AVANT 860i
GIGA CAPACITEIT, BEPERKT COMFORT
Een sterke aandrijflijn, een sterke giek, en vaak hoog in motortoeren – dát is de Avant. Dat je voorop zit, en dat je de achterkant om je heen ziet zwaaien, moet even wennen. Verbeteringspotentieel zit ‘m vooral in comfort en details.
Het Finse merk Avant bouwt deze 800-serie sinds 2020, maar de kenmerkende bouwwijze, waarbij je als chauffeur op de voortrein zit, is er al jaren. Het is ook één van de twee machines in deze test waarbij een telescopische giek standaard is, en waarbij de aandrijflijn bestaat uit vier hydromotoren. En het is de enige machine die volledig star is: knikpunt en achteras kunnen niet pendelen.
Bovenal valt de Avant op door z’n hoge capaciteit: een kipper zand laden gaat vlot. Dat zit ‘m in de krachtige giek en aandrijflijn. Maar ook in het feit dat je het motortoerental regelt met een handgasschuif, en je dat je twee pedalen hebt: met eentje ga je vooruit, met de ander achteruit. Hierin is Avant uniek. Deze werkwijze werkt fantastisch als je continu het motorvermogen gebruikt, maar het is in onze ogen minder praktisch als je lichte, variërende klussen doet. De 860i weegt volgens de folder 2.540 kilo, maar volgens de weegplaten 2.915 kilo.
Matige in- en uitstap
Het voordeel van zitten vóór het knikpunt, is dat je continu meebeweegt met de bak. Nadeel: het vergt ervaring om blindelings te weten waar het achterste deel van de machine zich bevindt. Je zult in het begin vaak achterom kijken om te controleren in welke hoek je staat.
Met name de toegang tot de stoel, en het bestuurdersplatform zelf, zijn niet de beste. Bij het in- en uitstappen moet je bijvoorbeeld over een schuin aflopend stalen frame klimmen. Bedieningselementen doen wat ouderwets aan. En sommige functies zitten verscholen achter de elleboogsteun – zoals de parkeerrem. Je kunt het stuurwiel niet in hoogte of hoek verstellen.
Sterke giek
Een minpunt van de giek, is dat je het aanbouwframe (en vergrendeling) slecht kunt zien. Verder scoort-ie goed op zowel hefkracht, uitbreekkracht en hefhoogte. De tandwielpomp levert veruit de grootste oliestroom (83,2 l/min). De parallelgeleiding wijkt slecht 1 graad af, net als Schäffer en Relly. Over de afwerking: de plastic panelen zijn niet de beste oplossing om filters te bereiken. Om het hydrauliekniveau te checken, moet je een plastic paneel onder de giek weghalen. Met name de elektrische en plastic componenten doen wat goedkoop aan, en we zien slijtplekken op enkele hydrauliekslangen. De afwerking kan dus beter.
PLUSPUNTEN
– Grote hydrauliekoliestroom
– Rijaandrijving reageert zeer snel
– Uitgebalanceerd in hydrauliek/motor/aandrijflijn
MINPUNTEN
– Matig toegang tot filters
– Matig zicht op aanbouwdeel-koppeling
– Matige lay-out van knoppen in cabine
De Avant heeft twee pedalen: een voor vooruit, de ander voor achteruit. Gas geven doe je met een handgas. Het stuurwiel kun je niet in hoek of hoogte verstellen.