fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Drie filtertips voor schonere lucht in de cabine

Zorg voor schone lucht in de cabine. Het filtersysteem in de cabine moet op orde zijn om mogelijke schadelijke aerosolen en stofdeeltjes te filteren. - Foto: Freudenberg

De Duitse filterfabrikant Freudenberg geeft drie tips om je persoonlijke veiligheid in de cabine te waarborgen tijdens werkzaamheden waarbij schadelijke stoffen in de lucht hangen. Je kunt middels een paar kleine handelingen zorgen voor schonere lucht in de cabine en gezondheidsproblemen voorkomen, zo luidt het advies.

Tijdens werkzaamheden op het land en in de boomgaarden zit de lucht vol stofdeeltjes en mogelijk schadelijke aerosolen. Het filtersysteem in de cabine moet daarom op orde zijn. Filterfabrikant Freudenberg​ geeft een paar tips om schonere lucht in de cabine te waarborgen.

Tip 1: controleer etiket en verpakking

Controleer het etiket van een product. Op het etiket staat het toepassingsgebied en de categorie op basis van de Europese EN 15695-norm. De categorie hanteert de nummering 1 tot en met 4. Hoe hoger het nummer, hoe beter stof, aerosolen en (chemische) dampen worden gefilterd. Let op dat de verpakking dicht is, zonder poreuze plekken of beschadigingen. Ook het filterhuis mag niet beschadigd zijn.

Tip 2: let op gelijkmatige plooiafstand filter

Bij alle filtertypes moeten de plooien gelijkmatig verdeeld zijn en er uniform uitzien. Bij meerfasefilters voor cabines van categorie 3 of 4 zijn aerosolenfilter, ultrafijne-deeltjesfilter en dampfilter normaal gesproken niet zichtbaar van buitenaf. Je kunt ze dus niet checken, aldus de fabrikant. Volg daarom de bijgeleverde instructies nauwgezet.

Tip 3: check montage en pasvorm van filters

Zorg ervoor dat het filter precies in de opening past en er geen openingen rondom het filter zitten. Tijdens ritten over ruw terrein mag het filter niet gaan schuiven en een opening creëren. Controleer enkele uren na de installatie of er iets is losgekomen of er onderdelen ontbreken. Is dit het geval, dan is het filter niet goed en moet het worden onderzocht.

Auteur: Jacco van Erkelens

Lees ook: Verstopt roetfilter? Reinig filter in plaats van vervangen

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Video | Akkergiganten: Case-IH Steiger 400

Akkergigant Case-IH Steiger 400 met 400 pk trekt een 6 meter brede He-Va-woeler probleemloos over de Groningse akkers.
Afbeelding artikel

Farming Simulator 22 uitgebreid met Farm Production Pack

Computerspel Farming Simulator is uit te breiden met Farm Production Pack. Daarmee verhoog je de productie en verduurzaam je de bedrijfsvoering.
Afbeelding artikel

Eerste kwartaal 2024 rooskleurig voor trekkerverkoop

In het eerste kwartaal van 2024 noteert brancheorganisatie Fedecom 567 nieuw-verkochte trekkers; 56 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Beheer
WP Admin