Terug naar nieuwsoverzicht

Oude John Deere iTC-gps weer bruikbaar met Agra-GPS

ITC Extend is geen ontvanger, maar een converter. Concreet betekent het, dat een standaard gps/Glonass-signaal wordt vertaalt naar een SF1-signaal. Foto's: Agra-GPS

Het Canadese Agra-GPS bedacht een kastje waarmee oude John Deere iTC-ontvangers toch weer bruikbaar zijn.

Het Canadese bedrijf Agra-GPS ontwikkelde een zogeheten ‘ITC Extend’-kast waarmee je met oude John Deere iTC-ontvangers toch de automatische besturing weer kunt activeren. Dat is sinds februari dit jaar namelijk niet meer mogelijk. Een oude iTC-ontvanger kan namelijk geen SF1- of SF2-signaal meer ontvangen, omdat de satellietdienst het signaal verschoof naar een andere frequentie. Het gevolg daarvan is dat een gebruiker de Autotrac-functie (automatische besturing) niet meer kan activeren, want daarvoor is een SF1-, SF2-signaal of andere correctiesignaal nodig.

Met deze reden heeft John Deere afgelopen jaar inruilacties gehouden, om gebruikers over te laten stappen op een SF 6000-systeem.

Signaal vertalen

ITC Extend is geen ontvanger, maar een converter. Concreet betekent het, dat een standaard gps/Glonass-signaal wordt vertaalt naar een SF1-signaal. Het bedieningsscherm denkt hierdoor dat er een SF1-correctiesignaal binnenkomt, en daardoor laat het systeem toe dat je de automatische besturing activeert. Op het scherm staat dan ook dat een SF1-signaal binnenkomt.

Lees verder onder de foto

Het ITC Extend-kastje wordt aan de iTC-ontvanger gebouwd en met de stekkerverbindingen aangesloten tussen ontvanger en trekker.

Het ITC Extend-kastje wordt aan de iTC-ontvanger gebouwd en met de stekkerverbindingen aangesloten tussen ontvanger en trekker.

Let wel op, ITC Extend maakt automatisch sturen weer mogelijk, maar biedt niet de nauwkeurigheid van een correctiesignaal. Volgens de Duitse importeur GPS Technik moet je rekenen op een nauwkeurigheid van 0-20 centimeter, vanwege het standaard gratis gps-signaal. De importeur haalde inmiddels een tiental demosetjes naar Duitsland en zegt zelf in de praktijk met een cultivator een nauwkeurigheid te halen van 0 tot 5 centimeter.

De Duitse importeur verwacht een verkoopprijs van ITC Extend van rond de €500 en €550.

Canadese akkerbouwer

Agra-GPS is het bedrijf van Johannes Heupel, een akkerbouwer en software engineer uit Alberta, Canada. Heupel ontwikkelde eerder al de zogeheten ‘JD Bridge’-systemen waarmee de gps-apparatuur van John Deere ook bruikbaar is op andere machinemerken. Ook FarmerGPS is een vinding van Heupel, dat is een stuurhulp-systeem.

De ontwikkelaars werken overigens aan een vervolgstap: een extra ontvanger bouwen in ITC Extend zodat oude iTC-apparatuur ook een gratis Egnos-correctiesignaal kan ontvangen.

Gerelateerde tags: , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

John Deere-veldspuit gecertificeerd voor Wingssprayer

De veldspuiten van machinefabrikant John Deere zijn gecertificeerd voor het Nederlandse Wingssprayer-concept. Hiermee wordt driftreductie van 95% tot 99% behaald. Na...
Afbeelding artikel

John Deere 6120M voorladerspecialist is prijzig en zwaar

Afgelopen najaar testten we zeven 120 pk sterke trekkers mét voorladers in één grote multi-trekkertest. John Deere heeft bij de ontwikkeling...
Afbeelding artikel

Loonwerker: ‘Erg tevreden over John Deere 8400’

Wil Zwier van loonbedrijf Zwier vertelt over de 8400-hakselaar van John Deere. Zwier is erg tevreden over de machine. Loonbedrijf Zwier...