fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Oldtimers kijken op internationaal trekkerevenement in Panningen

Veel liefhebbers van oldtimers namen een kijkje op het Internationale Historische Festival (IHF) in Panningen (L.) in het laatste weekend van juli. -Foto's: Martin Smits

Topdrukte tijdens het Internationaal Historisch Festival (IHF) van de Historische Motor en Trekker vereniging (HMT) in Panningen (L.) eind juli. Het bestuur heeft nog geen bezoekersaantal bekendgemaakt. Dat het bovengemiddeld was, is zeker. Na twee jaar uitstel vanwege corona trok Europa’s grootste oldtimerevenement bovengemiddeld veel bezoekers.

Traditioneel veel Bulldogs in Panningen. Hier op het terrein van de woonwagens, die vanouds ook een plaats hebben op het historische festival.

Steeds meer hobbyisten bouwen een schaalmodel van hun echte trekker.

Ook op schaal nagemaakt en echt werkend: een Hanomag met hydraulische kraan.

Een Fordson Major, op schaal nagemaakt. Eigenlijk is het een Roadless gezien de voorwielen en de naaf voor de eindvertraging van een voorwielaandrijving.

Inmiddels is de Fortschritt ZT 323 A een iconische trekker. Deze luidde het einde in van de Fortschritt-trekkerproductie van het Volks Eigenes Betrieb in Schönebeck in de voormalige DDR.

Ooit in Nederland de meest verkochte maishakselaar: Fox. Destijds uit de Verenigde Staten geïmporteerd door Brinkmann&Niemeyer in Zutphen. Fox leverde alleen drierijers, maar op aandringen en volgens ontwerp van Brinkmann&Niemeyer heeft Fox ook een vierrijïg voorzetstuk geproduceerd. De invoer werkt met riemen, afkomstig van een sneeuwscooter.

Bijzonder aan deze machine is de hydraulische vierwielaandrijving. Dat was in de zeventiger jaren van de vorige eeuw nog een bijzondere optie die maar weinig is geleverd.

In Nederland nooit verkocht, in Engeland een stuk of wat en mogelijk ook in Frankrijk, deze 2+2 van International Harvester. Bijzonder aan dit concept is dat het knikpunt voor de cabine zit. Deze vormt een geheel met de volledige achterbrug en transmissie van een standaard tweewiel aangedreven trekker.

Net zo iconisch, maar dan voor de Europese markt, de International of later Case-International 1455. Daarachter een Amerikaanse 5488. Destijds één exemplaar van verkocht aan de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen. Technisch geen succes en maar kort op de markt geweest, omdat de 88-serie werd geïntroduceerd kort voor de overname door Tenneco (Case). De achterbrug van de 88-serie diende later als onderdeel van de nieuwe Magnums.

Midden jaren 70 beleefden de Verenigde Staten het tijdperk van de V-8-motoren. De 1150 was bij Massey Ferguson destijds de zwaarste trekker met V-8 Perkins. De 1150 was de voorloper van de 1155, zoals de 6-cilinders 1100 en 1130 voorlopers waren van de 1105 en 1135. De 1080 werd in Amerika de 1085.

De 4880 was de op een-na-zwaarste kniktrekker bij Massey Ferguson in de jaren 80 van de vorige eeuw. Destijds was het ook de eerste trekker ter wereld met elektronische Bosch-hefinrichting. In Nederland is de kniktrekker nooit nieuw verkocht, in Engeland zijn er meerdere geleverd. Het Massey Ferguson-kniktrekkerprogramma is later verkocht aan McConnell en onder Agco-vlag in een andere vormgeving nog als Agco Star verkocht.

Steyr is in Nederland een bekend trekkermerk. Minder bekend zijn de opraapwagens. Daar heeft Steyr er toch zo'n 64.000 van gemaakt, met name voor het Alpen-gebied. Zoals deze Hamster 8016, getrokken door een Steyr 540.

Nog een stukje Hollands glorie: een verzameling Vicon-werktuigen: pendelstrooier, schotelstrooier, aardappelpootmachine, hark en de spitmachine met schoppen, die de grond ook keren. De spitmachine heeft maar beperkt succes gehad. De hark (systeem Lely) en de pendelstrooier hebben Vicon wereldwijd op de kaart gezet.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Ritje met Massey Ferguson 1200 uit 1974

Pieter de With in Hagestein (U.) rijdt graag met de klassieke Massey Fergsuon 1200, die hij jaren geleden kocht.
Afbeelding artikel

NPPL-deelnemers testen autonome Fendt 716

NPPL-deelnemers testen dit jaar een Fendt 716 met iQuus Autonomy op initiatief van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) en Wageningen UR.
Afbeelding artikel

Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Het Agco-concern verkocht in 2023 de meeste trekkers in Europa, gevolgd door CNH Industrial. John Deere is als merk het grootste....
Beheer
WP Admin