fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Tractorpulling 2020 wellicht nog in Alphen, Made, Boerdonk en Tzum

Als gevolg van corona zijn alle evenementen tot 1 september verboden, dit geldt ook voor tractorpulling. Wellicht dat er na 1 september wel enkele wedstrijden komen. De organisatoren staan te popelen. Een analyse.

Tractorpulling-teams gebruiken deze vrijkomende tijd om hun nieuwe machine af te bouwen of het vervoermiddel eens een flinke opknapbeurt te geven. Ook wordt thuis een inhaalslag gemaakt met klussen die bleven liggen. Maar allemaal willen ze weer één ding: meedoen aan een tractorpulling-wedstrijd. Maar wat kan en mag er nog in 2020?

NTTO: Bijna alles afgelast

We zoeken als eerste contact met de NTTO. Algemeen manager Gert Hein Kevelam zegt over de situatie het volgende: “Het verbod op evenementen tot 1 september heeft ertoe geleid dat zo ongeveer onze hele kalender geschrapt is. Ook het Nederlands kampioenschap Farmstocks en Trucks, dat op 18 en 19 september in Speuld gehouden zou worden, is gecanceld. Voor deze wedstrijd moet je je gedurende het seizoen kwalificeren, en dat zit er nu niet in. Daarnaast moet je je afvragen of je zo’n evenement, waar duizenden toeschouwers op af komen, op dit moment wel moet willen organiseren. We schrijven momenteel verschillende scenario’s over wat we nog kunnen organiseren, afhankelijk van verminderde beperkingen. Maar we verwachten niet dat onmiddellijk na 1 september evenementen met meer dan duizend personen gehouden mogen worden. Momenteel staan alleen Alphen (4 en 5 september) en Tzum (18 en 19 september) nog op onze kalender.”

Alphen: snel schakelen in september

De eerste wedstrijd op de kalender die nog niet is afgelast, is Alphen (N.-Br.). Gevraagd naar de plannen zegt Angela Buisman, bestuurslid sponsorzaken, het volgende: “We willen de wedstrijd graag organiseren, en we zijn er in principe klaar voor. Het wachten is momenteel op de nieuwe regels van de overheid die vanaf 1 september voor ons gaan gelden. We zijn een organisatie die heel snel kan schakelen, dat hebben we wel bewezen toen we in 2018 in vier weken tijd het EK hebben georganiseerd. Daarom hebben wij niet allerlei scenario’s liggen.

Afhankelijk

Zodra de nieuwe richtlijnen bekend zijn, overleggen ze in Alphen wat ze nog mogen. Veel zal afhangen van de hoeveelheid publiek die wordt toegestaan. Immers, het publiek zorgt voor een deel van de inkomsten én maakt het voor sponsoren aantrekkelijk, of niet. Angela: “Een evenement organiseren is een samenspel van vrijwilligers (organisatie en NTTO), sponsoren en deelnemers. Samen moeten we het doen. Ik denk dat we in deze bijzondere omstandigheden allemaal wat financieel met elkaar mee moeten denken, dan kunnen we hopelijk alsnog een prachtige wedstrijd organiseren.”

Angela Buisman van Stichting Trekkertrek Alphen: “Wij zijn er klaar voor”

Angela Buisman van Stichting Trekkertrek Alphen: “Wij zijn er klaar voor”. – Foto: Stichting STTA

Made gokt op tweede weekend september

Het Powerweekend Made, dat voor 19 tot en met 21 juni op de kalender stond, is geannuleerd. Maar de organisatie staat te trappelen om dit seizoen toch nog iets te organiseren. Erik van Oosterhout, bestuurslid van de organisatie, heeft het tweede weekend van september al omcirkeld op de kalender. Ze verwachten in Made dat als de gemeente een vergunning mag afgeven, dat ze de wedstrijd ook doorzetten.

Wellicht via livestream

Erik van Oosterhout legt verder uit: “We zullen uiteraard alle geldende regels respecteren. De hoeveelheid publiek die wordt toegestaan, bepaalt onze aanpak. Bij een beperkt aantal toeschouwers, gaan we mogelijk zelfs naar vier dagen. Zonder toeschouwers onderzoeken we de mogelijkheid om een betaalde livestream via internet op te zetten. Ik heb dan ook met grote belangstelling gekeken naar de wedstrijd in Zweden.”

Erik van Oosterhout van Powerweekend Made: “tweede weekend van september al omcirkeld”.

Erik van Oosterhout van Powerweekend Made: “Tweede weekend van september al omcirkeld”.

Daarnaast maakt Erik zich grote zorgen om de bedrijven in de evenementenbranche: “Bedrijven die ons al jaren helpen om de wedstrijd te organiseren, staan op omvallen. Als wij onze wedstrijd mogen organiseren, dan houdt ze dat misschien net op de been.”

Boerdonk: hopen op gepaste afsluiter van 2020

Het eerste weekend van oktober wordt traditiegetrouw de wedstrijd in Boerdonk gehouden, los van de NTTO “Onze wedstrijd wordt door veel deelnemers gezien als de afsluiting van het pulling-seizoen, en daar hoort dan ook een feestje bij” zegt Paul Beniers, bestuurslid van Stichting Trekkertrek Boerdonk.

Paul Beniers van Stichting Trekkertrek Boerdonk: “Het tentfeest na afloop is op voorhand al afgelast”.

Paul Beniers van Stichting Trekkertrek Boerdonk: “Het tentfeest na afloop is op voorhand al afgelast”. – Foto: Paul Beniers

”Voor dit jaar hadden we Snollebollekes in de feesttent geboekt, maar die hebben zelf al afgezegd. Dat scheelt ons annuleringskosten, want het tentfeest gaat dit jaar in ieder geval niet door. Toch willen we graag een wedstrijd organiseren. Verminderde entreegelden en drankomzet slaan dan wel een groot gat in de begroting. Om het financiële gat niet al te groot te laten worden, vragen we dit jaar ook startgeld van de sport- en supersport deelnemers. Gelukkig maakt niemand daar een probleem van. Daarnaast hebben de sleepwagens een eenmalige korting toegezegd. We willen niet onze sponsoren aan het hoofd zeuren om een bijdrage, die hebben momenteel wel belangrijkere zaken aan het hoofd. Een klein verlies nemen we dan voor eigen rekening. We hebben verschillende draaiboeken liggen, afhankelijk van wat we mogen en hoeveel publiek we mogen toelaten. Een livestream behoort ook tot de mogelijkheden. Alles staat of valt met de overheid, het RIVM. en de gemeente.”

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton terug in Nederland

De Duitse tractorpuller-kampioen Shackleton keert terug op de Nederlandse banen, met Nederlandse teamchef en Duitse teamleden.
Afbeelding artikel

Zo bouwt team Steel 2 Steal zijn nieuwe tractorpuller

Tractorpullingteam Steel 2 Steal bouwt een tractorpuller die met niets te vergelijken is wat nu op de baan staat. TREKKER kijkt...
Afbeelding artikel

Uitdagende runs tijdens Truck en Tractorpulling Indoor Putten

De trekkers streden voor het eerst dit jaar om de verste afstand tijdens Truck en Tractorpulling Indoor Putten. TREKKER is er...
Beheer
WP Admin