fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

RDW controleert WAM-registratie op (land)bouwvoertuigen

Landbouwtrekkers en zelfrijdende werktuigen met een kenteken moeten WAM-geregistreerd zijn. Getrokken materieel als landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen zijn niet WAM-plichtig. - Foto: Hans Prinsen

RDW controleert vanaf 2022 of landbouwvoertuigen WAM-geregistreerd, dus verzekerd, zijn. De keuringsinstantie verstuurt brieven naar eigenaren van wie voertuigen nog niet zijn verzekerd. Dit meldt brancheorganisatie voor de loonwerkers, Cumela.

Alle zelfrijdende (land)bouwvoertuigen moeten verzekerd zijn voor schade die met het voertuig wordt veroorzaakt. Voertuigeigenaren moeten voor hun motorvoertuigen verplicht een Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) afsluiten. De WAM wordt in het RDW-register gekoppeld aan het kenteken van het voertuig.

Als uit een kentekencontrole van de politie blijkt dat er geen WAM geregistreerd staat, krijgt de eigenaar van het (land)bouwvoertuig een boete. Bij staande houding raadpleegt de politie het WAM-register om de verzekeringsstatus van het voertuig te controleren.

Getrokken materieel niet WAM-plichtig

Dat betekent dat elke landbouwtrekker en elk zelfrijdend werktuig met een kenteken, WAM-verzekerd moeten zijn. Getrokken materieel als landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen zijn niet WAM-plichtig. Getrokken materieel is altijd automatisch meeverzekerd op het trekkende voertuig.

Momenteel staan 195.000 van de 462.000 geregistreerde zelfrijdende (land)bouwvoertuigen nog altijd als niet WAM-verzekerd geregistreerd bij RDW. Oftewel van 42% van de gemotoriseerde (land)bouwvoertuigen moet de WAM nog worden doorgegeven aan de RDW. Dit wil niet zeggen dat deze voertuigen niet verzekerd zijn, maar wel dat de voertuigeigenaar of verzekeraar actie moet ondernemen, aldus Hero Dijkema, beleidsmedewerker (land)bouwverkeer en vervoer bij Cumela.

Kenteken doorgeven aan verzekeraar

Het is daarom belangrijk dat je de kentekens van je (land)bouwvoertuig altijd doorgeeft aan je verzekeraar of adviseur. Geef na ontvangst van de kentekenbewijzen de kentekens, meldcodes en datums tenaamstelling van je (land)bouwvoertuigen direct door aan jouw verzekeraar. De verzekeraar of tussenpersoon meldt vervolgens bij RDW dat het voertuig WA-verzekerd is.

De reden dat je een brief van RDW krijgt, heeft verschillende oorzaken:

  • het (land)bouwvoertuig is nog helemaal niet WAM-verzekerd;

  • het voertuig staat op een zogenoemde bedrijfspolis en is niet individueel geregistreerd bij je verzekeraar;

  • je hebt de kentekens van de (land)bouwvoertuigen nog niet doorgegeven aan je verzekeraar of tussenpersoon;

  • jouw verzekeraar heeft de kentekens nog niet als WA-verzekerd aangemeld bij RDW.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Hoe zit het ook alweer met de kentekenplicht?

Hoe zit het ook alweer als het kenteken van de trekker niet zichtbaar is door een machine? En is kentekenverlichting verplicht?...
Afbeelding artikel

Kentekenplaatplicht vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt een generieke kentekenplaatplicht voor alle landbouwvoertuigen, ongeacht constructiesnelheid of rijsnelheid.
Afbeelding artikel

Verkoop John Deere-trekkers plust 29% in Nederland

In de eerste helft van 2023 zijn 115 John Deere-trekkers (+29%) meer op kenteken gezet ten opzichte van 2022. Steyr en...
Beheer
WP Admin