fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

New Holland showt prototype elektrische en autonome T4 Electric Power

New Holland toont op de Tech Day in Arizona (VS) een elektrische en autonome T4-trekker: de T4 Electric Power. - Foto’s: New Holland

New Holland laat een prototype zien van een elektrische, autonome trekker op de door moederbedrijf CNH Industrial georganiseerde Tech Day in Arizona (VS). Deze zogenoemde T4 Electric Power heeft een accu en levert tot 120 pk. Een Case IH-variant volgt. De productie start eind 2023.

Het prototype van de elektrische en autonome T4 Electric Power heeft New Holland ontwikkeld in samenwerking met het R&D-centrum in Burr Ridge (Illinois), de trekkerfabriek in Italië, en Monarch Tractor waarin CNH Industrial een minderheidsbelang heeft. Laatstgenoemde is een in Californië gevestigde trekkerfabrikant, die zich focust op elektrificatie en autonomie.

Batterij-aangedreven

De T4 Electric Power levert tot 120 pk motorvermogen, een koppel tot 440 Nm en rijdt tot 40 km/u. Volgens CNH Industrial heeft het batterijpakket, waarover CNH geen details bekend maakt, voldoende opslagcapaciteit voor één werkdag. Dat is afhankelijk van het inzetprofiel. Met een snellaadsysteem is de accu binnen een uur volledig opgeladen, aldus CNH.

De trekker levert ook stroom voor extern gebruik, waardoor de machine kan dienen als aggregaat. Ook kan de stroom gebruikt worden om werktuigen mee aan te drijven, al is de trekker nog wel voorzien van conventionele hydrauliek en een aftakas. Opvallend: de T4 T4 Electric Power is voorzien van stopcontacten, die je mag gebruiken om te lassen of te boren.

Tekst gaat verder onder de foto

Een zijaanzicht van de T4 Electric Power. New Holland maakt geen details bekend over de accu en waar die geplaatst is.

Een zijaanzicht van de T4 Electric Power. New Holland maakt geen details bekend over de accu en waar die geplaatst is.

Autonoom werken

Naast elektrisch rijdt de T4 Electric Power autonoom. Daartoe is de cabine voorzien van sensoren, camera’s en regeleenheden. Het zou mogelijk zijn om de trekker op afstand via de smartphone te activeren. In een zogenoemde Shadow Follow Me-modus kun je zelfs twee of meer trekkers gesynchroniseerd hetzelfde werk laten doen.

De trekker is volgens CNH Industrial voorzien van een 360 graden-detectiesysteem, slimme telematica en een automatisch stuursysteem. Via een off-boardsysteem is het mogelijk de trekker én het batterijsysteem in de gaten te houden.

Elektrische trekker 90% stiller

Volgens de fabrikant is de elektrische trekker 90% stiller dan dat een dieselvariant, ook zijn er minder trillingen. De T4 Electric Power is volgens CNH ook agressiever, efficiënter en voorzien van betere tractie-controle dan een dieselvariant. Daarnaast verandert de trekker soepeler van rijrichting.

Tekst gaat verder onder de foto

De T4 Electric Power is voorzien van een nieuwe kleur: Clean Blue Color. Daarnaast is het bekende bladembleem van New Holland verlicht.

De T4 Electric Power is voorzien van een nieuwe kleur: Clean Blue Color. Daarnaast is het bekende bladembleem van New Holland verlicht.

Eind 2023 in productie

Naar verwachting start de productie van de T4 Electric Power eind 2023, waarna een breder aanbod volgt. De elektrische trekker wordt gepresenteerd onder het New Holland-merk. Een Case IH-versie volgt later.

De T4 Electric Power wordt geleverd in een nieuwe kleur: Clean Blue Color. Het bekende bladembleem van New Holland is verlicht. Ook de achterlichten onderscheiden zich van de conventionele dieseltrekkers.

Auteur: Bob Karsten

Het dak is voorzien van sensoren, camera’s en regeleenheden waarmee de T4 autonoom zou kunnen werken en op de smartphone is te monitoren.

De T4 Electric Power is ontwikkeld in samenwerking tussen met het R&D-centrum in Burr Ridge (Illinois, VS), de trekkerfabriek in Italië en het onlangs door CNH Industrial overgenomen Monarch Tractor.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Autonome Fendt 716 werkt zonder constante supervisie

Loonwerker en akkerbouwer Brian Salomé in IJzendijke (Zld.) trapte onlangs de NPPL-praktijktest 2024 af met een autonoom werkende Fendt 716.
Afbeelding artikel

De toekomst is nu: AgXeed-robot harkt gras tijdens Grasdag 2024

Een robot die het gras harkt, is dat de toekomst? Kom het bekijken tijdens de Grasdag in Dronten, waar de AgXeed-robot...
Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Beheer
WP Admin