fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Niqo Robotics levert AI-gestuurde RoboThinner voor uitdunnen sla

De RoboThinner, een door een trekker getrokken werktuig ontworpen voor het uitdunnen van sla, maakt gebruik van de geavanceerde AI-cameratechnologie van Niqo Robotics voor precisiewerk op millimeterniveau. – Foto: Niqo Robotics

De Indiase fabrikant Niqo Robotics betreedt de Amerikaanse markt met een geavanceerd werktuig voor het automatisch uitdunnen van slagewassen: de Niqo RoboThinner.

Niqo Robotics heeft eerder de Niqo RoboSpray geïntroduceerd, een AI-gestuurde technologie voor spotspraying. Hoewel de RoboSpray aanvankelijk was ontwikkeld voor het spuiten van herbiciden tegen onkruid, heeft het bedrijf de technologie aangepast voor het uitdunnen van sla.

De Niqo RoboThinner is een door een trekker getrokken werktuig dat is uitgerust met dezelfde AI-camera als die van de Niqo RoboSpray. De camera is echter verder geoptimaliseerd voor precisiewerk op millimeterniveau, waardoor het nog effectiever is in het uitdunnen van slagewassen.

De RoboThinner herkent zaailingen, evalueert hun onderlinge afstand en verwijdert selectief overtollige slaplanten. Dit zorgt ervoor dat de overgebleven planten gelijkmatiger kunnen groeien. De camera’s zijn dicht bij de grond geplaatst om te voldoen aan de hoge precisie-eisen van dunningswerkzaamheden.

Dunningsnauwkeurigheid van 97%

De RoboThinner heeft in veldproeven een dunningsnauwkeurigheid van 97% aangetoond en kan zich richten op slaplantjes van slechts 2,5 cm groot. De robot is in staat om tot 3 hectare per uur uit te dunnen met snelheden tot 4,8 km/u.

Deze hoge nauwkeurigheid is van groot belang voor slatelers, die vaak zaden dicht bij elkaar planten om rekening te houden met niet-ontkiemende of zwakkere planten. Traditioneel worden overtollige planten handmatig verwijderd, een arbeidsintensief proces dat de RoboThinner efficiënt automatiseert.

RoboThinner in twee jaar terugverdiend

Met een prijs van ongeveer €230.000 schat Niqo Robotics dat de RoboThinner een terugverdientijd van twee jaar heeft, dankzij efficiënter werken en besparingen op arbeidskosten. De RoboThinner kan eenvoudig op elke trekker worden gemonteerd en is compatibel met verschillende bedconfiguraties, wat boeren de flexibiliteit biedt om deze technologie met diverse machines te gebruiken.

Met enkele kleine aanpassingen aan de hardware en software kan de RoboThinner ook worden omgebouwd tot een precisiewieder. Dit maakt het een veelzijdig werktuig voor boeren die duurzame landbouwmethoden willen toepassen.

Auteur: Geert Hekkert

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Garford introduceert Robocrop AI-camerabesturing

De Robocrop AI-camerabesturing van de Britse fabrikant Garford gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om gewassen van onkruid te onderscheiden.
Afbeelding artikel

Samenwerking FarmWise en John Deere-dealer RDO voedt overnamegeruchten

Samenwerking tussen FarmWise en John Deere-dealer RDO voedt geruchten over mogelijke overname van FarmWise door John Deere.
Afbeelding artikel

Wordt trekkerchauffeur steeds meer een trekkermanager?

Zelf ervaren wat autonome trekkers of veldrobots kunnen betekenen op je bedrijf, kan koudwatervrees wegnemen, zegt WUR-onderzoeker Koen van Boheemen.
Beheer
WP Admin