fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

En toen waren er nog maar vier

Trekkerband Trekker magazine Bas en Bob fotografie Hans Prinsen

Afgelopen maand nam John Deere-dealer Kraakman-Perfors collega dealer Staadegaard over. De teller van Nederlandse John Deere-dealers daalt daarmee naar vier stuks. Wat je vaak hoort, is dat de ‘Dealer of Tomorrow’-strategie hieraan ten grondslag ligt. Is dat nog bijzonder?

Bijna twintig jaar geleden maakte John Deere al de eerste contouren van deze strategie bekend en voorspelde het dat dealers groter moeten worden om in de toekomst een gezonde omvang te hebben qua omzet, kennis en kunde. Pas in 2006 doopte John Deere deze strategie om tot ‘Dealer of Tomorrow’. Het duurde nog eens vier tot zes jaar (eind 2012) voordat in Nederland de importeur buitenspel werd gezet én er acht hoofddealers overbleven. Nu, acht jaar later, zijn er van die acht nog vier over.

Andere importeurs zitten ook niet stil. Claas-importeur Kamps de Wild is evenzogoed gestaag bezig te participeren (volledig of deels) in dealers. Mechan Groep doet dat ook en lijfde acht bedrijven (deels) in. Abemec is ook bezig meer dealers in te lijven, daar staat de teller inmiddels op 21 vestigingen. En je zou bijna vergeten dat New Holland – nog ver voor John Deere – in de jaren 1992 tot 1995 zijn dealernetwerk halveerde destijds tot ca. 65 dealers en toen direct al specialisatie aanbracht.

Terugkomend op John Deere in Nederland. Waar zou die teller staan over tien jaar? Twee? Of gaan we terug naar één dealer? Wat dat laatste betreft, zijn we weer terug bij af, en is er één centraal verdeelpunt. En die mag zich dan geen importeur meer noemen, maar dealer. En met één belangrijk verschil: deze giga-dealer heeft alle andere vestigingen (deels) in eigendom. En dat is heel anders dan bij de concurrenten.


Over de auteur

Bas van Hattum studeerde landbouwtechniek aan de Agrarische Hogeschool in Dronten en aan de universiteit in Wageningen. Werkervaring deed hij onder andere op als planner bij een middelgroot loonbedrijf en als vertegenwoordiger van landbouwmachines en -trekkers. Bas werkt sinds 2002 bij Trekker, eind 2014 werd hij hoofdredacteur bij Trekker.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Ruim 900 pk in nieuwe John Deere-kniktrekker

John Deere introduceerde woensdag 28 februari de grootste trekker die de fabrikant ooit gebouwd heeft: een 830 pk John Deere-kniktrekker.
Afbeelding artikel

John Deere verkocht ook in 2023 meeste trekkers in Nederland

John Deere was het best verkopende trekkermerk in 2023 in Nederland, en Agco verkocht als concern de meeste trekkers. Dat blijkt...
Afbeelding artikel

John Deere overtreft eigen winstverwachtingen

John Deere overtreft met de jaarcijfers zijn eigen vooruitzichten en komt met een hogere winst dan verwacht.
Beheer
WP Admin