fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Oudste gps-ontvangers John Deere onbruikbaar

Per 1 januari 2021 kunnen de oudste generaties StarFire gps-ontvangers van John Deere niet meer uit de voeten met de door deze apparatuur gebruikte SF1- en SF2-signalen.

Het gaat om de John Deere iTC-ontvangers. Dit is 1e en 2e generatie gps-techniek uit het eerste decennium van deze eeuw. Bij John Deere-dealers loopt nu een aanbieding om de oude ontvangers te upgraden naar het huidige, 4e generatie-model, de StarFire 6000.

Aangepaste frequentie

Met ingang van het nieuwe jaar verandert er iets in de techniek die de Amerikanen gebruiken in hun gps-netwerk. Het SF1- en SF2-signaal dat de satellieten uitzenden, verschuift dan naar een andere frequentie, waardoor de iTC-apparatuur van Deere het signaal niet meer (goed) kan ontvangen en kan doorgeven aan de trekkerbesturing. Een softwarematige aanpassing van de iTC-techniek is niet mogelijk, waardoor de oude ontvangers straks nutteloos zijn. AutoTrac automatisch sturen lukt dan alleen nog met een RTK-signaal. Sommige applicaties, zoals sectiecontrole, documentatie en parallel rijden blijven nog mogelijk met de oudere 2630 en 1800 Greenstar-schermen.

Bestaande StarFire 6000-apparatuur, en ook de tussenliggende SF 3000-techniek, kan wel vooruit met de gewijzigde gps-signalen en behoeft geen upgrade, wel een software-update. Deze is van John Deere uit gratis, mogelijk rekent de dealer nog wel een tarief voor uitvoering werkzaamheden.

Omschakelen

John Deere heeft momenteel een actie lopen waarmee iTC-gebruikers voordelig kunnen omschakelen op een SF 6000-systeem. Precieze bedrag is afhankelijk van wat de gebruiker had en wat hij bestelt, maar ter indicatie: de SF 6000-ontvanger is normaal € 3.000 en nu € 2.500. Ook tegen gereduceerde prijs verkrijgbaar zijn het nauwkeurigste SF3-signaal en de moderne 4240 en 4640 Greenstar-displays. De actie loopt officieel tot 30 april 2020.

Veel iTC-ontvangers maakten de laatste jaren reeds plaats voor een SF 3000 of SF 6000. De fabrikant weet niet precies hoeveel oude modellen nog in omloop zijn, maar schat dat dit toch een ‘niet onaanzienlijk percentage’ zal zijn. Het advies is om niet tot het laatste moment te wachten met een upgrade.

Steeds nauwkeuriger

Overigens blijven de SF1- en SF2-signalen in gebruik, ook de moderne ontvangers kunnen ermee overweg. SF1 is het minst nauwkeurig (op zijn best plus/min 10 cm), dat is bruikbaar voor ‘broad acre’ toepassingen, bijvoorbeeld bemesten of bespuiten. SF2, gebruikt door de StarFire3000, haalt een nauwkeurigheid van plus/min 5 cm en is daarmee geschikt voor bijvoorbeeld rijenteelten of strokenteelt. De 6000 haalt met SF3 een nauwkeurigheid van zo’n 3 cm en heeft ook geen RTK-correctie nodig.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Klassieke trekker John Deere 7710 oogt als nieuw

Trekkerliefhebber Christiaan Olde Bolhaar kocht vier jaar terug in Duitsland een gebruikte John Deere 7710 en liet deze reviseren als nieuw.
Afbeelding artikel

Meer details over nieuwe John Deere 6M-serie

John Deere introduceert nu officieel de vernieuwde 6M-serie, waarover twee weken geleden al het een en ander uitlekte. Groot nieuws: meer...
Afbeelding artikel

Ontslagen bij trekkerfabrikant John Deere in VS

Sinds begin dit jaar zijn er bij meerdere John Deere-fabrieken in de Amerikaanse staat Iowa ontslagen gevallen. 650 medewerkers verloren hun...
Beheer
WP Admin