BLOG | ‘Mestoverschot bij ons, honger elders’
In Nederland hebben we een mestoverschot, maar we mogen deze natuurlijke bodemvoeding steeds minder toepassen. We moeten juist met kunstmest compenseren. Een overschot bij ons, terwijl mensen een paar duizend kilometer verderop sterven van de honger.
Afgelopen halfjaar reed ik wekelijks met de vrachtwagen door Nederland, Duitsland, België en Frankrijk; veelal stro, hooi, mais of machines ophalen of wegbrengen. Bij de klant of leverancier gaan de gesprekken vaak over de droogte. Het was stoffig. Was. Want als ik dit begin oktober schrijf, valt de regen hier met bakken uit de lucht.
Na de oogst
De opbrengsten waren hier in Noord-Nederland geweldig, bij nagenoeg alle gewassen. Ik vernam van een boer in Noord- Groningen zelfs dat hij 15 ton (!) tarwe per hectare oogstte. Met als gevolg vaak lage (vrije)marktprijzen. Na de oogst wel perfecte omstandigheden om te bemesten, ploegen en zaaien.
De hoeveelheid stro in de vier genoemde landen viel tegen. Je ziet dit terug in de prijzen. Noord-Nederland, Noord- en Oost-Duitsland en Denemarken waren vanwege een wisselvallige periode twee tot drie weken later. Zelf hebben wij de stro-oogst binnen acht dagen afgerond. De tonnen per hectare vielen tegen, de lengte is kort, maar de stro is super droog.
In gesprek met Franse boer
Als ik huiswaarts rijd overdenk ik de gesprekken, zoals het gesprek met een Franse boer. Hij had een gemiddelde tot zeer hoge graanoogst, maar helaas lage prijzen. Hij vertelde me ook dat het moeilijker is om goede gewassen te oogsten vanwege een tekort aan dierlijke mest. Kunstmest doet veel, maar de bodem is niet meer gezond, vertelde hij.
Natuurlijke mest compenseren met kunstmest
Toch wel raar, in Nederland hebben we een mestoverschot, maar mogen we deze natuurlijke bodemvoeding steeds minder toepassen. We moeten dan juist met kunstmest compenseren. En als je even later op de radio een Belgische meneer van de Verenigde Naties hoort zeggen hoeveel mensen er nog honger hebben en in barre en schrijnende omstandigheden leven, dan is dat gewoon vreemd. Een overschot bij ons, terwijl mensen een paar duizend kilometer verderop sterven van de honger. Stof tot nadenken.
Auteur: Peter Kastelijn
Meer over de auteur: Peter Kastelijn is zelfstandig ondernemer met een kleine loonwerktak, hoofdzakelijk actief in fourage en machines.
Gerelateerde tags: Mestmachines, Oogsttechniek