Terug naar nieuwsoverzicht

RDW controleert WAM-registratie op (land)bouwvoertuigen

Landbouwtrekkers en zelfrijdende werktuigen met een kenteken moeten WAM-geregistreerd zijn. Getrokken materieel als landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen zijn niet WAM-plichtig. - Foto: Hans Prinsen

RDW controleert vanaf 2022 of landbouwvoertuigen WAM-geregistreerd, dus verzekerd, zijn. De keuringsinstantie verstuurt brieven naar eigenaren van wie voertuigen nog niet zijn verzekerd. Dit meldt brancheorganisatie voor de loonwerkers, Cumela.

Alle zelfrijdende (land)bouwvoertuigen moeten verzekerd zijn voor schade die met het voertuig wordt veroorzaakt. Voertuigeigenaren moeten voor hun motorvoertuigen verplicht een Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) afsluiten. De WAM wordt in het RDW-register gekoppeld aan het kenteken van het voertuig.

Als uit een kentekencontrole van de politie blijkt dat er geen WAM geregistreerd staat, krijgt de eigenaar van het (land)bouwvoertuig een boete. Bij staande houding raadpleegt de politie het WAM-register om de verzekeringsstatus van het voertuig te controleren.

Getrokken materieel niet WAM-plichtig

Dat betekent dat elke landbouwtrekker en elk zelfrijdend werktuig met een kenteken, WAM-verzekerd moeten zijn. Getrokken materieel als landbouwaanhangwagens en getrokken werktuigen zijn niet WAM-plichtig. Getrokken materieel is altijd automatisch meeverzekerd op het trekkende voertuig.

Momenteel staan 195.000 van de 462.000 geregistreerde zelfrijdende (land)bouwvoertuigen nog altijd als niet WAM-verzekerd geregistreerd bij RDW. Oftewel van 42% van de gemotoriseerde (land)bouwvoertuigen moet de WAM nog worden doorgegeven aan de RDW. Dit wil niet zeggen dat deze voertuigen niet verzekerd zijn, maar wel dat de voertuigeigenaar of verzekeraar actie moet ondernemen, aldus Hero Dijkema, beleidsmedewerker (land)bouwverkeer en vervoer bij Cumela.

Kenteken doorgeven aan verzekeraar

Het is daarom belangrijk dat je de kentekens van je (land)bouwvoertuig altijd doorgeeft aan je verzekeraar of adviseur. Geef na ontvangst van de kentekenbewijzen de kentekens, meldcodes en datums tenaamstelling van je (land)bouwvoertuigen direct door aan jouw verzekeraar. De verzekeraar of tussenpersoon meldt vervolgens bij RDW dat het voertuig WA-verzekerd is.

De reden dat je een brief van RDW krijgt, heeft verschillende oorzaken:

  • het (land)bouwvoertuig is nog helemaal niet WAM-verzekerd;

  • het voertuig staat op een zogenoemde bedrijfspolis en is niet individueel geregistreerd bij je verzekeraar;

  • je hebt de kentekens van de (land)bouwvoertuigen nog niet doorgegeven aan je verzekeraar of tussenpersoon;

  • jouw verzekeraar heeft de kentekens nog niet als WA-verzekerd aangemeld bij RDW.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Zo schrijf je een gekentekend voertuig over

Een trekker gekocht of verkocht? TREKKER legt uit waaraan je moet denken bij het overschrijven van een gekentekend voertuig.
Afbeelding artikel

Geef kenteken van geregistreerd voertuig door aan verzekeraar

Meld je geregistreerde voertuig aan bij je verzekeraar. Dan volgt een koppeling in het centraal verzekeringsregister.
Afbeelding artikel

1 juli 2022: registratie landbouwvoertuig en kenteken verplicht

Kentekenplicht geldt vanaf 1 juli 2022 voor alle geregistreerde landbouwvoertuigen op de openbare weg, op een enkele uitzondering na.
Beheer
WP Admin