fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuw topmodel pers Knoll: MultiBaler XL

De Knoll MultiBaler XL zoals die nu te koop is.

De Nederlandse persenfabrikant Knoll verkoopt sinds begin februari een derde type pers voor de professionele markt. De MultiBaler XL is bedoeld voor het in balen persen van gehakselde of geshredderde materialen. Dat kan zowel stationair als mobiel gebeuren.

Knoll uit Staphorst produceert al jaren persen in samenwerking met het Finse Agronic Oy. Voorheen onder de Finse naam, maar vanaf dit jaar onder eigen merknaam. Als eerste is enkele weken geleden de MidiFix II gepresenteerd voor kleine baaltjes. Nu is het grote werk aan de beurt. De twee bestaande MultiBalers 820 en 1220 krijgen gezelschap van de XL-versie.

De MultiBaler is een rondebalenpers met een wikkelaar aan de achterzijde, zoals er veel meer zijn. Aan de voorkant echter geen pick-up, maar een voorraadbunker van 8 kuub. Van daaruit brengt een brede opvoerband het te persen product naar de pers. Twee doseerwalsen zorgen ervoor dat de productstroom mooi gelijkmatig is, zowel bij kort als langstengelig materiaal.

Lees verder onder de foto

Een van de opties is om rijdend naast een hakselaar mais (of gras) in de bunker te laten blazen en de balen in het veld te laten rollen.

Een van de opties is om rijdend naast een hakselaar mais (of gras) in de bunker te laten blazen en de balen in het veld te laten rollen.

Mobiel of stationair

Het vullen van de bunker kan op verschillende manieren. Een mais- of grashakselaar kan de complete machine voorttrekken en de bunker gevuld houden met de blaaspijp. Of je zet er een trekker voor en laat een naastrijdende hakselaar de bak volblazen.

Een alternatieve gebruiksmogelijkheid is stationair, op het erf. Af- en aanrijdende silagewagens kunnen hun inhoud via een dropbunker in de bunker van de pers lossen terwijl deze continu doordraait. Een trekker of verreiker kan de voltooide, gewikkelde balen wegpakken en opslaan. Of je verpakt op een later tijdstip een eerder in kuilen gereden product alsnog in balen. In dat geval laad je de voorraadbunker met bijvoorbeeld een voorlader. Op deze manier is de machine gedurende een groter deel van het jaar inzetbaar dan alleen in de oogstpieken, als iedereen tegelijk aan de beurt wil zijn. De investering is zo over meer draaiuren per jaar terug te verdienen.

Lees verder onder de foto

Het korte materiaal wordt bijeengehouden door een net of door folie. Voor de conservering brengt de wikkelaar om het geheel heen nog een laag folie aan.

Het korte materiaal wordt bijeengehouden door een net of door folie. Voor de conservering brengt de wikkelaar om het geheel heen nog een laag folie aan.

Geheel herontworpen

Voor de MultiBaler XL begon Knoll vanaf nul op de tekentafel. Al zijn bouwwijze en techniek voor een deel natuurlijk afkomstig van de modellen 820 en 1220 die het bedrijf al jaren in productie heeft. De perskamers vormt de ronde baal met 17 HD-persrollen en twee PowerGrip-4-riemen. Gemorst materiaal gaat via een retoursysteem over de volledige lengte terug naar de invoer. De machine levert balen af van 100 tot 115 centimeter bij 120 cm breed. Ze wegen, afhankelijk van het product, 500 tot 1.350 kilo.

De aandrijving gaat hydraulisch, via een planetair. Is de baal klaar, dan komt rondom de cirkelvormige omtrek een net of mantelfolie. Na doorrollen doet de wikkelaar daar beschermend folie omheen. De machine is geschikt voor het verpakken van mais, gehakseld gras, TMR, MKS, alfalfa, vezelhennep, bietenpulp en GPS. De capaciteit ligt op zo’n 60 balen per uur.

Lees verder onder de foto

Met de zijlader kunnen silagewagens of een voermengwagen de bunker vullen op het erf.

Met de stortbunker kunnen silagewagens de bunker van de pers vullen op het erf.

Monitoren op afstand

De bedieningsterminal plaats je bij mobiel gebruik in de trekkercabine, bij stationair werk zit hij op machine zelf. Standaard is de MultiBaler XL voorzien van led-werkverlichting, een camerasysteem en externe bedieningselementen om snel belangrijke handelingen uit te kunnen voeren. Smeren gaat automatisch met een olie- en vetsmeersysteem.

Ook standaard is het Rimote-systeem. De thuisbasis kan zo draadloos de prestaties op een werkplek elders in de gaten houden. Tevens kan Knoll zo op afstand updates uitvoeren of kan de dealer inloggen voor service.

Lees verder onder de foto

Uren draaien buiten de oogstpiek vergroot de efficiëntie van de MultiBaler XL.

Uren draaien buiten de oogstpiek vergroot de efficiëntie van de MultiBaler XL.

Opties

Extra mogelijkheden zijn een weegsysteem, afstandsbediening voor het lossen van balen, een NIR-sensor om de gewassamenstelling te meten, en een zijlader om te pers te gebruiken in combinatie met een doseerwagen of voermengwagen.

Knoll levert de MultiBaler XL sinds 1 februari 2021. Het benodigd vermogen bedraagt 135 pk, aftakastoerental is 1.000 tpm. De vanafprijs excl. btw is € 249.000. Een dropbunker komt op € 20.000.

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nieuw ontwerp rondebalenpers: Claas Variant 500

De in 2023 verschijnende serie variabele rondebalenpersen bestaat uit zes modellen. Ze persen balen van 0,90 tot 1,60 of 1,80 meter.
Afbeelding artikel

Pöttinger Impress 155 VC Pro overtuigt met slimme details

Met de Impress-serie gooit Pöttinger nieuwe ijzers in een vuur waarin reeds gevestigde spelers concurreren. Zowel bij balenpersen als bij perswikkelcombinaties....
Afbeelding artikel

Case IH kondigt eerste spuitdrones aan

Case IH lanceert binnenkort zijn eerste spuitdrones in twee modellen: 30 en 70 liter. De fabrikant wil de Vtol eerst via...
Beheer
WP Admin