fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Ontslagen bij trekkerfabrikant John Deere in VS

De Amerikaanse machinefabrikant John Deere heeft in het eerste halfjaar van 2024 650 mensen ontslagen die werkzaam zijn in fabrieken in de Amerikaanse staat Iowa. De afnemende vraag naar machines en trekkers is hiervan de oorzaak. – Foto: Henk Riswick

Sinds begin dit jaar zijn bij meerdere John Deere-fabrieken in de Amerikaanse staat Iowa ontslagen gevallen. 650 medewerkers verloren hun baan.

Volgens de Amerikaanse nieuwsbron Des Moines Register zijn dit jaar bij verschillende fabrieken van John Deere in de staat Iowa (VS) ontslagen gevallen. Oorzaak hiervan is de afnemende vraag naar trekkers en machines.

Vervroegd pensioen of ontslag

Zo zijn in juni bij een fabriek in Ottumwa meer dan 100 medewerkers met vervroegd pensioen gegaan. In deze fabriek bouwt John Deere onder meer rondebalenpersen en grootpakpersen.

In maart kregen 150 medewerkers van een fabriek in Ankeny, waar veldspuiten en katoenplukmachines gebouwd, ontslag. Ook werden 500 medewerkers die hun brood verdienden in een fabriek in Waterloo ontslagen. Daar worden de John Deere-trekkerseries 7, 8 en 9 gebouwd. Al deze fabrieken bevinden zich in de Amerikaanse staat Iowa.

Netto-omzet en inkomen boer fors gedaald

De reden dat John Deere deze maatregelen neemt is de forse daling van de netto-omzet. Deze is met 16% gedaald ten opzichte van het tweede kwartaal van 2023. Ook speelt het inkomen van boeren een rol. Dat is met 25% gedaald ten opzichte van 2023.

Boeren besluiten vanwege de hoge rentetarieven hun machines tegen lagere prijzen te verkopen. Mede hierdoor is de vraag naar nieuwe machines gedaald.

Deze grafiek laat de forse daling zien van de trekkerverkoop van machinefabrikant John Deere. – Bron: Des Moines Register
Deze grafiek laat de forse daling zien van de trekkerverkoop van machinefabrikant John Deere. – Bron: Des Moines Register

Verlagen van productie

De afname van de vraag naar trekkers en machines heeft John Deere doen besluiten tot het verlagen van de productie van machines.

Auteur: Annelies Bakker

Lees ook: John Deere verkocht ook in 2023 de meeste trekkers in Nederland

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Duport en Pöttinger gaan uit elkaar

Duport stopt dit najaar met de import van Pöttinger-machines. Machinefabrikant Pöttinger start in oktober met Pöttinger Nederland.
Afbeelding artikel

Reesink Handling gaat MX-producten verkopen

Reesink Handling gaat MX-producten verkopen voor verreikers, compacttrekkers, smalspoortrekkers en trekkers tot 400 pk.
Afbeelding artikel

Nederlander in Letland doet alles in eigen beheer met John Deere-trekkers

Wil van Herk heeft in Letland geen loonwerker in de regio. Dus doet hij al het landwerk in eigen beheer, met...
Beheer
WP Admin