fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Trekker- en machinefabrikanten zeer optimistisch over 2021

Fabrikanten van trekkers en landbouwmachines zijn zeer optimistisch over groei in 2021. Hoge graanprijzen zijn een belangrijke drijver voor de opgewekte stemming.

De omzet in trekkers en landbouwmachines gaat flink stijgen in 2021. Grote fabrikanten als John Deere, CNH International en Agco verwachten fors hogere omzetten. Deere & Co, de grootste fabrikant wereldwijd, gaat voor de Noord-Amerikaanse markt uit van een omzetgroei met 15 tot 20% voor de grotere machines.

Ook de brancheorganisaties in Europa zijn positief over de verkopen van trekkers en machines dit jaar. De grote aanjager voor het optimisme zijn de wereldwijd gestegen prijzen voor granen en andere belangrijke gewassen.

‘Boom-stemming’ in Europa

Volgens de Europese koepelorganisatie Cema is de industrie volledig in ‘boom-stemming’. De stemmingsbarometer van Cema staat in februari op plus 51 (op een schaal van min 100 tot plus 100). Dat is een enorme sprong ten opzichte van nog geen jaar geleden toen de index bijna op de bodem lag met minus 80. Volgens de rapportage van Cema is inmiddels sprake van zeer hoge omzetniveaus. Het ordervolume komt in februari overeen met de productie van vier maanden. Dat is het hoogste niveau sinds het begin van de barometer in 2009.

In alle Europese landen is de stemming bij een meerderheid van de bedrijven positief. De hoogste scores geven bedrijven in Frankrijk, gevolgd door Oostenrijk en Polen. De Duitse brancheorganisatie kwam onlangs met een algemene groeiprognose van 5% voor dit jaar. Dat is vrijwel gelijk aan de groei in 2020 ondanks de impact van corona.

Hoge graanprijzen

Dat twee van de hoogste scores komen uit landen met een groot graanareaal heeft alles te maken met de sterk gestegen graanprijzen en ander commodity-gewassen. Dat is een wereldwijd fenomeen en stuwt vooral de afzetverwachtingen voor Noord-Amerika omhoog. Grote graanboeren in de Verenigde Staten en Canada zijn in de markt voor nieuwe grote trekkers en combines, geeft Deere en Co aan in een recente update voor boekjaar 2021.

In die markt voor grotere bedrijven liggen ook de beste kansen voor de verkoop van goed renderende precisietechnologie. Op basis daarvan gaat Deere uit van een groei van 15 tot 20%. Voor kleinere trekkers en hobbysectoren zoals golf is de prognose plus 5%. Dat is evenveel als de prognoses voor Europa. Voor Zuid-Amerika gaat Deere uit van een groei van 10%.

De goede vooruitzichten worden overigens gedeeld door beleggers. In het afgelopen jaar zijn de aandelenkoersen van de drie grote trekkerfabrikanten (Deere & Co, CNHI en Agco) fors gestegen en inmiddels ruim drie keer zo hoog als tijdens het dal in maart 2020. Daarmee is de duikeling door corona meer dan goedgemaakt en staan de koersen fors boven het niveau van voor de coronapandemie. Bij Deere is dat ruim het dubbele.

Nederlands boer onzeker

De Nederlandse brancheorganisatie Fedecom is eveneens optimistisch voor zover het gaat om de export van machines. “Voor export liggen de verwachtingen in lijn met wat Cema aangeeft in Europa”, aldus directeur Gerard Heerink. “Voor de afzet in Nederland ligt dat toch wat lastiger. Nederlandse boeren zijn enigszins afwachtend door de onduidelijkheid en onzekerheid in het landbouwbeleid. Dat wordt pas anders als er meer duidelijkheid is”, verwacht Heerink. Daarbij doelt hij in de eerste plaats op het stikstofbeleid, maar ook op het vlak van emissie van gewasbeschermingsmiddelen. Machines met technieken voor precisielandbouw blijven een groeiende markt.

De afwachtende houding van Nederlandse boeren en loonwerkers bleek afgelopen jaar uit de trekkerverkopen die duidelijk lager waren dan in de voorgaande drie jaar. Corona speelde daarbij een rol, maar het herstel in de tweede helft van 2020 was duidelijk minder sterk dan in andere landen.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Europese trekkermarkt behaalt record in 2021

Ondanks wereldwijde leveringsproblemen van onderdelen en personeelstekorten in 2021 als gevolg van het coronavirus zijn er 229.031 ‘trekkers’ in Europese landen...
Afbeelding artikel

Handelaar over zijn handel: ‘MF is deel van onze identiteit’

Sinds 2017 bouwden de broers Jan en Hessel Lugtenberg aan hun eigen mechanisatiebedrijf in het Friese Oosterwolde. Het bedrijf ademt Massey...
Afbeelding artikel

Exoot van de maand: Deutz WKM Unsinn

Een bijzondere verschijning is deze Deutz WKM Unsinn-bietenschoner en -lader. De machine bedoeld om (voeder)bieten over te laden en meteen te...
Beheer
WP Admin