fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Amazone presenteert precisiezaaimachine Centaya 3000 Special

Amazone biedt zijn nieuwe precisiezaaimachine Centaya 3000 Special aan in bakmaten van 1.000 en 1.500 liter. De zaaimachine heeft een werkbreedte van 3 meter. - Foto's: Amazone

De Duitse machinefabrikant Amazone breidt zijn assortiment pneumatische opbouwzaaimachines uit met precisiezaaimachine Centaya 3000 Special. Deze vervangt de AD-P Special-opbouwzaaimachine.

Amazone toonde de precisiezaaimachine aan het grote publiek op mechanisatievakbeurs Sima 2022, vorige week in Parijs.

De fabrikant levert de Centaya 3000 Special in bakmaten van 1.000 liter en 1.500 liter. De precisiezaaimachine heeft een werkbreedte van 3 meter. De op een pneumatische eg gemonteerde zaaimachine kun je uitrusten met een enkele schijfkouter, de RoTec pro, of een dubbele schijfkouter, de TwinTeC.

De gesegmenteerde verdeelkop van de precisiezaaimachine is achter de zaadcontainer gemonteerd, direct boven de schijfkouters. Dit zorgt voor een korte transporttijd van het zaad. De trechter is ver naar voren geplaatst en biedt een optimaal zwaartepunt dicht bij de trekker. De verdeelkop is gemakkelijk bereikbaar via de laadplank. Zo kun je deze regelmatig controleren. Ook het instellen van het rijpadensysteem is eenvoudig uit te voeren, aldus Amazone.

Tekst gaat verder onder de video

Trechter met grote vulopening

Het lage profiel van de trechter geeft de bestuurder een goed overzicht. De grote vulopening van de trechter, 2,30 x 0,84 m, zorgt ervoor dat je bigbags, voorladers en kleine zakken snel kunt vullen. Dankzij de diepe trechterpunt en de steile trechterwanden wordt het zaad consistent aan het doseersysteem geleverd. Het ontwerp zorgt ervoor dat slechts kleine resthoeveelheden in de trechter achterblijven.

Precisiezaaimachine bestuurd via Isobus

De Centaya 3000 Special wordt bestuurd via Isobus. De bestuurder bedient de machine intuïtief met behulp van Amazone-software, meldt de fabrikant. In combinatie met de TwinTerminal kun je de machine snel en eenvoudig instellen voor het zaaiwerk.

De kalibratie van de zaadbak voer je vanaf het laadbord uit. Een toegankelijke doseereenheid op de bodem van de trechter zorgt voor een gelijkmatige zaaddosering. Het zaad wordt verzameld in de meegeleverde opvangzak en gewogen met de standaard meegeleverde weegschaal.

Amazone biedt verschillende doseercassettes voor de Centaya 3000 Special voor andere zaden of andere zaadhoeveelheden. Voor het verwisselen van de doseercassettes hoef je slechts twee bouten direct op de doseerunit los te maken.

Om de voormeting, kalibratie en het legen van zaadrestanten te vergemakkelijken, biedt Amazone de TwinTerminal 3.0 aan. Deze terminal bevestig je met een magneet dicht bij de doseerunit. De kalibratie vindt dus direct beneden op de machine plaats. De Isobus-besturing van de precisiezaaimachine is uit te voeren met de AmaTron 4 of AmaPad 2 Isobus-terminals van Amazone of met met Isobus-terminals van andere fabrikanten.

Tekst gaat verder onder de foto

De TwinTerminal 3.0 bevestig je met een magneet dicht bij de meeteenheid. Kalibreren gebeurt dus direct beneden op de machine.

De TwinTerminal 3.0 bevestig je met een magneet dicht bij de meeteenheid. Kalibreren gebeurt dus direct beneden op de machine.

Snelkoppelingssysteem QuickLink

De Centaya 3000 Special is zonder gereedschap snel te koppelen aan Amazone-werktuigen via het QuickLink-snelkoppelingssysteem. Afhankelijk van de bodemgesteldheid kun je de precisiezaaimachine combineren met rotorkopeg KE 02, KG en KX. Voor gebruik op zeer lichte gronden kun je de Centaya 3000 Special combineren met de CombiDisc compacte schijveneg.

Auteur: René Groeneveld

Ben je geïnteresseerd in een gebruikte Amazone-zaaimachine? Kijk op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuwe subsidieronde machines; regeling open tot 29 juni

RVO heeft een nieuwe regeling geopend voor subsidie op bepaalde machines onder de noemer ‘geïntegreerde gewasbescherming’.
Afbeelding artikel

Foto | Nog meer precisielandbouwtechnieken op DLG Feldtage

Een aantal precisielandbouwtechnieken was voor het eerst te zien op de DLG Feldtage, zoals de sensortechnologie voor spotsprayen van Kubota.
Afbeelding artikel

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage

DLG Feldtage presenteert het FarmRobotix-programma: praktijkrijpe robot- en precisielandbouwoplossingen voor biologische en gangbare akkerbouw.
Beheer
WP Admin