fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nieuwe cameratechniek iScan-schoffel van KULT-Kress pakt onkruid in de rij

De Ullmanna-cameratechniek op de iScan-schoffel van de Duitse schoffelmachinefabrikant KULT-Kress bekijkt en beoordeelt iedere plant in de rij individueel met een eigen camera. – Foto’s: Michel Velderman

Naast de iSelect-schoffelmachine levert KULT-Kress-importeur Agri Evolution in Andijk (N.-H.) nu ook de KULT iScan-schoffel voor schoffelen in de rij. De schoffeltechniek van beide machines is vergelijkbaar, maar de gebruikte cameratechniek verschilt wezenlijk.

Het belangrijkste verschil tussen de iSelect-schoffelmachine en de iScan-schoffel van de Duitse schoffelmachinefabrikant KULT-Kress is het camerasysteem. De camera’s van de KULT-Kress-iSelect (afkomstig van Tillett & Hague) meten het bladoppervlak.

Dat functioneert goed in alle gewassen die geplant zijn, zoals sla, bladgewassen en brassica’s (koolsoorten). Zolang het gewas maar geplant is op een bepaalde afstand, heeft het qua ontwikkeling een voorsprong op het onkruid dat kiemt.

In gewassen die gezaaid worden is die voorsprong op het onkruid er (vaak) niet. Dan is er onvoldoende verschil tussen het bladoppervlak van het gewas en de onkruiden, zodat de camera’s onvoldoende verschil zien.

Een beperkende factor van het camerasysteem is momenteel de breedte van het element waarin de camera is verwerkt. Daardoor is de minimale rij-afstand 35 centimeter.
Een beperkende factor van het camerasysteem is momenteel de breedte van het element waarin de camera is verwerkt. Daardoor is de minimale rij-afstand 35 centimeter.

Ullmanna-cameratechniek met AI

“Met de KULT-Kress-iScan geef je aan in welk gewas je gaat schoffelen. Dat gewas scan je met de camera’s – afkomstig van Ullmanna – om alle onkruid om de plant heen weg te schoffelen. Ook bij een hoge onkruiddruk schoffelen we nog altijd 80 tot 90% van het onkruid in de rij”, legt Marten Hulzebos, eigenaar-directeur van Agri Evolution, uit.

De Ullmanna-cameratechniek herkent het middelpunt van elke cultuurplant met behulp van een 2D-camera en AI (kunstmatige intelligentie). Een 3D-camera bepaalt de hoogte van de planten en de afstand tot de grond.

De schoffelmessen bewegen hydraulisch in en uit de rij. In combinatie met de sideshift is een olieopbrengst van 20 l/min voldoende.
De schoffelmessen bewegen hydraulisch in en uit de rij. In combinatie met de sideshift is een olieopbrengst van 20 l/min voldoende.

AI-techniek past zich aan nieuw gewas aan

Dankzij de kunstmatige intelligentie kan de techniek zich ook aanpassen aan een nieuw gewas. Hulzebos: “Hoe meer data we daarvan hebben, hoe slimmer de software wordt”, zegt Hulzebos. Doordat elke gewasrij individueel bekeken en beoordeeld wordt door een eigen camera, is de schoffel volgens Hulzebos ook goed aanpasbaar aan verschillende rij-afstanden.

Een beperkende factor is momenteel de breedte van het element waarin de camera is verwerkt. Daardoor is de minimale rij-afstand 35 centimeter. De maximale rij-afstand bedraagt 1 tot zelfs 1,5 meter.

De schoffelmessen bewegen hydraulisch in en uit de rij. In combinatie met de sideshift is een olieopbrengst van 20 l/min voldoende. Elektrisch kan ook maar hydraulisch is sneller, sterker en voordeliger volgens Hulzebos. Met een smoring bepaal je de agressiviteit van de beweging van de schoffelmessen.

Een 4-rijige KULT-Kress-iScan-schoffel met onder meer vingerwieders is te koop vanaf € 125.000.

Auteur: René Koerhuis

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Agri Bio-Solutions wordt importeur van Ullmanna-schoffels

Agri Bio-Solutions in Groningen gaat de Newman-intra-rij-schoffelmachines van de Tsjechische fabrikant Ullmanna importeren.
Afbeelding artikel

Schmotzer-schoffels krijgen nu toch Amazone-kleuren

Amazone kleurt zijn machines in de groensector, net als zijn landbouwmachines, groenoranje. De machines zijn vanaf 1 december leverbaar.
Afbeelding artikel

Garford introduceert Robocrop AI-camerabesturing

De Robocrop AI-camerabesturing van de Britse fabrikant Garford gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om gewassen van onkruid te onderscheiden.