Terug naar nieuwsoverzicht

Geef kenteken van geregistreerd voertuig door aan verzekeraar

Zelfrijdende voertuigen moeten altijd WA-verzekerd zijn. Meld je geregistreerde voertuig bij je verzekeraar, dan volgt een koppeling in het centraal verzekeringsregister. - Foto: Hans Prinsen

De meeste landbouwvoertuigen zijn inmiddels voorzien van een kenteken. Meld je geregistreerde zelfrijdende machines bij je verzekeraar om bekeuringen te voorkomen.

Alle geregistreerde voertuigen worden opgenomen in het kentekenregister. RDW gebruikt dit register voor een controle op de verzekeringsplicht.

Zelfrijdende voertuigen moeten altijd WA-verzekerd zijn. Als een voertuig schade maakt, dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen. Volgens de RDW is dat nu bij 200.000 trekkers niet het geval. Dat wil niet zeggen dat deze trekkers niet verzekerd zijn, vaak ontbreekt slechts de koppeling in het centraal verzekeringsregister.

Centraal verzekeringsregister

De verzekeringsmaatschappij zorgt dat verzekerde voertuigen worden opgenomen in het centraal verzekeringsregister. Meld je de geregistreerde voertuigen niet bij je verzekeraar, dan ontbreekt deze koppeling. Als de politie je aanhoudt, wordt het kenteken van het voertuig nagetrokken. Is het voertuig vanuit het kentekenregister niet verzekerd, dan kun je hiervoor een boete krijgen.

Daarnaast kan de RDW aan de hand van het kentekenregister ook een boete uitschrijven voor het onverzekerd rijden. Dit geldt alleen voor zelfrijdende voertuigen, zoals trekkers en hakselaars.

Schorsen van voertuig

Er zijn ook veel trekkers die nooit of zelden op de openbare weg komen, zoals oldtimers. Toch moeten ook deze voertuigen verzekerd zijn.

Wil je een trekker of zelfrijder uit de verzekering halen, dan moet het voertuig geschorst worden. Aan het schorsen van een voertuig zijn kosten verbonden. De hoogte daarvan is afhankelijk van het soort voertuig.

Wil je met het geschorste voertuig weer de weg op, dan laat je de schorsing opheffen. Na de opheffing van de schorsing moet je als eigenaar van het voertuig direct voldoen aan de voertuigverplichtingen als verzekering en APK-plicht. Het voertuig mag dan weer op de openbare weg rijden.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

1 juli 2022: registratie landbouwvoertuig en kenteken verplicht

Kentekenplicht geldt vanaf 1 juli 2022 voor alle geregistreerde landbouwvoertuigen op de openbare weg, op een enkele uitzondering na.
Afbeelding artikel

Dit zijn de marktaandelen van 310.000 geregistreerde trekkers

Welke trekkertypes zie je het meeste in Nederland? En hoeveel oldtimers zijn geregistreerd op kenteken? TREKKER dook in de berg data...
Afbeelding artikel

RDW: aanvragen kenteken zelfbouwvoertuigen bijna verwerkt

RDW verwerkt de laatste aanvragen voor een kentekenregistratie van zelfbouwvoertuigen.
Beheer
WP Admin