Diefstal van gps-systemen uit trekkers in vier jaar met 60% gestegen
Politie Noord-Nederland waarschuwt voor diefstal van kostbare gps-systemen uit trekkers. Zij ziet sinds 2019 een toename van 60% in het aantal aangiftes van diefstal van gps-systemen in trekkers. Het totale schadebedrag in 2022 bedraagt € 1,7 miljoen.
In Noord-Nederland zijn in 2019 16 meldingen gedaan van diefstal in boerenschuren, in 2020 steeg dit aantal naar 49. In coronajaar 2021 daalde het naar 8 meldingen, meldt Politie Noord-Nederland.
In 2022 werden opnieuw 49 diefstallen gepleegd in het noorden van Nederland. Dit is een stijging van meer dan 60% in vier jaar tijd. De totale schade in 2022 bedraagt € 1,7 miljoen.
Mobiel banditisme
Vooral in de zaai- en oogstmaanden van mei tot en met september zijn akkerbouwbedrijven doelwit. De politie vermoedt dat er sprake is van ‘mobiel banditisme’. Rondtrekkende bendes verblijven voor korte periodes in buitengebieden. In een tijdsbestek van een paar dagen maken ze vaak meerdere slachtoffers in de omgeving. Vervolgens verplaatsen ze zich naar een ander gebied waar ze opnieuw hun slag slaan.
Bij aangifte van diefstal start de politie altijd een onderzoek, zoals een sporenonderzoek, een buurtonderzoek en het bekijken van camerabeelden.
Geef gps-dieven geen kans
De politie laat weten dat er vaak weinig aanknopingspunten zijn omdat er geen of nauwelijks braaksporen zijn. Ook camerabeelden ontbreken vaak. Daarom geeft zij preventietips.
• Haal gps-systemen altijd uit trekkers en berg ze binnenshuis of in een kluis op
• Markeer het systeem met een niet afneembare sticker
• Zorg voor goede verlichting in en rondom je bedrijf, ook aan de achterzijde
• Installeer een stil alarm
• Plaats beveiligingscamera’s rondom het terrein
• Wees alert overdag en noteer kentekens van voertuigen die verdacht rondrijden
• Bel bij verdachte situaties 112, dan kan de politie op heterdaad ingrijpen
• Waarschuw elkaar voor deze werkwijze
Auteur: Jacco van Erkelens
Gerelateerde tags: Diefstal