fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Geef kenteken van geregistreerd voertuig door aan verzekeraar

Zelfrijdende voertuigen moeten altijd WA-verzekerd zijn. Meld je geregistreerde voertuig bij je verzekeraar, dan volgt een koppeling in het centraal verzekeringsregister. - Foto: Hans Prinsen

De meeste landbouwvoertuigen zijn inmiddels voorzien van een kenteken. Meld je geregistreerde zelfrijdende machines bij je verzekeraar om bekeuringen te voorkomen.

Alle geregistreerde voertuigen worden opgenomen in het kentekenregister. RDW gebruikt dit register voor een controle op de verzekeringsplicht.

Zelfrijdende voertuigen moeten altijd WA-verzekerd zijn. Als een voertuig schade maakt, dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen. Volgens de RDW is dat nu bij 200.000 trekkers niet het geval. Dat wil niet zeggen dat deze trekkers niet verzekerd zijn, vaak ontbreekt slechts de koppeling in het centraal verzekeringsregister.

Centraal verzekeringsregister

De verzekeringsmaatschappij zorgt dat verzekerde voertuigen worden opgenomen in het centraal verzekeringsregister. Meld je de geregistreerde voertuigen niet bij je verzekeraar, dan ontbreekt deze koppeling. Als de politie je aanhoudt, wordt het kenteken van het voertuig nagetrokken. Is het voertuig vanuit het kentekenregister niet verzekerd, dan kun je hiervoor een boete krijgen.

Daarnaast kan de RDW aan de hand van het kentekenregister ook een boete uitschrijven voor het onverzekerd rijden. Dit geldt alleen voor zelfrijdende voertuigen, zoals trekkers en hakselaars.

Schorsen van voertuig

Er zijn ook veel trekkers die nooit of zelden op de openbare weg komen, zoals oldtimers. Toch moeten ook deze voertuigen verzekerd zijn.

Wil je een trekker of zelfrijder uit de verzekering halen, dan moet het voertuig geschorst worden. Aan het schorsen van een voertuig zijn kosten verbonden. De hoogte daarvan is afhankelijk van het soort voertuig.

Wil je met het geschorste voertuig weer de weg op, dan laat je de schorsing opheffen. Na de opheffing van de schorsing moet je als eigenaar van het voertuig direct voldoen aan de voertuigverplichtingen als verzekering en APK-plicht. Het voertuig mag dan weer op de openbare weg rijden.

Auteur: Robin Looman

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kentekenplaatplicht vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt een generieke kentekenplaatplicht voor alle landbouwvoertuigen, ongeacht constructiesnelheid of rijsnelheid.
Afbeelding artikel

Verkoop John Deere-trekkers plust 29% in Nederland

In de eerste helft van 2023 zijn 115 John Deere-trekkers (+29%) meer op kenteken gezet ten opzichte van 2022. Steyr en...
Afbeelding artikel

Zo krijgt een nieuwe machine RDW-goedkeuring

Je mag met landbouwtrekkers alleen op de weg rijden als ze gekentekend zijn. Wat komt er zoal kijken bij een RDW-goedkeuring?
Beheer
WP Admin