fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Nederland is een schoffelfabrikant rijker

Eerke Lauwen verwacht in 2024 de eerste Lauwen-schoffel te demonstreren in Nederland. "Als alles goed gaat met een elektrische Fendt trekker ervoor", zegt Lauwen. - Foto: Bas van Hattum

Hij heet Eerke Lauwen, is nog jong, net afgestudeerd en heeft in samenwerking met Fendt een elektrische schoffel ontwikkeld. De eerste serieuze 6 meter brede schoffelmachine van de nieuwe schoffelfabrikant schittert achter de 100% elektrische Fendt e107 Vario op vakbeurs Agritechnica 2023.

Op de beursvloer valt de schoffelmachine op: deze blauw gekleurde 6 meter brede schoffel achter de elektrische Fendt e107 Vario op Agritechnica 2023. De elektrische breedspoor Fendt trekt met zijn methanol gestookte range-extender in de fronthef veel bekijks. Maar wie dus net even wat verder kijkt, ziet achterop een schoffel met op elk schoffelelement de naam ‘Lauwen’ erin gesneden.

Maar wie of wat is schoffelfabrikant Lauwen? Wat blijkt? De drijvende kracht achter de Lauwen-schoffel is Eerke Lauwen. Net afgestudeerd bij Wageningen Universiteit startte hij aan een opdracht bij Fendt voor de ontwikkeling van de zogenoemde E-Vario-Weeder. En zie nu, de eerste brede machine is klaar en wordt getoond op de beurs én won de DLG Agri-Future-Concept award.

Elektrische in-de-rij schoffel

Lauwen is van huis uit sla- en bietenteler. Hij is dus bekend met de materie wat betreft de gewassen, schoffeltechniek en trekkers.

De grote uitdaging bij schoffelen is altijd: hoe krijg je op mechanische wijze het onkruid ‘uit’ de rij. Natuurlijk zijn er genoeg bestaande concepten, maar deze zijn vaak ontzettend duur. Dus was de uitdaging: hoe maak je een schoffel meer betaalbaar. Wellicht zit het antwoord in een elektrische aandrijving. Zo startte de wens van Fendt in een opdracht voor Eerke Lauwen.

Elektrisch element

Al in 2018 bouwde Lauwen de eerste kleine schoffels om te gaan experimenteren met de ‘in de rij’ schoffeltechniek. De 6 meter brede versie – met elementen op een rijafstand van 75 centimeter – staat op vakbeurs Agritechnica 2023.

De Lauwen-schoffel is blauw van kleur en relatief licht gebouwd. De machine verwijdert met behulp van camera’s en een elektrische schoffelelement onkruid in de rij. - Foto: Mark Pasveer

De Lauwen-schoffel is blauw van kleur en relatief licht gebouwd. De machine verwijdert met behulp van camera’s en een elektrische schoffelelement onkruid in de rij. – Foto: Mark Pasveer

Het elektrische element op de Lauwen schoffel schuilt in unit die twee schoffelmessen om de plant laat schoffelen door deze in- en uit te klappen. Dat gaat op hoge snelheid en heel precies.

De stroomverzorging komt dus direct vanaf de trekker en wordt vrijgeschakeld via een Isobus-systeem. Camera’s detecteren de sla- of bietenplant, slimme zelflerende software doet de rest.

Eerste Lauwen-schoffels in 2024

Het systeem lijkt dus veelbelovend. In 2024 gaan de eerste machines draaien in Nederland, ook achter een elektrische Fendt.

Overigens is de Lauwen-schoffel niet de eerste met elektrische elementen die met twee messen het onkruid in de rij verwijderen. Dat doet de Duitse schoffelmachinefabrikant KULT-Kress ook.

Auteur: Bas van Hattum

Nieuwsbrief

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang wekelijks het laatste Trekker nieuws in je inbox.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
JJJJ dash MM dash DD
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Schmotzer-schoffels krijgen nu toch Amazone-kleuren

Amazone kleurt zijn machines in de groensector, net als zijn landbouwmachines, groenoranje. De machines zijn vanaf 1 december leverbaar.
Afbeelding artikel

Garford introduceert Robocrop AI-camerabesturing

De Robocrop AI-camerabesturing van de Britse fabrikant Garford gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om gewassen van onkruid te onderscheiden.
Afbeelding artikel

Schoffelautomaat E-Vario-Weeder rijp voor de markt

TREKKER ziet de schoffelautomaat E-Vario-Weeder aan het werk in andijvie. Een knap staaltje engineering van Nederlandse bodem.