fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Toekomstige Chinese trekker loopt op waterstof

China is goed op weg om een autonome trekker te ontwikkelen die wordt aangedreven door waterstof en brandstofcellen.

Met de nieuwe e-tractor ET504-H willen de Chinezen zich op de markt positioneren. Ook willen ze landbouwmachines milieuvriendelijker maken.

De ET504-H-trekker heeft een futuristisch uiterlijk en is uitgerust met 5G mobiele communicatietechnologie, heeft een zelfrijdende modus en kan op afstand worden bediend. De toekomstige trekker is mede ontwikkeld door Luoyang Research Institute for Intelligent Agricultural Equipment Co., Ltd. Ltd. (CHIAIC) en Luoyang advanced manufacturing industry R&D base van Tsinghua University’s Tianjin Research Institute for Advanced Equipment.

Trekker fabrikant YTO betrokken

De grootste Chinese tractorfabrikant YTO is ook betrokken bij de ontwikkeling. Sommige onderdelen van het prototype zijn door YTO geproduceerd. YTO zegt dat CHIAIC zich zal blijven inzetten voor de ontwikkeling van nieuwe onbemande trekkers, vooruitgang zal boeken op het gebied van belangrijke technologieën zoals onbemande besturing en elektrische besturing, en nieuwe onbemande machines op nieuwe energiebronnen zal ontwikkelen op het gebied van landbouwmachines.

Volledig elektrisch

De ET504_H-trekker heeft een permanente hoofdmagneet, een synchrone middenmotor en onafhankelijke elektrische hef- en stuurmotoren. De waterstof-brandstofcel werkt wanneer de tractor niet zijn volle vermogen nodig heeft, terwijl onder zware belasting de lithiumbatterij nog meer stroom toevoegt. De elektrische aandrijflijn kan 50 pk leveren met een maximale snelheid van 30 kilometer per uur.

Onbemande clustertechnologie

De ET504-H-trekker is vanaf het begin ontwikkeld om zonder bestuurder te kunnen rijden. Voor dit doel vertrouwt de tractor op het 5G-netwerk van China Mobile en maakt hij ook gebruik van een GPS-antenne, millimetergolfradar en grote datatechnologie voor de afstandsbediening. Deze navigatietechnologie kan in realtime de rijtoestand van het voertuig en de omliggende werkomgeving waarnemen. Het maakt gebruik van 5G-functies zoals hoge snelheid, lage vertraging en groot aansluitingsvolume en combineert deze met intelligente onbemande clustertechnologie om de betrouwbaarheid van de werking van landbouwmachines effectief te verbeteren en de consument te voorzien van diensten van hogere kwaliteit.

Geen duidelijk marktplan

“Met deze trekker willen we lokale demonstraties geven om te laten zien dat een autonome tractor op waterstof mogelijk is in de landbouwpraktijk”, zegt Huang Shengcao, Deputy General Manager van CHIAIC. De ET504-H-tractor heeft nu een reeks proeven afgerond. Maar door de huidige impact van de hoge batterijkosten is er nog geen duidelijk verkoopplan. Dat kan echter snel veranderen als de kosten voor de accu’s dalen.”.

Meer trekkers op waterstof

Er wordt al enige tijd onderzoek gedaan naar landbouwtrekkers die op waterstof rijden met brandstofcellen. New Holland Agriculture heeft in 2009 zijn eerste NH2-trekker op waterstof uitgebracht, die daarna in 2012 op boerderijen in Europa in gebruik is genomen. Maar door de beperkte beschikbaarheid van de brandstof en de hoge productiekosten is hij nooit commercieel levensvatbaar geworden.

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Blog | ‘Onderhoud elektrische trekker; monteurs moeten kiezen’

Een monteur met kennis van dieselmotoren kon alles repareren. En nu, met de elektrische trekker?
Afbeelding artikel

Eerste volledig elektrische Fendt afgeleverd

Fendt dealer Holland-Utrecht leverde net voor kerst de eerste volledig elektrische Fendt af aan Van Huizen Groenvoorziening. Die gaat de trekker...
Afbeelding artikel

Toekomst van de landbouw volgens John Deere (Video)

Op een video die John Deere onlangs publiceerde, toont het bedrijf een zwerm elektrische autonome trekkers aan het werk. ‘Een blik...
Beheer
WP Admin