fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Trekkers registreren kan niet op naam van maatschap

Brancheorganisatie Cumela voor loonbedrijven en LTO Nederland adviseren om even te wachten met de registratie van landbouwvoertuigen bij de RDW als de voertuigen het liefst op naam van de maatschap geregistreerd worden.

Het is op dit moment niet mogelijk om landbouwvoertuigen te registreren op naam van een maatschap. Dat bevestigt de RDW desgevraagd. De registratie kan op naam van een privépersoon of op naam van een bedrijf, maar daarbij zijn maatschappen en eenmanszaken uitgesloten.

Geen uitzondering voor maatschap

In de Wegenverkeerswet is opgenomen dat een voertuig op naam van een rechtspersoon kan worden geregistreerd. Hierbij wordt een uitzondering gemaakt voor enkele rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een vennootschap onder firma (VOF). Voor een maatschap wordt daarbij geen uitzondering gemaakt. “Volgens artikel 1, vierde lid van de Wegenverkeerswet 1994 is het niet mogelijk om een voertuig op naam te zetten van een maatschap. Hoewel een maatschap wel een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid is, is in de toelichting op de wet opgenomen dat de gelijkstelling van rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid met rechtspersonen wordt beperkt tot vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid, zoals vennootschappen onder firma. Een maatschap wordt niet gelijkgesteld”, legt een woordvoerder van de RDW uit.

Oplossing vinden

Hero Dijkema van Cumela en Alfred Jansen van LTO Nederland gaan zich inzetten om een oplossing te vinden. “LTO vindt het bijzonder dat volgens de wet een voertuig wel op naam van een VOF geregistreerd mag worden, maar op naam van een maatschap niet. We gaan uitzoeken wat juridisch hier de oorzaak van is”, aldus Jansen.

Registratie even uitstellen

Cumela en LTO Nederland zijn in gesprek met het ministerie en met de RDW om registratie op naam van een maatschap toch mogelijk te maken, omdat deze rechtsvorm veel voorkomt in de landbouw. In afwachting van een antwoord op deze vraag, adviseren Cumela en LTO om voorlopig de registratie even uit te stellen. Eigenaren van landbouwvoertuigen hebben het hele kalenderjaar om de voertuigen te registeren bij de RDW. Een woordvoerder van RDW zegt dat het op korte termijn ook niet mogelijk is om tenaam te stellen op een maatschap omdat daar een wetswijziging voor nodig is. “Als mensen toch iets willen registeren, kan dat op naam van een van de maten van de maatschap”, aldus Jansen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2020 35.065 (46%) van de 76.870 geregistreerde landbouwbedrijven geregistreerd staat als maatschap, vennootschap onder firma of commanditaire vennootschap (VOF of CV). Landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen moeten dit jaar geregistreerd worden bij de RDW, vanwege de kentekenplicht.

Eerder liet een woordvoerder van de RDW (voorheen Rijksdienst voor Wegverkeer) weten: “De registratie van landbouwvoertuigen verloopt voorspoedig. Een behoorlijk aantal eigenaren heeft de RDW al weten te vinden”.

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Massey Ferguson 8S.305 Dyna-VT in actie met zware bosfrees

De Massey Ferguson 8S.305 Dyna-VT van Klaas Pels Cultuurtechniek in actie met een MeriCrusher MJHS-241 STX-bosfrees.
Afbeelding artikel

Ruim 900 pk in nieuwe John Deere-kniktrekker

John Deere introduceerde woensdag 28 februari de grootste trekker die de fabrikant ooit gebouwd heeft: een 830 pk John Deere-kniktrekker.
Afbeelding artikel

Zuid-Afrikaanse teler klaart klus met oerdegelijke Agrico-kniktrekkers

Gabriel Congalves pakt op zijn bedrijf in het Zuid-Afrikaanse Tarlton één van zijn drie oerdegelijke Agrico-kniktrekkers voor ploegen of woelen.
Beheer
WP Admin