fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

John Deere verkocht ook in 2023 meeste trekkers in Nederland

John Deere verkocht in 2023 de meeste trekkers in Nederland. Dat blijkt uit een analyse van de kentekendata van de RDW. - Foto: Mark Pasveer

John Deere was het best verkopende trekkermerk in 2023 in Nederland, en Agco verkocht als concern de meeste trekkers. Dat blijkt uit de kentekendata van de RDW. Ook in dit artikel: een overzicht van de meest verkochte modellen.

Brancheorganisatie Fedecom maakt jaarlijks de verkoopaantallen per trekkermerk bekend met een jaar vertraging. Maar wie de kentekenregistratie van RDW er op na slaat, kan al uitspraken doen over de verkoopcijfers van 2023.

Uit die kentekendata blijkt dat John Deere vorig jaar de meeste trekkers op kenteken heeft gezet (624 stuks) en daarmee marktleider is met een marktaandeel van 24,2%. Op plek twee staat New Holland, met 431 verkochte trekkers (en 16,7% marktaandeel) en op nummer drie Fendt met 422 trekkers en een marktaandeel van 16,4%. Hierbij gaat het alleen om landbouwtrekkers met een motorvermogen van meer dan 50 pk.

In de bovenstaande grafiek is per trekkermerk het aantal kentekenregistraties in 2023 te zien. Onder de noemer ‘overig’ vallen kleinere merken als ArmaTrac, Arbos, Branson, Erkunt, JCB, Yanmar, Solis, Lovol en Lindner. Deze merken verkochten in de categorie 50-pk-plus één tot drie trekkers, met als uitzondering Lindner met 7 trekkers.

Agco is grootste concern

John Deere is dus het grootste merk in Nederland, maar Agco, eigenaar van de trekkermerken Fendt, Massey Ferguson en Valtra, is als concern de grootste met 31,5% marktaandeel. CNH Industrial, met de merken New Holland, Case IH en Steyr, verkocht in 2023 in totaal 775 trekkers en heeft daarmee een marktaandeel van 30%. Daarna volgt Same Deutz-Fahr met 7,6% marktaandeel, Claas met 4%, Kubota met 1,4% en Argo (Mc Cormick en Landini) met 0,3%.

Gefilterde data

Fedecom krijgt maandelijks per leverancier de verkoopcijfers aangeleverd. Daaruit blijkt dat over heel 2023 er 2.662 nieuwe trekkers zijn verkocht. Volgens de kentekendata van de RDW zijn er 2.580 trekkers op kenteken gezet in Nederland. Dat verschil is op diverse manieren te verklaren. Zo kan dat verschil ontstaan doordat trekkers rechtstreeks worden geïmporteerd uit het buitenland, er andere categorieën worden gehanteerd, of doordat dealers de trekker kopen en op voorraad zetten.

In dit artikel zijn alleen trekkers meegenomen met een motorvermogen van meer dan 50 pk, en land- en bosbouwvoertuigen zoals verreikers, bosbouwmachines en compacttrekkers zijn er uit gefilterd. De voertuigcategorie T2 ontbreekt ook (ruwweg smalspoor- en compacttrekkers).

John Deere 6R 185 meest populair

Dan tot slot: in dit onderstaande overzicht zie je per merk de meest verkochte trekkermodellen, waarbij van elk model de (zo mogelijk) verschillende transmissie-uitvoeringen bij elkaar zijn opgeteld. Hierin is te zien dat in Nederland de John Deere 6R 185 het meest populair is, met 103 verkochte trekkers, gevolgd door de kleinere 6R 150 met 101 verkochte trekkers. Op plek drie staat de Fendt 516 Vario met 94 stuks.

Over onderstaande tabel; wie kijkt op de telefoon, kan deze het beste een kwartslag draaien. 

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

New Holland viert 60 jaar Basildon met T7.300 Special Edition

Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van zijn trekkerfabriek in het Britse Basildon ontwierp New Holland een T7.300 Special Edition.
Afbeelding artikel

Aeres start met studie Agrotechniek & Engineering

Vanwege groeiende vraag naar afgestudeerden met kennis van landbouw en techniek introduceert Aeres de studie Agrotechniek & Engineering.
Afbeelding artikel

Blog | ‘Verdwijnt de cabine op de robottrekker?’

Heeft de cabineloze robottrekker wel of geen toekomst? TREKKER-redacteuren René Koerhuis en Bob Karsten geven hun kijk op de zaak.
Beheer
WP Admin