fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Manitou-miniverreiker versus Manitou-minishovel: verschillen én overeenkomsten

Een miniverreiker vergelijken met een minishovel is eigenlijk appels met peren vergelijken. De concepten verschillen zó dat beide machines hun eigen krachten en zwaktes hebben. Toch hebben de Manitou-miniverreiker en Manitou-minishovel verrassend veel overeenkomsten.- Foto's: Matthijs Verhagen

Nederland is van oudsher een écht wielladerland. Ook in het compacte segment zijn de minishovels overal te vinden. Miniverreikers zie je daarentegen amper. We zetten de Manitou-miniverreiker ULM 412 H tegenover de Manitou-minishovel MLA 5-50 H om te kijken wat de verschillen én overeenkomsten zijn.

Een miniverreiker tegenover een minishovel is niet een vergelijking waar één winnaar uit de bus gaat komen. De concepten verschillen zó dat beide machines hun eigen krachten en zwaktes hebben. In die zin is het appels met peren vergelijken. Toch hebben beide Manitou’s stiekem verrassend veel overeenkomsten.

Allereerst de aanschafprijs; voor praktisch hetzelfde geld, zo rond de € 55.000, staan beide machines in de prijslijst. Het hefvermogen verschilt slechts 200 kilo en is met extra ballast op de verreiker zelfs gelijk te trekken. Verder zijn ze even breed (150 cm) en ook het gewicht is met ongeveer 2.600 kilo gelijk. Voor de aslast op een roostervloer is er dus geen onderscheid. Voor loonwerkers of boeren met meerdere locaties: beide machines kunnen nog net op een aanhanger zonder boven de 3.500 kilo totaalgewicht uit te komen.

De minishovel is niet meer weg te denken in de landbouw. De miniverreiker bestaat ook al langer, verschillende merken kunnen ze leveren. Toch zie je miniverreikers in de praktijk niet zo vaak, waardoor het concept ook minder bekend is. Alle reden om de twee machines eens tegenover elkaar te zetten en in de praktijk te bekijken wat de voor- en nadelen zijn evenals de verschillen én overeenkomsten.

Twee nieuwe machinetypes

Om deze dubbeltest uit te voeren kwamen we terecht bij de Franse machinefabrikant Manitou. Niet toevallig, de fabrikant heeft met de ULM 412 H recent zijn eerste ultracompacte verreiker geïntroduceerd. In 2022 presenteerde Manitou een volledig nieuwe range aan minishovels die het bedrijf voortaan in Duitsland laat bouwen.

Miniverreiker oogt compact, minishovel hoger gebouwd

Wat meteen opvalt is dat miniverreiker ULM 412 H serieus compact is. De machine oogt in werkelijkheid kleiner dan je zou vermoeden vanuit de folder, vooral dankzij de extreem lage bouw. Minishovel MLA 5-50 H is van zichzelf hoger gebouwd en oogt daarom meteen kolossaler, mede door de brede banden onder onze testmachine.

Beide machines zijn in deze uitvoering een krappe 1,5 meter breed. De minishovel is 30 centimeter langer gebouwd en ook zo’n 30 centimeter hoger dan de verreiker. Die is met 1,92 meter totale hoogte dusdanig laag dat je zó binnenstapt in de laaggeplaatste cabine.

Cabine standaard bij miniverreiker, optie bij minishovel

Hier is al meteen een verschil tussen de beide machines. Deze dichte cabine zit standaard op de verreiker, terwijl dit bij de minishovel een optie is (+€ 5.250). De instap is gemakkelijk, maar je moet wel telkens de deur openen en sluiten. De cabine is ook krap, dat kan ook niet anders op zo’n compacte machine.

In deze vergelijking is de minishovel de machine waar je het snelst even opspringt. Ook heb je dankzij het vierstijlendak veel contact met de omgeving. Als het regent – zoals tijdens deze test – of koud is, dan is de keuze snel gemaakt.

De opstap bij de minishovel kan beter, de eerste trede is nu vrij hoog geplaatst. Volgens de fabrikant is dit bewust gedaan om zo een grote bodemvrijheid te behouden. Dat is gelukt en tevens een belangrijk verschil tussen de minishovel en de miniverreiker. De laatste heeft een kleinere bodemvrijheid en is met de kleine banden daarbij opgeteld minder terreinvaardig.

Lees verder onder de foto’s

Een belangrijk verschil in uitvoering is de cabine: die is wat krap, maar wel standaard op de verreiker. Op de minishovel is deze tegen meerprijs te krijgen.

Een belangrijk verschil in uitvoering is de cabine: die is wat krap, maar wel standaard op de verreiker. Op de minishovel is deze tegen meerprijs te krijgen.

Minishovel meer mans

Bij de bediening is er een duidelijk verschil. Zo bouwt Manitou de luxe joystick uit de grotere verreikers in de ULM, terwijl de minishovel is uitgerust met een soberder joystick. Op beide machines kun je meerdere functies tegelijk bedienen. Dat is op een minishovel logisch, op verreikers in deze klasse is dat niet vanzelfsprekend.

Wat dat betreft laat de miniverreiker ULM 412 H zich vloeiend bedienen en kun je tegelijk heffen en de giek uitschuiven. De werksnelheid daalt dan natuurlijk wel behoorlijk. Want eenmaal aan de slag, is de minishovel duidelijk meer mans. Hij tilt rechtuit meer, heeft meer motorvermogen en een grotere hydrauliekpomp.

De miniverreiker heeft alle techniek aan de rechterzijde. De driecilinder Yanmar levert 35 pk, de pomp 48 l/min. De kunststof hydrauliektank en brandstoftank zitten achterop.

De miniverreiker heeft alle techniek aan de rechterzijde. De driecilinder Yanmar levert 35 pk, de pomp 48 l/min. De kunststof hydrauliektank en brandstoftank zitten achterop.

Wil je echt de hele dag zwaar werk doen, dan is de keuze snel gemaakt: daarvoor is de minishovel gemaakt. Bovendien lijkt de onderhoudsbehoefte lager, omdat de schuifmast en fusees ontbreken. Beide machines beschikken over een driecilinder dieselmotor. Die in de minishovel levert echter 48 pk aan een 60l/min-hydrauliekpomp, ten opzichte van 35 pk en een 48 l/min-pomp in de verreiker.

De minishovel heeft alle techniek achterin. De driecilinder Perkins-motor levert 48 pk en drijft de 60 l/min hydrauliekpomp aan.

De minishovel heeft alle techniek achterin. De driecilinder Perkins-motor levert 48 pk en drijft de 60 l/min hydrauliekpomp aan.

Geknikt is miniverreiker stabieler en veiliger

Dankzij de kortere en anders gebouwde giek ligt het voor de hand dat de minishovel meer kan tillen dan de verreiker: 1.470 kilo ten opzichte van 1.250 kilo met de miniverreiker. Er is wel een belangrijke nuance, want geknikt kan de minishovel dat gewicht niet houden. Dat kan verraderlijk zijn als onervaren machinisten met een zware last in de lucht, of geknikt, gaan rijden. Geknikt heeft de minishovel een kiplast van 1.295 kilo. Dan is het hefvermogen ineens praktisch gelijk aan dat van de miniverreiker.

De miniverreiker is op dat punt stabieler en veiliger. Want deze machine knikt niet, dus blijft de last altijd keurig rechtuit. Ook is het chassis star, zonder pendelpunt. Bij het heffen en uitschuiven geeft een lastindicator bovendien duidelijk aan tot hoever je kunt gaan. Zo zal de miniverreiker een onervaren machinist, zoals een stagiair, niet snel onaangenaam verrassen.

Essentieel verschil tussen beide concepten is de sturing. De verreiker is wendbaarder en stabieler dankzij de vierwielbesturing in plaats van knikbesturing.

Essentieel verschil tussen beide concepten is de sturing. De verreiker is wendbaarder en stabieler dankzij de vierwielbesturing in plaats van knikbesturing.

Miniverreiker fors wendbaarder dan minishovel

Bovendien maakt de vierwielbesturing de miniverreiker fors wendbaarder dan de minishovel én geeft dat extra mogelijkheden, zoals zijwaarts rijden in hondengang. Met de bak schuin op de rijrichting biedt dat nieuwe mogelijkheden, zoals voer aanschuiven met een standaard bak of vaste schuif. De grote stuuruitslag beperkt je wel in bandenkeuze.

Op de minishovel is de bandenkeuze groter, zoals ook te zien bij onze testmachine. Deze optie maakt de machine trouwens wel wat zwaarder dan de kale fabrieksopgave, de machine weegt nu zo’n 3 ton.

Aanbouwdelen identiek

Wat betreft aanbouwdelen heb je dezelfde mogelijkheden. Beide testmachines zijn uitgevoerd met een vierpunts snelwissel. Deze Manitou-snelwissel komt praktisch overeen met de maatvoering van Weidemann. Beide machines zijn ook te krijgen met een Euro- of schrankladersnelwissel.

Ook in extra functies zijn de mogelijkheden identiek, met standaard één extra functie. Naar wens is dat tegen meerprijs uit te breiden. Samen met de bodemvrijheid wint de minishovel als je van de verharding af gaat.

Miniverreiker verrassend licht

De miniverreiker verrast op andere manieren ook. Allereerst met z’n gewicht. Hoewel je écht het verreikergevoel hebt bij het werken met de ULM, weegt de machine toch slechts zo’n 2.550 kilo. Ondanks z’n telescoopgiek, dichte cabine met luxe joystick en lastindicatie, is hij amper duurder dan de minishovel. De miniverreiker is gevoelsmatig méér machine voor je geld.

De minishovel is uitgevoerd met een standaard joystick van Rexroth. De miniverreiker beschikt over de luxere eigen Manitou-joystick zoals in de grotere verreikers.

De minishovel is uitgevoerd met een standaard joystick van Rexroth. De miniverreiker beschikt over de luxere eigen Manitou-joystick zoals in de grotere verreikers.

Rondom beter zicht met minishovel

Het absoluut grootste verschil in de praktijk is het zicht. Daarin blinkt de minishovel uit. Door je hoge zitpositie heb je rondom vrij zicht en kun je ook de bak goed zien. Ook heeft de minishovel in deze vergelijking meer motorvermogen, een grotere hydrauliekpomp en iets meer hefvermogen. Puur naar capaciteit kijkend, is dat dus de meerdere van de twee.

Extra bereik miniverreiker is uniek

Daarentegen heeft de miniverreiker iets unieks te bieden: een hefhoogte ruim boven 4 meter! Dat is voldoende om pakken stro op een zolder te zetten, een hoge 40-kuubs container, een voermengwagen of een dumper te laden. Dat lukt je met een minishovel simpelweg niet. Ook heb je een voorwaarts bereik, bijvoorbeeld om óver het voerhek te reiken of een lege kuubskist net wat verder weg te zetten.

Heb je regelmatig profijt van de extra hefhoogte, dan is de miniverreiker beslist het overwegen waard. In alle andere gevallen is de minishovel de beste keuze, als rechttoe-rechtaanmachine met inmiddels bewezen restwaarde. Natuurlijk zijn er nóg meer smaken. Want wil je (een beetje) verder reiken maar beslist geen verreiker, dan zijn er ook fabrikanten die een minishovel met telescoopgiek leveren.

Auteur: Matthijs Verhagen

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Dieci levert sterkere telescopische kniklader

Het Italiaanse Dieci heeft een nieuw topmodel kniklader gepresenteerd. De Agri Pivot T80-knikverreiker heeft ruim 150 pk motorvermogen.
Afbeelding artikel

Giant levert 13kW elektrische telescooplader G2700 HD

De Nederlandse machinefabrikant Tobroco-Giant introduceert zijn nieuwe serie telescoopladers met 13 kW elektromotor: de G2700E HD.
Afbeelding artikel

Bobcat presenteert elektrische verreiker op Intermat in Parijs

Bobcat presenteert elektrische verreiker TL25.60e op Intermat in Parijs. Deze heeft hetzelfde nominale en hefvermogen als de dieselvariant.
Beheer
WP Admin