handelsplatform Traktorpool.nl onderschepte recent vier pogingen tot het plaatsen van frauduleuze advertenties. In februari waren er ook al een pogingen gedaan, toen waren het er zeven. Deze zijn allemaal onderschept nog vóór er een nietsvermoedende koper was opgelicht. Wel bijzonder, want in de afgelopen acht jaar gebeurde er niets noemenswaardigs op dit gebied.

Die plotselinge toename bij landbouwmachines ligt volledig in lijn met de toename van algehele internetoplichting. Over het totaal – van identiteitsfraude, cybercrime tot webwinkelfraude – zijn er in 2020 volgens de Fraudehelpdesk meldingen gemaakt voor in totaal € 41 miljoen aan schade, waar dit in 2019 nog ruim € 26 miljoen was. Volgens de Fraudehelpdesk is die toename een gevolg van de groei in online handel gedurende afgelopen coronajaar.

Bij landbouwmachines is het verder een feit dat meer en meer wordt verkocht zónder dat de koper de machine daadwerkelijk heeft gezien. De Fraudehelpdesk heeft geen afzonderlijke categorie met meldingen over landbouwmachines. Een handmatige zoektocht in de database door een woordvoerder, levert een kleine tien meldingen op vanaf januari 2020. Ook de landelijke politie hanteert geen feitcode voor frauduleuze handel in landbouwmachines, en kan dus geen aantallen noemen. De politie zegt wel bekend te zijn met de werkwijze dat websites van legitieme handelaren worden nagebouwd, en tipt: doe meteen aangifte. Dan kunnen zij zo’n vervalste website uit de lucht halen.

Niet van echt te onderscheiden

Frauduleuze handel is van alle tijden. De manier waarop is echter redelijk nieuw. In dit geval hackt de fraudeur een verkopersprofiel van een handelaar op een handelswebsite, en probeert onder die vertrouwde naam machines aan te bieden (zie kader ‘Zo gaat de fraudeur te werk‘). Naast het hacken van een verkopersprofiel, wordt ook een website natuurgetrouw nagebouwd. Op die niet van echt te onderscheiden website doet eigenlijk alleen een niet-standaard Nederlands telefoonnummer vermoeden dat het gaat om nepbedrijf.

Toch kun je met Google een aantal zaken checken. Kijk eens met Streetview of het geregistreerde adres er geloofwaardig uitziet. Of controleer of reeds meldingen zijn gemaakt over die bedrijfsnaam. Lees in onderstaande kaders hoe je voorkomt dat je slachtoffer wordt. Gebruik die tips bij twijfel, want een nepwebsite herkennen is moeilijk, zelfs als je wéét dat het gaat om een nepwebsite. Zo wordt soms netjes een pop-upmelding gemaakt dat ‘ondanks corona onderdelenlevering voorspoedig verloopt’, en je leest er recensies van tevreden klanten. Blijf dus scherp.

Gerelateerde tags: ,

Je las zojuist één van je gratis Premium artikelen

Onbeperkt lezen op trekkeronline.nl?
WORD ABONNEE

En lees meteen verder

Al abonnee? Log dan hier in.

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Let op: fraudeurs actief op handelsplatform Traktorpool

Handelsplatform Traktorpool onderschepte recent enkele pogingen tot het plaatsen van frauduleuze advertenties.
Afbeelding artikel

John Deere in 2022 marktleider trekkerverkoop in België

John Deere is markleider in België qua aantal verkochte trekkers in 2022. Dat blijkt cijfers van de Belgische branchevereniging Fedagrim.
Afbeelding artikel

Thijs Reijnen: ‘Basworld.com ontzorgt gebruiker bij verkoop trekker’

Via basworld.com kan elke trekkerbezitter zijn trekker verkopen naar het buitenland. Thijs Reijnen van BAS World legt uit.
Beheer
WP Admin