fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Väderstad naar € 500 miljoen omzet in 2022

Väderstad heeft nog altijd de ambitie om de hoogste en beste oogstresultaten te boeken zonder de bodem te ploegen. - Foto: Michel Velderman

De Zweedse werktuigenfabrikant Väderstad zag zijn omzet in 2022 met 25% toenemen tot net over de € 500 miljoen. Die groei stopt voorlopig niet, zo meldt de directie.

Dat maakte Väderstad bekend op zijn jaarlijkse persconferentie. Het boekjaar sluit op 30 september.

Deze € 500 miljoen komt neer op een groei van 25% ten opzichte van 2021. Dit is meer dan het dubbele van de omzet in 2017. De grootste groei boekte het bedrijf in Noord-Amerika en Oost-Europa, in beide gevallen grofweg 40%.

De top 5 belangrijkste landen voor Väderstad is Canada, Duitsland, Polen, Hongarije en Zweden. Canada is de grootste markt. De Zweedse firma exporteert in totaal naar 40 landen.

Volgens Henrik Gilstring, CEO van Väderstad, is de groei terug te vinden in alle machinegroepen. De grootste groei is geboekt door de Tempo-highspeed-precisiezaaimachines. De Tempo-precisiezaaimachine is tien jaar op de markt. Met de Tempo-machine kun je op hoge snelheid exact zaaien.

Overnames in de VS

Afgelopen boekjaar lijfde Väderstad drieAmerikaanse fabrikanten in: de merken Wishek (vooral schijveneggen), Concord (voornamelijk zaaimachines) en Wil-Rich (cultivatoren en precisiezaaimachines). Bijzonder: in Zweden is Väderstad eigenaar van een eigen metaalfabriek, waar de fabrikant slijtdelen uit ruw staal vervaardigt.

Geen machines naar Rusland

CEO Gilstring geeft aan dat er nog altijd een sterke groei in het verschiet ligt, ondanks de oorlog in Oekraïne. Hij schrijft dit vooral toe aan de sterk gestegen graanprijs, die de vraag naar nieuwe machines nog altijd aanwakkert.

Väderstad is inmiddels gestopt met het leveren van nieuwe machines aan Rusland. Het levert nog wel onderdelen. De verkoop aan Oekraïne groeit snel, maar kan de weggevallen omzet in Rusland niet compenseren.

Beste oogresultaat behalen zonder bodem te ploegen

Väderstad heeft nog altijd de ambitie om de hoogste en beste oogstresultaten te boeken zonder de bodem te ploegen. Het gelooft in drie machinegroepen: zaaien, precisiezaaien en ondiepe bodembewerking met schijveneggen en cultivatoren. Een ploeg met een Väderstad-sticker erop zal er dan ook nooit komen, zo stelt Mattias Hovnert, sales-directeur van Väderstad.

Auteur: Bas van Hattum

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fossielvrij staal voor productie verreikers en knikladers van Manitou

Manitou gaat vanaf 2026 fossielvrij staal van de Zweedse producent SSAB gebruiken voor de bouw van zijn verreikers en knikladers.
Afbeelding artikel

Chris Voets (Kamps de Wild): ‘Alles draait om mensen, kennis en service’

Wat vindt Chris Voets, vestigingsdirecteur bij Kamps de Wild, van de ontwikkeling waarbij importeurs steeds meer mechanisatiebedrijven overnemen?
Afbeelding artikel

Homburg gaat ploegen en kopeggen van Rabe importeren

Homburg wordt importeur van ploegen en rotorkopeggen van de Duitse werktuigenfabrikant Rabe in Nederland en België.
Beheer
WP Admin