fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe Baliwrap-perswikkelcombinatie is praktijkrijp

Geurt en Ben de Vries bouwde in 2020 onder de naam Baliwrap een perswikkelcombinatie voor grote balen, en hebben nu een vernieuwde versie klaar die geschikt zou zijn voor commerciële verkoop. Foto’s: Baliwrap.

De bouwers van de Baliwrap-perswikkelcombinatie voor grote balen hebben een nieuwe versie klaar. Deze nieuwe versie is compacter, de wikkelaar is herzien en de pers staat op een nieuw onderstel met grotere banden.

De broers Geurt en Ben de Vries bouwen onder de bedrijfsnaam Baliwrap in Meerkerk (Ut.) aan een vernieuwde versie van hun perswikkelcombinatie voor grote balen. Het gaat om een doorontwikkeling van de prototype perswikkelcombinatie die het tweetal in 2020 bouwde en sindsdien test in de praktijk. De nieuwe combinatie is op een aantal punten aangepast, en is na een praktijktest komend voorjaar klaar voor de commerciële verkoop.

Wikkelaar schuift

De nieuwe perscombinatie is 8,5 meter lang van trekhaak tot en met ingeklapte wikkelarmen. Dat is zo’n twee meter korter dan het eerste prototype. Die ruimte wordt vooral gewonnen doordat satellietarmen van de wikkelaar nu voor transport naar voren klappen, en de wikkelarmen verticaal omhoog vouwen. Ook is de manier waarop de baal wordt opgepakt, gewikkeld en weggelegd nu anders. De lopende band die de vierkante baal uit het perskanaal ontving, tussen de wikkelarmen bracht en de baal neerlegde is nu namelijk weg. In plaats daarvan zijn de wikkelarmen voorzien van draagrollen waarmee de baal wordt opgepakt en weggelegd. Het frame waar de wikkelaar in hangt schuift daarbij steeds zo’n 1,5 meter in- en uit, om een baal op te pakken en ruimte te creëren om deze te wikkelen. Het wikkelproces duurt nu 43 seconden voor zes folielagen, en de broers de Vries willen die snelheid komend voorjaar in de praktijk nog opvoeren.

Lees verder onder de foto

De lopende band die vierkante baal uit het perskanaal ontving, tussen de wikkelarmen bracht en de baal neerlegde is nu weg. In plaats daarvan zijn de wikkelarmen voorzien van draagrollen waarmee de baal wordt opgepakt en weggelegd. Het frame waar de wikkelaar in hangt schuift daarbij steeds zo’n 1,5 meter in- en uit.

De lopende band die vierkante baal uit het perskanaal ontving, tussen de wikkelarmen bracht en de baal neerlegde is nu weg. In plaats daarvan zijn de wikkelarmen voorzien van draagrollen waarmee de baal wordt opgepakt en weggelegd. Het frame waar de wikkelaar in hangt schuift daarbij steeds zo’n 1,5 meter in- en uit.

Eerst strop maken

De sleutelaars ontwikkelden een nieuw mes om wikkelfolie mee af te knippen na het afwikkelen. In plaats van een zeventig centimeter lang mes wat het folie over de hele lengte afknipt, monteren de bouwers nu een systeem wat eerst een streng maakt van het folie, en waarbij vervolgens een kort mes met perslucht knipt. Volgens de ontwikkelaars verkleint dit de kans dat de folie kapotscheurt tijdens het afknippen en het vangen van de strop zou makkelijker zijn.

Lees hier het verhaal over het prototype van Geurt en Ben de Vries

Grotere banden

De pers staat nu op een nieuw, zelf ontwikkeld, lucht geveerd onderstel. Die is meer universeel; er passen ook moderne hogedrukpersen op waarvan het perskanaal langer is. De combinatie staat op grotere banden (zesmaal 620/40 R22) en is daarmee 2,80 meter breed. Volgens de bouwers weegt de pers waarvan het onderstel is verwijderd zelf zo’n 7,7 ton en naar verwachting wegen het nieuwe onderstel en de wikkelaar samen zo’n 3,5 ton. Van het totaalgewicht van zo’n 11 ton, rust er 1,5 ton op de trekhaak en zo’n 9,5 ton op de drie assen. Het Baliwrap-systeem (onderstel en wikkelaar) kost grofweg €70.000, waarbij de koper een pers aanlevert.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Al rijdend baal uitwerpen na aanpassing Pöttinger-pers

Loon- en transportbedrijf M. Broers uit Wognum (N.-H.) heeft een Pöttinger Impress 3130 FC Pro aangepast zodat deze al rijdend een...
Afbeelding artikel

Video | Baliwrap bouwt perswikkelcombinatie voor grote balen

Zo ziet de zelfgebouwde perswikkelcombinatie Baliwrap van de broers De Vries er uit. Bekijk de video.
Afbeelding artikel

Göweil komt met wielaandrijving voor balenpers

De Oostenrijkse machinefabrikant Göweil, vooral bekend van balenpersen en -wikkelaars, ontwikkelde onlangs een aangedreven as voor een ronde balenpers. Dit systeem...
Beheer
WP Admin