Terug naar nieuwsoverzicht

Oude John Deere iTC-gps weer bruikbaar met Agra-GPS

ITC Extend is geen ontvanger, maar een converter. Concreet betekent het, dat een standaard gps/Glonass-signaal wordt vertaalt naar een SF1-signaal. Foto's: Agra-GPS

Het Canadese Agra-GPS bedacht een kastje waarmee oude John Deere iTC-ontvangers toch weer bruikbaar zijn.

Het Canadese bedrijf Agra-GPS ontwikkelde een zogeheten ‘ITC Extend’-kast waarmee je met oude John Deere iTC-ontvangers toch de automatische besturing weer kunt activeren. Dat is sinds februari dit jaar namelijk niet meer mogelijk. Een oude iTC-ontvanger kan namelijk geen SF1- of SF2-signaal meer ontvangen, omdat de satellietdienst het signaal verschoof naar een andere frequentie. Het gevolg daarvan is dat een gebruiker de Autotrac-functie (automatische besturing) niet meer kan activeren, want daarvoor is een SF1-, SF2-signaal of andere correctiesignaal nodig.

Met deze reden heeft John Deere afgelopen jaar inruilacties gehouden, om gebruikers over te laten stappen op een SF 6000-systeem.

Signaal vertalen

ITC Extend is geen ontvanger, maar een converter. Concreet betekent het, dat een standaard gps/Glonass-signaal wordt vertaalt naar een SF1-signaal. Het bedieningsscherm denkt hierdoor dat er een SF1-correctiesignaal binnenkomt, en daardoor laat het systeem toe dat je de automatische besturing activeert. Op het scherm staat dan ook dat een SF1-signaal binnenkomt.

Lees verder onder de foto

Het ITC Extend-kastje wordt aan de iTC-ontvanger gebouwd en met de stekkerverbindingen aangesloten tussen ontvanger en trekker.

Het ITC Extend-kastje wordt aan de iTC-ontvanger gebouwd en met de stekkerverbindingen aangesloten tussen ontvanger en trekker.

Let wel op, ITC Extend maakt automatisch sturen weer mogelijk, maar biedt niet de nauwkeurigheid van een correctiesignaal. Volgens de Duitse importeur GPS Technik moet je rekenen op een nauwkeurigheid van 0-20 centimeter, vanwege het standaard gratis gps-signaal. De importeur haalde inmiddels een tiental demosetjes naar Duitsland en zegt zelf in de praktijk met een cultivator een nauwkeurigheid te halen van 0 tot 5 centimeter.

De Duitse importeur verwacht een verkoopprijs van ITC Extend van rond de €500 en €550.

Canadese akkerbouwer

Agra-GPS is het bedrijf van Johannes Heupel, een akkerbouwer en software engineer uit Alberta, Canada. Heupel ontwikkelde eerder al de zogeheten ‘JD Bridge’-systemen waarmee de gps-apparatuur van John Deere ook bruikbaar is op andere machinemerken. Ook FarmerGPS is een vinding van Heupel, dat is een stuurhulp-systeem.

De ontwikkelaars werken overigens aan een vervolgstap: een extra ontvanger bouwen in ITC Extend zodat oude iTC-apparatuur ook een gratis Egnos-correctiesignaal kan ontvangen.

Gerelateerde tags: , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

John Deere niet aanwezig op SIMA-beurs 2024

Machinefabrikant John Deere is niet aanwezig op de Sima 2024 in Parijs.
Afbeelding artikel

John Deere in 2022 marktleider trekkerverkoop in België

John Deere is markleider in België qua aantal verkochte trekkers in 2022. Dat blijkt cijfers van de Belgische branchevereniging Fedagrim.
Afbeelding artikel

Boeren en loonwerkers in VS mogen eigen John Deere-trekkers repareren

John Deere stelt tools en software beschikbaar zodat Amerikaanse boeren en loonwerkers zelf hun machines kunnen repareren.
Beheer
WP Admin