Terug naar nieuwsoverzicht

Pöttinger komt met brede bandhark

Voor seizoen 2023 brengt fabrikant Pöttinger de Mergento VT 9220-bandhark op de markt. - Foto: Pöttinger

Machinefabrikant Pöttinger brengt net als zijn concurrenten een bandhark op de markt. Vanaf 1 augustus wordt de Pöttinger Mergento VT 9220-bandhark toegevoegd aan het assortiment.

Omdat telers steeds meer eiwitrijke gewassen als luzerne en grasklaver verbouwen, is de Pöttinger Mergento VT 9220 ontwikkeld. “Met de Pöttinger Mergento-bandhark kun je bladrijke gewassen als grasklaver, luzerne, stro en alfalfa oogsten zonder dat mestresten, zand en stenen meekomen in het zwad”, vertelt Inge Steibl, manager public relations van Pöttinger. De maximale werkbreedte is 9,20 meter in de middenafleg-positie, en 8,70 meter in de zijafleg.

In eigen huis ontwikkelde pick-up

De Mergento-bandhark raapt het gewas op met behulp van een in eigen huis ontwikkelde pick-up. De Mergento heeft zes rijen tanden en legt het gewas 120 mm lager neer op twee dwarstransportbanden. Dit moet zorgen voor minder bladverlies, minder kans op verontreiniging in het zwad en een lager ruwe-asgehalte in het ruwvoer.

De giek met drie hydraulische cilinders reageert volgens de fabrikant in een fractie van een seconde op hobbels in een perceel. Bij het afleggen van een middenafleg zwad is een verticale bewegingsvrijheid van de pick-up mogelijk van 47 centimeter opwaarts en 19 centimeter neerwaarts. Ook kan elke element pendelen. Op deze manier wil Pöttinger een goede bodemaanpassing waarborgen.

Automatisch stoppen dwarstransportbanden

De bandhark schakelt de dwarstransportbanden automatisch uit aan het eind van een werkgang en start automatisch aan het begin van de volgende werkgang. Volgens de fabrikant bespaart dit veel tijd. De transportband hoeft immers niet aan het einde van het zwad geleegd te worden.

Flexibiliteit in afleggen zwad

Vanuit de trekkercabine kan de chauffeur de draairichting en de positie van de twee transportbanden aanpassen. Afhankelijk van de perceelsvorm, het gewasvolume en een volgende machine kan de chauffeur een zwad neerleggen naar eigen wens.

Prijs nog niet bekend

Pöttinger biedt voor seizoen 2023 het model Mergento VT 9220 aan. Een voorseriemachine is in Duitsland al in gebruik. “Er staat ook een machine op de planning voor Nederland”, zegt Steibl. Het is niet uit te sluiten dat Pöttinger in de toekomst een kleinere versie gaat aanbieden.

De prijs van de Pöttinger Mergento VT 9220-bandhark wil de fabrikant nog niet bekendmaken.

De nieuwe bandhark van Pöttinger: Mergento VT 9220.

De nieuwe bandhark van Pöttinger: Mergento VT 9220.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

ROC-bandhark nu wél geschikt voor Nederlands gras

De Italiaanse machinefabrikant ROC is bekend van zijn robuuste bandharken. Eerder bleek de techniek echter ongeschikt voor het korte gras dat...
Afbeelding artikel

Video | ROC-bandhark RS 1000 voor kort gras

Kverneland nam eind 2021 ROC over en voerde een paar wijzigingen door in het design van ROC-bandhark RS 1000.
Afbeelding artikel

Kort nat gewas verwerken met vernieuwde ROC-bandhark

De ROC-bandhark is aangepast aan Nederlandse omstandigheden, zodat de bandhark kort nat gewas goed kan verwerken.
Beheer
WP Admin