fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Primeur: Pöttinger-bandhark Mergento VT 9220 aan het werk in Nederland

TREKKER zag als eerste de nieuwe bandhark van Pöttinger aan het werk, de Mergento VT 9220. - Foto's: Jacco van Erkelens

De nieuwe Pöttinger Mergento VT 9220 arriveerde half juli in Nederland. TREKKER zag als eerste de nieuwe machine van de Oostenrijkse machinebouwer aan het werk. Het design oogt fris. De bediening is soepel, met minimaal twee dubbelwerkende ventielen en een Isobus-scherm. Een impressie.

In Dedemsvaart (Ov.) zien we als eerste de nieuwe bandhark van het Oostenrijkse merk Pöttinger op Nederlandse bodem. De machine met een werkbreedte van maximaal 9,4 meter bij middenafleg, heeft de naam Mergento VT gekregen. Mergento is afgeleid van het Amerikaanse woord ‘merger’, een benaming voor bandharken.

De werkbreedte van de elementen meet elk 3,7 meter en de zwadbreedte bij middenafleg is maximaal 2 meter. Schuif je de elementen tegen elkaar, dan raap je 7,4 meter. Afhankelijk van de instelling van het zwaddoek maak je dan een zwad van 0,4 tot 1,4 meter.

Twee DW-ventielen nodig

Bandharken zijn een stuk complexer dan de ouderwetse dubbele harken. In capaciteitstermen kun je deze machine vergelijken met een vierrotorhark. Rijd je met deze Mergento, dan voelt het alsof je met een dubbele hark rijdt. Je bedient hem namelijk met de ventielen van de trekker. Minimaal twee DW (dubbelwerkende) ventielen heb je nodig om ermee te kunnen werken. Heb je het optionele zwaddoek (meerprijs € 2.358) erbij, dan is een derde DW-ventiel nodig.

Het zwaddoek is alleen aan de rechter kant leverbaar. Jammer, want met zijafleggen ben je verplicht om met de linkerkant langs de sloot te rijden, terwijl je bediening rechts zit. Anderzijds kun je bij middenafleggen langs de kant wel het zwaddoek ervoor houden. Zo waait het gras niet van de band in de sloot of op het naastgelegen perceel.

Geen loadsensing, wel Isobus-stekker

Terug naar het hydraulische systeem. Om dit systeem niet complexer te maken, is loadsensing niet leverbaar op de Mergento. De bandhark verbruikt daarentegen een minimale hoeveelheid olie. Uitheffen, inschuiven en het zwaddoek zijn de enige functies die je gebruikt met de hydrauliek van de trekker. Dat is altijd kortstondig of drukloos.

Wel is er een Isobus-stekker aanwezig, die je op de trekker kunt aansluiten. Op het scherm kies je de functie van het derde ventiel: links, rechts of tegelijk uitheffen óf de hark opklappen. Vervolgens bedien je met het juiste ventiel die functie. Ook de aflegstand of het onafhankelijk in- en uitschakelen van de afvoerbanden voor het schoonharken van hoeken stel je in via je trekkerterminal, of via het optionele bedieningsscherm. Voor de pick-up en afvoerbanden heeft de hark een eigen hydraulisch systeem.

Een oliepomp is aan het tweepunts-trekbok gemonteerd. Daarmee blijft de aftakas altijd zuiver recht. Haaks de bocht door is dus geen probleem. Een in het frame geïntegreerd oliereservoir bevat 160 liter hydrauliekolie. Door dit volume is een koeler voor de olie niet nodig. Ook tijdens het warme weer in juli kun je nog steeds je hand op de olietank houden. De snelheid van de pick-up en banden is aan elkaar gekoppeld. Deze varieer je met het toerental.

Afvoerbanden lager dan pick-up

De pick-up steekt 12 cm boven de 90 cm brede afvoerbanden uit. Daardoor wordt het gras midden op de band geworpen zonder schans of aangedreven rotor. Daarnaast krijgt de afvoerband zo niet de kans om gras van de pick-uptanden af te trekken. Dit levert minder verstoppingen en een luchtiger zwad op, aldus de fabrikant.

De pick-up heeft een diameter van 36 cm en 62 cm van tand tot tand. De tanden staan op zes gestuurde tandrijen. Een curvebaan geeft tanden een scheppende beweging mee. In combinatie met de hoek in de tand, een gewasrol en een geleideplaat voor de pick-up raap je netjes het gras op en gooi je niets vooruit. De gewasrol is in hoogte te verstellen en veerbelast. De harkelementen zelf zijn hydraulisch ontlast.

Kijken we naar de achterkant van de machine, dan heeft het er alle schijn van dat het ophangsysteem op de Novacat-triplemaaiers is gebaseerd. Het kappenwerk en de arm waarin de elementen hangen hebben veel weg van het Novacat-ontwerp.
Onder beide elementen heeft de machinebouwer twee stalen looprollen gemonteerd. Die zorgen voor een juiste bodemvolging. Voor suikerrijk gras of een perceel met veel molshopen is een schraper optioneel.

De diepte van de pick-up stel je in door met een spindel achterop de hoogte van de looprollen te verstellen. Aan de uiteinden zitten vierkante glijsloffen. Deze voorkomen dat de hark met de punten in de grond hapt, bijvoorbeeld als je de elementen laat zakken of een greppel uitharkt. Bij een obstakel kan het element 47 cm opwaarts en 19 cm neerwaarts bewegen. Balansveren houden de uitgetilde elementen vlak. Tijdens het werk kunnen de bandharken 30 graden naar binnen en 13 graden naar buiten pendelen. Zo blijven de 3,7 meter brede elementen bodemvolgend.

Tekst gaat verder onder de foto. Bekijk meer foto’s onderaan het artikel

Het onderstel loopt op twee brede looprollen die optioneel kunnen worden voorzien van schrapers. Door via een spindel de hoogte aan te passen, stel je de werkdiepte van de pick-up in. Op de uiteinden zit een vierkant glijslofje, zodat de pick-up niet in de grond kan happen bij het zakken of greppels uitharken.

Het onderstel loopt op twee brede looprollen die optioneel kunnen worden voorzien van schrapers. Door via een spindel de hoogte aan te passen, stel je de werkdiepte van de pick-up in. Op de uiteinden zit een vierkant glijslofje, zodat de pick-up niet in de grond kan happen bij het zakken of greppels uitharken.

Sturen als een dubbele hark

De Mergento heeft een totaalgewicht van 4.750 kg, met slechts 3 ton op de eigen achteras. Remmen zijn daarom niet verplicht op de hark. Wil je dit wel, dan kies je voor de optionele luchtremmen.

De achterwielen zijn star gemonteerd en sturen dus niet. Om de draaicirkel toch kort te houden, is het scharnierpunt op de trekbok naar achteren geplaatst. Ga je de bocht in, dan zwenkt het scharnierpunt als het ware uit. Zo pakt de korte hark een beetje de buitenbocht, en komt deze wat minder binnendoor. Een smal dammetje stuur je dan net zo in en uit als met een gestuurde dubbele hark.

Prijzige eenvoudige bandhark

De bandhark vraagt weinig van de trekker. Een 540-toeren aftakas, minimaal twee dubbelwerkende ventielen en 90 pk zijn voldoende. Met het zwaddoek erbij heb je totaal 3 DW-ventielen nodig.

De Mergento VT heeft standaard Select Control-bediening; met een Isobus-stekker bedien je de hark op de trekkerterminal. Optioneel is een Isobus-scherm of een universeel Pöttinger Expert-bedieningskast, zoals we die kennen van de persen. Zo’n Expert-kast kost € 518 extra.

De Mergento VT 9220 staat in de prijslijst vanaf bruto € 96.612. Voor een eenvoudig bedienbare bandhark is dat fors. Je voelt je meteen verplicht veel hectares te harken. Het is echt een werktuig voor loonwerkers en grote melkveehouders. De importeur zegt dat bandharken nog niet zo lang op de markt zijn als cirkelharken. Daardoor ben je als gebruiker relatief veel aan ontwikkelingskosten kwijt.

Auteur: Jacco van Erkelens

Opgeklapt blijft de bandhark nét onder de 4 meter: 3,99 meter. Opklappen gebeurt met een automatisch programma dat je selecteert en activeert door het olieventiel te bedienen. De achterwielen zijn niet gestuurd, maar het ontwerp van het trekbok maakt de bandhark toch wendbaar genoeg.

De diameter van de pick-up meet van tand tot tand 62 cm. Zes tandrijen rapen met een scheppende beweging het gras op en leggen dit 12 centimeter lager op de afvoerband neer. Dit ontwerp zorgt dat het gewas midden in de 90 centimeter brede band terecht komt en het gewas niet al eerder kan stropen.

Twee dubbelwerkende ventielen zijn genoeg om met de hark op pad te gaan. Voor het optionele zwaddoek is een derde dubbelwerkende ventiel nodig.

Het in- en uitklappen van het zwaddoek doe je handmatig, Dat voelt wat ouderwets aan voor zo’n moderne hark, maar het is wel eenvoudig te doen.

De Mergento heeft standaard Select Control-bediening, die je met de trekkerterminal bedient. Optioneel levert de fabrikant een los Isobus-scherm (zoals op foto) of een universele Pöttinger Expert-bedieningskast.

Tussen de twee 3,7 meter brede elementen is een zwad van maximaal 2 meter te maken. De totale werkbreedte bij middenafleg is dan 9,4 meter.

Met het juiste toerental en de juiste rijsnelheid is een egaal en luchtig zwad gemaakt. Vuistregel van de importeur: de banden moeten hetzelfde tempo als de rijsnelheid hebben.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Baler Automation leverbaar op Case IH-balenpers

Met het Baler Automation claimt Case IH een betere baalkwaliteit, een hogere capaciteit en meer gemak voor de trekkerchauffeur.
Afbeelding artikel

Dubbele rotor in nieuwe Case IH AF11-maaidorser

De Amerikaanse machinefabrikant Case IH presenteert zijn nieuwe AF11-maaidorser; een slagschip van 775 pk met een dubbele rotor. De graantank heeft...
Afbeelding artikel

Kverneland start met verkoop rode bandharken

Machinebouwer Kverneland is gestart met de verkoop van Roc-bandharken onder eigen naam en kleur. Vicon toonde al een exemplaar in eigen...
Beheer
WP Admin