Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Oldtimers kijken op internationaal trekkerevenement in Panningen

Veel liefhebbers van oldtimers namen een kijkje op het Internationale Historische Festival (IHF) in Panningen (L.) in het laatste weekend van juli. -Foto's: Martin Smits

Topdrukte tijdens het Internationaal Historisch Festival (IHF) van de Historische Motor en Trekker vereniging (HMT) in Panningen (L.) eind juli. Het bestuur heeft nog geen bezoekersaantal bekendgemaakt. Dat het bovengemiddeld was, is zeker. Na twee jaar uitstel vanwege corona trok Europa’s grootste oldtimerevenement bovengemiddeld veel bezoekers.

Traditioneel veel Bulldogs in Panningen. Hier op het terrein van de woonwagens, die vanouds ook een plaats hebben op het historische festival.

Steeds meer hobbyisten bouwen een schaalmodel van hun echte trekker.

Ook op schaal nagemaakt en echt werkend: een Hanomag met hydraulische kraan.

Een Fordson Major, op schaal nagemaakt. Eigenlijk is het een Roadless gezien de voorwielen en de naaf voor de eindvertraging van een voorwielaandrijving.

Inmiddels is de Fortschritt ZT 323 A een iconische trekker. Deze luidde het einde in van de Fortschritt-trekkerproductie van het Volks Eigenes Betrieb in Schönebeck in de voormalige DDR.

Ooit in Nederland de meest verkochte maishakselaar: Fox. Destijds uit de Verenigde Staten geïmporteerd door Brinkmann&Niemeyer in Zutphen. Fox leverde alleen drierijers, maar op aandringen en volgens ontwerp van Brinkmann&Niemeyer heeft Fox ook een vierrijïg voorzetstuk geproduceerd. De invoer werkt met riemen, afkomstig van een sneeuwscooter.

Bijzonder aan deze machine is de hydraulische vierwielaandrijving. Dat was in de zeventiger jaren van de vorige eeuw nog een bijzondere optie die maar weinig is geleverd.

In Nederland nooit verkocht, in Engeland een stuk of wat en mogelijk ook in Frankrijk, deze 2+2 van International Harvester. Bijzonder aan dit concept is dat het knikpunt voor de cabine zit. Deze vormt een geheel met de volledige achterbrug en transmissie van een standaard tweewiel aangedreven trekker.

Net zo iconisch, maar dan voor de Europese markt, de International of later Case-International 1455. Daarachter een Amerikaanse 5488. Destijds één exemplaar van verkocht aan de Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen. Technisch geen succes en maar kort op de markt geweest, omdat de 88-serie werd geïntroduceerd kort voor de overname door Tenneco (Case). De achterbrug van de 88-serie diende later als onderdeel van de nieuwe Magnums.

Midden jaren 70 beleefden de Verenigde Staten het tijdperk van de V-8-motoren. De 1150 was bij Massey Ferguson destijds de zwaarste trekker met V-8 Perkins. De 1150 was de voorloper van de 1155, zoals de 6-cilinders 1100 en 1130 voorlopers waren van de 1105 en 1135. De 1080 werd in Amerika de 1085.

De 4880 was de op een-na-zwaarste kniktrekker bij Massey Ferguson in de jaren 80 van de vorige eeuw. Destijds was het ook de eerste trekker ter wereld met elektronische Bosch-hefinrichting. In Nederland is de kniktrekker nooit nieuw verkocht, in Engeland zijn er meerdere geleverd. Het Massey Ferguson-kniktrekkerprogramma is later verkocht aan McConnell en onder Agco-vlag in een andere vormgeving nog als Agco Star verkocht.

Steyr is in Nederland een bekend trekkermerk. Minder bekend zijn de opraapwagens. Daar heeft Steyr er toch zo'n 64.000 van gemaakt, met name voor het Alpen-gebied. Zoals deze Hamster 8016, getrokken door een Steyr 540.

Nog een stukje Hollands glorie: een verzameling Vicon-werktuigen: pendelstrooier, schotelstrooier, aardappelpootmachine, hark en de spitmachine met schoppen, die de grond ook keren. De spitmachine heeft maar beperkt succes gehad. De hark (systeem Lely) en de pendelstrooier hebben Vicon wereldwijd op de kaart gezet.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Update voor Case IH Vestrum en Steyr Expert

Vanaf 2023 krijgt de Case IH Vestrum CVXDrive-transmissie een update en is de nieuwste AFS Pro 700 Plus-monitor beschikbaar.
Afbeelding artikel

Deutz-Fahr wint innovatie-award op mechanisatievakbeurs Eima 2022

Deutz-Fahr ontving op vakbeurs Eima in Bologna (It.) een onderscheiding voor het slim combineren van een powershifttransmissie met een cvt.
Afbeelding artikel

Eima 2022: Roemeense Irum-trekker van 100 pk voor € 43.500

Nieuw op mechanisatievakbeurs Eima 2022 in Bologna (It.) zijn de Roemeense trekkers van het merk Irum. De Irum-trekker is gemaakt in...
Beheer
WP Admin