Terug naar nieuwsoverzicht

Elektrische Agromec-Fendt-trekker klaar

De Agromec Electric 700 Vario heeft een accu in de fronthef en onder de motorkap. - Foto: Huiberts

De 100% elektrische Agromec-Fendt-trekker is klaar om te gaan rijden. De trekker werd onlangs getoond op een jaarvergadering van Cumela. De machine is ontwikkeld door Fendt-importeur Agromec in samenwerking met Staads dochteronderneming ECE.

Fendt-importeur Agromec en ECE (Electric Construction Equipment), beiden uit Veghel (N.-Br.) hebben op aanvraag van meerdere klanten deze aangepaste Fendt 700 Vario omgebouwd tot een 100% elektrische trekker. De dieselmotor en brandstoftank maken plaats voor een elektromotor met aan boord een flink accupakket dat deels in de fronthef hangt.

De praktijk in

Het accupakket weegt circa 2 ton en is ongeveer even zwaar zijn als de ‘normale’ Fendt 700-serie met dieselmotor. De bouwers verwachten dat je met een volledig opgeladen accu ongeveer een halve dag zou moeten kunnen werken. Verder verandert er niets aan de trekker. De vertrouwde functies van de Fendt-700-serie blijven in tact. Naar verwachting is de trekker over enkele weken klaar om het eerste werk te verrichten. Onder andere aannemersbedrijf Van Wijlen in Sprang-Capelle (N.-Br.) en Ploegam in Oss (N.-Br.) gaan met deze trekker rijden.

Op de motorkap staat niet meer de naam Fendt maar Agromec. Het officiële type is de ‘Electric 700 Vario’. Dat er Agromec op staat en niet Fendt, is omdat Agromec en ECE samen als fabrikant worden gezien, zegt productmanager Coen Loeffen van Agromec.

De vraag naar elektrische trekkers in Nederland is groot. Zo kreeg Agromec de eerste aanvragen al binnen in 2019. In december 2021 leverde mechanisatiebedrijf Holland-Utrecht al een volledig elektrische Fendt, met aan boord vier Tesla-accupakketten. Ook andere leveranciers, zoals Mechan Groep, importeur van Massey Ferguson, zijn druk bezig met onderzoeken om trekkers te elektrificeren.

Auteur: Annelies Bakker

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Foto | 150 Fendt-trekkers op oldtimershow in België

Verwoed Fendt-verzamelaar Willy Vandewalle showde zijn oldtimer Fendt-trekkers op 7 en 8 mei in Lichtevelde (B.).
Afbeelding artikel

Hackaanval Agco nog niet opgelost, productie stokt

Een hackaanval zorgt ervoor dat de productie van Agco-machines inmiddels al een week stil ligt.
Afbeelding artikel

Amerikaanse start-up komt met twee autonome elektrische trekkers

De autonome technologie van de Amos-trekkers maakt bediening op locatie overbodig.
Beheer
WP Admin