fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Foto | Robots speerpunt nieuw FarmRobotix-programma op DLG Feldtage

Een nieuw onderdeel van de DLG Feldtage is het FarmRobotix-programma. De kleine elektrische Up-veldrobot van de Nederlandse start-up Aigro reed tijdens de buitenbeurs een vast patroon waarbij het gras tussen de denkbeeldige rijen (fruit) bomen gemaaid werd. Dat is een van de werkzaamheden waarvoor de kleine robot bedoeld is. Aigro heeft ondertussen al een aantal Ups verkocht. – Foto’s: Koos Groenewold

Tijdens de DLG Feldtage van 11 tot en met 13 juni in het Duitse Erwitte besteedde de organisatie voor het eerst serieus aandacht aan robots. Een nieuw onderdeel van de beurs, het FarmRobotix-programma, is gericht op praktijkrijpe robot- en precisielandbouwoplossingen voor de biologische en gangbare akkerbouw.

Buitenbeurs DLG Feldtage, met talloze demonstraties op 55 hectare van het 290 grote akkerbouwbedrijf Gut Brockhof, trok 17.000 bezoekers uit 45 landen. De bezoekers werden verwelkomd door 370 exposanten uit 18 landen. Een aantal van die exposanten is nu verenigd in het nieuwe FarmRobotix-programma. Tot de editie van dit jaar was het ‘Field Robot Event’ met miniatuurrobots van studententeams het belangrijkste aspect van de DLG Feldtage op het gebied van autonomie en robotica. Het is nu onderdeel van FarmRobotix.

Auteur: René Koerhuis

Bekijk ook: FOTO | Schoffels en demo’s op DLG Feldtage

Een primeur in de zin van een velddemonstratie is deze Tipard 1800 modulaire werktuigdrager van het Zuid-Duitse Digital Workbench. De spoorbreedte is aanpasbaar en het voertuig heeft een automatische niveauregeling. De schoffelbalk is eveneens Zuid-Duits en wel van Kratzer. Het bedrijf maakte deze schoffelbalk geschikt voor de Tipard 1800.

Onbekend in Nederland maar succesvol in Duitsland en enkele andere Europese landen. Dat is deze Farming GT schoffelrobot van Farming Revolution. Farming Revolution komt voort uit Bosch en eerder ook Amazone. Feitelijk is dit het (eind)resultaat van de Amazone BoniRob die in 2009 (!) voor het eerst op de Agritechnica te zien was. Van de Farming GT zijn inmiddels 22 stuks actief.

Vanzelfsprekend was AgXeed ook van de partij bij de demo’s. Met een AgBot met brede rupsen en een Amazone Cenius cultivator met AutoTill. En met deze vierwielige AgBot met de bij ons en in Duitsland populaire Ecorobotix Ara spotsprayer erachter.

Centraal op deze foto de grote VTE veldrobot/autonome trekker van Combined Powers, het op autonomie gerichte samenwerkingsverband van Krone en Lemken. Tijdens de demo trok de VTE een Karat 10 cultivator. Rechtsonder in beeld de speciaal ontwikkelde dissel waarmee je de VTE op de weg achter een trekker als aanhanger kunt vervoeren.

Aan KI-ondersteunde slimme schoffels geen gebrek tegenwoordig. Deze InRowING van het Oostenrijkse Farm-ING gebruikt kunstmatige intelligentie (KI) om planten te herkennen en daaromheen te schoffelen. Dat kan van 3 tot 11 rijen in bijvoorbeeld suikerbieten, sla, kool, uien, pompoenen en selderie. Er is voor dit jaar een beperkte productieserie van 15 stuks gebouwd die in Midden-Europa is verkocht voor prijzen vanaf € 65.000.

De Berlijnse startup Escarda Technologies is een van de bedrijven die onkruiden met laser bestrijdt. Escarda, wat wieden betekent, kiest daarbij voor diode lasers die volgens de oprichter efficiënter zijn dan CO2-lasers. Het bedrijf ontwikkelde op verzoek van de grootste tomatenteler van de Verenigde Staten een versie met 10 lasers voor 5 rijen tomatenplanten. Die kost momenteel € 850.000 tot € 900.000. Escarda werkt aan CE goedkeuring voor gebruik in Europa.

Ook voor onkruidbestrijding maar dan via spotsprayen op basis van een taakkaart gemaakt door deze drone, is wat SAM Dimension uit Duitsland doet. Vooral gericht op de grote percelen waarbij deze drone vliegend op 60 meter hoogte 60 tot 80 hectare per uur in kaart kan brengen met de door SAM ontwikkelde RGB-camera eronder. SAM vraagt daarvoor € 10 tot € 35 per hectare.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nauwkeuriger schoffelen met AI op intra-rij-schoffel Ullmanna Newman

De Ullmanna Newman-intra-rij-schoffel gebruikt camera’s om planten in de rij te herkennen en er omheen te schoffelen. Deze machine maakt indruk...
Afbeelding artikel

Gangbare trekker is nog lang niet uit beeld

Onbemande autonome machines zijn in de toekomst van groot belang voor de landbouw, maar de gangbare trekker is nog niet weg...
Afbeelding artikel

Kverneland integreert DAT Ecopatch-systeem in veldspuiten

Kverneland integreert het DAT Ecopatch-systeem in zijn veldspuiten om het gebruik van herbiciden te optimaliseren en gewasopbrengsten te verbeteren.
Beheer
WP Admin