fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fliegl bouwt mobiele mestscheider Tapir 375

Machinefabrikant Fliegl demonstreerde woensdag 8 juni de mobiele mestscheider Fliegl Tapir 375 bij een veehouder in Beieren (D.). - Foto's en video: Annelies Bakker

De Duitse machinefabrikant Fliegl heeft een mobiele mestscheider gebouwd, de Fliegl Tapir 375. Een prototype van de mestscheider werd woensdag 8 juni getoond bij veehouder Florian Rauscheder in Nonnberg, in de Duitse deelstaat Beieren.

De Fliegl Tapir 375 beschikt over een elektromotor van 5.0 kW en 4.0 kW voor de centrifugaal pomp met een speciale tandwielkast tussen motor en vijzel. Een grote zeef van 300 mm doorsnede (vorige model was 280 mm) met een lengte van 750 mm (voorheen 600 mm) absorbeert de drijfmest. Door deze aanpassing van het eerste model mestscheider heeft de Fliegl Tapir 375 volgens de fabrikant 30% meer capaciteit. Dit moet resulteren in een hoger drogestofgehalte.

De dunne fractie gaat via een 7 meter lange inlaatslang en 5 meter lange overloopslang van 76 mm doorsnede naar een mestput. De dikke fractie wordt via een afvoerband, ook ontworpen door Fliegl, gescheiden. De veehouder kan de klep met een hendel meer open of dicht zetten, afhankelijk van de gewenste dikte van de mest.

Tekst gaat verder onder de video

Plug-and-playsysteem

De mestscheider beschikt over een zogenoemd plug-and-play-systeem. Met een heftruck kun je de mobiele mestscheider eenvoudig verplaatsen. “Je hebt enkel drijfkracht nodig en dan laat je de pomp in de mestput zakken. Met een druk op de knop kun je starten”, vertelt Ludo Pauwels, importeur van Fliegl.

30% minder drijfmest

Fliegl beweert dat de mestscheider het drijfmestvolume met 30% kan verminderen. De capaciteit varieert van 20 tot 35 m3 per uur, met een stroomverbruik van 8 kW per uur.

Slijtdelen, zoals een snijmes, zijn eenvoudig vervangbaar. Eén persoon kan de montage in 15 minuten uitvoeren. De Fliegl Tapir 375 is te bedienen met een schakelkast. Het opbouwframe is in hoogte verstelbaar met poten en een lier.

Voerrantsoen 60% gras, 40% mais

De mest uit de mestput van veehouder Florian Rauscheder is afkomstig van koeien die een voerrantsoen hebben van 60% gras en 40% mais. De boer gebruikt de dikke fractie om te verspreiden over het land. De dunne fractie injecteert hij met een sleepvoetbemester in het grasland. De dikke fractie is ook te gebruiken als ligboxstrooisel.

Het complete mestscheidersysteem met pomp en schakelkast kost € 30.250. De levertermijn is vijf 5 weken.

Auteur: Annelies Bakker

Nog efficiënter omgaan met mest is de reden voor de fabrikant om de Fliegl Tapir 375 te ontwikkelen.

Veehouder Florian Rauscheder bedient via de schakelkast de mobiele mestscheider.

De centrifugaalpomp absorbeert de drijfmest.

De dikke fractie is te gebruiken als strooisel in de ligbox of over het land.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fliegl KEH 700-veegborstel past in fronthef en achter op trekker

Fliegl introduceert zijn KEH 700-veegborstel met versterkte kunststof bezemharen en een diameter van 700 mm.
Afbeelding artikel

Eerste Fliegl Cargos-opraapwagen rolt van de band

Afgelopen week kwam de eerste Fliegl Cargos-opraapwagen van de assemblagelijn op de productielocatie in Kirchdorf (D.).
Afbeelding artikel

Double Twin Shift mesttank kan tegen zelfrijder op

Na de komst van een Kaweco Double Twin Shift mesttank kocht loonbedrijf Vragender er binnen een jaar een tweede bij. Volgens...
Beheer
WP Admin