Record aantal inschrijvingen robot testen op eigen bedrijf
Robotica en precisielandbouw leven in de agrarische sector. Nog niet eerder sinds de introductie van Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) in 2018 meldden zich zoveel boeren en tuinders aan om robotica en precisielandbouwmethoden te testen op het eigen bedrijf. Was NPPL aanvankelijk bedoeld voor precisietechnieken, het project wordt nu dus uitgebreid met robotica, ofwel NPPL-R.
Op de oproep om voor teeltseizoen 2025 veldrobots en precisietechnieken te testen op het eigen bedrijf, kwamen maar liefst 134 inzendingen binnen. Boeren en tuinders konden op meerdere machines intekenen. De meeste aandacht is er voor de Ekobot (81 inschrijvingen), gevolgd door de Andela Electro Weeder (54) en de AgXeed-robottrekker (53). Maar ook voor de Auto AGri (23), iQuus Autonomy (39), Robotti (25) en Lero-robot (14) is flinke belangstelling.
Daarnaast tonen boeren en tuinders interesse voor dronetoepassingen (35 inschrijvingen), gerichte gewasbescherming (43) en gerichte bemesting (30). Conclusie: het brede aanbod kan rekenen op een brede belangstelling.
Motivaties van boeren en tuinders om mee te doen
Hieronder een greep uit de motivaties die akkerbouwers, melkveehouders, vollegrondsgroentetelers en loonwerkers instuurden om deel te kunnen nemen aan het testen van robotica en precisielandbouw op hun eigen bedrijf.
- “Ik zoek een autonome machine die in grasland ongewenste planten (Jacobskruid en ridderzuring) kan opsporen en verwijderen of vernietigen. Omdat we biologisch zijn, kan dat niet chemisch.”
- “Belangrijkste en meest interessante punt is voor ons onkruidbestrijding in de peen. Onkruiden als nachtschade en Canadese fijnstraal zijn probleemonkruiden. Wij zijn geïnteresseerd in de Ekobot met AI om zo op een duurzamere manier een constant hoogwaardig kwaliteitsproduct te kunnen blijven telen voor de versmarkt. Bijkomende bedreiging is dat werkende herbiciden verdwijnen.”
- “Vanwege een tekort aan personeel en tijd zijn we op zoek naar een nieuw trekker en willen we kijken wat de mogelijkheden zijn van een autonome trekker. Hoeveel kan een autonome machine de werkzaamheden van een conventionele trekker vervangen?”
- “Voor ons akkerbouwbedrijf ligt de nadruk op het reduceren van kosten in het handmatig onkruid wieden, met name in open teelten als uien en peen. De afgelopen jaren zat er 200 tot 250 uur aan manuren per hectare in de uien. Een snelle rekensom leert dat hierop veel kan worden bespaard. Een wiedrobot is hiervoor een noodzakelijke oplossing voor het toekomstbestendig houden van de open teelten. Het is zaak om daarom nu al ervaring op te doen met beschikbare machines.”
- “Ik ben vooral benieuwd hoe ik het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en arbeid kan terugdringen in uien met behulp van een wiedrobot. Daarnaast zou het superfijn zijn om autonoom een trekker te kunnen laten woelen of land klaarmaken, zodat ik zelf andere zaken kan doen.”
Selectie volgt komende maanden
Sinds de start in 2018 van NPPL in 2018 werd al twee keer eerder aan boeren gevraagd deel te nemen aan het NPPL-project. Voorheen reageerden 45 tot 65 boeren. Niet eerder kwamen er zoveel aanmeldingen binnen als nu. De aanmeldingen kwamen uit heel Nederland, wat testen op diverse grondsoorten mogelijk maakt.
Komende maanden (januari en februari) zullen WUR-experts en de NPPL-organisatie een selectie maken van boeren die kunnen meedoen aan NPPL-R. Dat zullen individuele boeren zijn en in bepaalde gevallen clusters van boeren die meedoen aan de proeven.
Auteur: Ronald Buitenhuis
Gerelateerde tags: Autonoom, Precisielandbouw, Veldrobots