fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Nog meer precisielandbouwtechnieken op DLG Feldtage

Een aantal precisielandbouwtechnieken was voor het eerst te zien op de DLG Feldtage, zoals linksboven op de foto de sensortechnologie voor spotsprayen van Kubota in samenwerking met de Noorse start-up Dimensions Agri Technologies (DAT). - Foto's: René Koerhuis

Naast de praktijkrijpe veldrobots waren onlangs op het buitenevenement DLG Feldtage in het Duitse Erwitte meer interessante precisielandbouwtechnieken te zien. Waarvan een aantal voor het eerst, zoals de sensortechnologie voor spotsprayen van Kubota in samenwerking met de Noorse start-up Dimensions Agri Technologies (DAT). Team Robatic van Wageningen UR toonde een kleine veldrobot. Daarmee namen de studenten deel aan het jaarlijkse Field Robotic Events.

Auteur: René Koerhuis

Bekijk ook: Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage

Is dit dan het broertje of zusje van de grote VTE-veldrobot/autonome trekker van Combined Powers? Nee hoor, dit is de kleine robot van team Robatic van studenten van de Wageningen Universiteit. Met deze robot nemen ze deel aan het jaarlijkse Field Robot Event.

Een aantal opdrachten van het Field Robot Event wordt op dit kleine maisperceel uitgevoerd. Zo wordt er autonoom tussen de rijen genavigeerd en het aantal maisplanten per rij geteld en direct gepresenteerd. Dit team bepaalt daarvoor de juiste strategie.

Graskanten knippen kan natuurlijk ook autonoom.

Ook leuk: proberen je robotje zichzelf in te laten graven.

Nog niet echt een mobiele toepassing met de generator ernaast zou je zeggen, maar start-up Escarda Technologies wil hiermee laten zien hoe ze met name kleine onkruiden met diode lasers bestrijdt. Dat gaat nu nog met snelheden tot 1,1 km/u, maar moet naar 1,6 km/u in gewassen als tomaat, knoflook, meloen, ui en wortel. Elke laser vraagt 1.700 Watt aan vermogen.

Een hele andere techniek om kleine onkruiden in de rij te bestrijden komt van Eidam Landtechnik. Geïntroduceerd op de laatste Agritechnica en tijdens de DLG Feldtage (toevallig) gemonteerd aan een Schmotzer-schoffelbalk. Schoffelen gaat met pneumatisch bediende schoffelmesjes. Dat gebeurt nu nog met 0,2 km/u maar wordt 4 tot 6 km/u. Prijsindicatie: € 10.000 per rij.

Naast de schoffelmesjes van Eidam Landtechnik ook een lasermodule voor onkruidbestrijding. Dit is onderdeel van het Duitse JaetRobi-project dat loopt tot eind 2025. JaetRobi betekent wiedrobot. Hier geen CO2 of diodelasers, maar een blauwe laser. Die is voordeliger maar ook langzamer. Vandaar de rails links en rechts, zodat het voertuig door kan gaan terwijl de laser boven het onkruid blijft hangen.

Terug naar de veldspuiten met in dit geval een kleine primeur. Kubota gaat een samenwerking aan met de Noorse startup Dimensions Agri Technologies (DAT) dat sensortechnologie ontwikkelt voor spot sprayen. Volgens machinefabrikant Kverneland, een dochteronderneming van Kubota, kan de technologie zelfs duist in graan onderscheiden en bestrijden.

En hiermee ook terug naar zaaitechniek die lang geleden werd geïntroduceerd. In dit geval in combinatie met een APV-opbouwzaaimachine voor onderzaai in mais.

Nog meer techniek van Duitse origine. Gewoon omdat het mooi is.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Test een robot op je eigen bedrijf

NPPL zoekt voor teeltseizoen 2025 boeren en tuinders die veldrobots en robottechnieken willen testen op hun bedrijf.
Afbeelding artikel

BLOG | Craig Rupp (Sabanto): ‘Autonome machines: evolutie, geen revolutie’

Craig Rupp, CEO van de Amerikaanse loonwerker Sabanto, verkent in deze blog wat autonome machines in de landbouw kunnen betekenen.
Afbeelding artikel

FOTO | Nieuwste autonome machines op robotbeurs Fira USA

Van slimme wiedrobots, gps-stuurautomaten, een appelplukrobot tot nieuwe spuitmachines. Bekijk de nieuwste technieken op robotbeurs Fira USA.