fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Machinefabrikant Manitou start 2024 stabiel, maar zet zich schrap

De eerste helft van 2024 verliep voor de Franse machinefabrikant Manitou stabiel, maar de fabrikant zet zich schrap voor de tweede helft. Het orderboek is namelijk fors kleiner dan in voorgaande jaren. – Foto: Mark Pasveer

De Franse machinefabrikant Manitou zag zijn omzet over de eerste helft van dit jaar met 0,4% groeien ten opzichte van de eerste zes maanden van 2023. De vooruitzichten voor de tweede helft lijken minder rooskleurig. Het orderboek halveerde.

In de eerste zes maanden van 2024 zette Manitou een financieel stabiel resultaat neer. In de eerste helft van dit jaar verkocht de fabrikant voor ruim €1,4 miljard aan verreikers, knikladers, hoogwerkers en ander materieel. Daarmee groeide de omzet in die eerste zes maanden met 0,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023.

De fabrikant meldt dat de groei mogelijk was doordat de marktgroei in Europa en Azië de marktdaling in de Verenigde Staten heeft gecompenseerd. Daarnaast heeft de fabrikant de verkoopprijzen in lijn gebracht met de gestegen grondstofprijzen. Het maakt dat de Franse machinebouwer een winst heeft gemaakt van €127,5 miljoen. Dat is 9,1% van de totale omzet – een recordwinst over de afgelopen 15 jaar.

Tweede helft onzeker

Volgens Manitou wordt de tweede helft van 2024 echter moeizamer. Er staat nog een orderboek open ter waarde van €1,34 miljard, terwijl dat halverwege 2023 nog €3,06 miljard was, aldus de machinefabrikant. Hierbij gaat het om bestellingen van machines die Manitou nog niet heeft geleverd.

Volgens de fabrikant is het nog te vroeg om precies te bepalen welke richting de markt opgaat op de middellange termijn. Uit voorzorg heeft de Manitou de productie van de meeste productielocaties teruggeschroefd.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Meer trekkers verkocht in eerste halfjaar dan afgelopen vier jaar

In de eerste zes maanden van 2024 zijn er 1.330 trekkers verkocht in Nederland. Dat is meer dan in de laatste...
Afbeelding artikel

John Deere verwacht tot 25% lagere jaaromzet

John Deere merkt – net als Agco en CNH Industrial – dat de vraag naar landbouwmachines afneemt en voorziet een 20...
Afbeelding artikel

CNH Industrial ziet verkoop afnemen; halfjaaromzet 13% lager

CNH Industrial haalde in de eerste zes maanden van 2024 een omzet van 10,3 miljard dollar (€9,4 miljard); 13% minder dan...
Beheer
WP Admin