fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Registreer je landbouwvoertuig vóór 1 januari 2022

Het registreren van voertuigen kan alleen in 2021 zonder keuring of schouwing door de RDW. Foto: Hans Prinsen.

Het is nog tot eind dit jaar mogelijk om landbouwvoertuigen te registeren zonder deze te laten keuren of schouwen door de RDW. Er moeten nog enorm veel landbouwmachines geregisteerd worden. Voorkom keuring vanaf 2022, en registreer voertuigen daarom dit jaar.

Op 1 januari 2021 treedt de Wet Registratie-, kentekenplaat- en APK-plicht (land)bouwvoertuigen in werking. Hierdoor moet het grootste deel van alle bestaande en nieuwe landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, geregistreerd worden in het kentekenregister van de RDW. Het registreren van voertuigen kan alleen in 2021 zonder keuring of schouwing door de RDW. Het advies is dus om voertuigen vóór 1 januari 2022 te registeren. Registreren kan via de website van de RDW voor €18 per voertuig. Zonder kentekenbewijs mag een (land)bouwvoertuig vanaf 2022 niet meer de weg op.

Lees hier de top 10 meest gestelde vragen over het trekkerkenteken

Registratie plichtige voertuigen

Registratie is nodig als het gemotoriseerde (land)bouwvoertuig op de openbare weg sneller dan 6 km/u kan rijden, dus alle trekkers die op de weg komen moeten geregistreerd worden. Met openbare weg wordt ook een landweg bedoeld, of een korte oversteek van het ene naar het andere perceel. Sommige eigenaren zijn ervan overtuigd dat hun machine nooit op de openbare weg komt. Toch is het advies om ook deze te registeren, het bevordert immers het handels gemak van de trekker of machine.

Snelheidsverhoging

Met de intrede van de wet gaat ook de maximumsnelheid omhoog van 25 naar 40 km/u. Alle voertuigen die vanaf dit moment sneller rijden dan 25 km/u moeten dan ook direct een gele kentekenplaat voeren. Vanaf 2025 moet elk gemotoriseerd voertuig op de openbare weg voorzien zijn van een kenteken, ongeacht de snelheid.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kentekenplaatplicht vanaf 1 januari 2025

Vanaf 1 januari 2025 geldt een generieke kentekenplaatplicht voor alle landbouwvoertuigen, ongeacht constructiesnelheid of rijsnelheid.
Afbeelding artikel

Trekker niet op kenteken verzekerd? € 400 boete

RDW kondigt aan vanaf 1 januari actief te gaan controleren op de verzekering op kenteken van (land)bouwvoertuigen.
Afbeelding artikel

Is mijn trekker apk-plichtig?

Is de maximumconstructiesnelheid van je trekker hoger dan 40 km/u, dan is-ie apk-plichtig. Let wel: er zijn uitzonderingen.
Beheer
WP Admin