fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Rumex RXF 900 is precisiespuit met potentie

Dit is het eerste jaar dat de Rumex-spotsprayer aan het werk is in akkerbouwgewassen. In Nederland zijn inmiddels dertien machines verkocht. Die precisiespuiten verzamelen ook data om de machine-algoritmes slimmer te maken. Foto’s: Lucas van de Weijer

Dit jaar zette de Duitse fabrikant Rumex een 9 meter spotsprayer in de markt. De precisiespuit is vooral bedoeld voor gebruik in de akkerbouw. TREKKER ging langs bij uienteler Tiete Sijtsma in Friesland voor een eerste impressie. De Rumex RXF 900 doet zijn werk goed, maar vooral het algoritme kan nog verder worden doorontwikkeld. Een impressie.

Terwijl de Rumex RXF 900 over het land rijdt, horen (en zien) we af en toe een van de spuitdoppen aanslaan. De RXF 900, met een werkbreedte van 9 meter en een dopafstand van 4 cm, bespuit plaatsspecifiek onkruiden op basis van camerabeelden.

Rumex RXF 900 werkt ook in het donker

Met het algoritme (dat is de software die de camerabeelden razendsnel analyseert) herkent de machine aardappelopslag, suikerbieten, één- en twee-zaadlobbige onkruiden en ridderzuring in grasland. De camera herkent tijdens het rijden de geselecteerde onkruiden of het gewas, en bespuit een onkruid zodra de veldspuit over de plant heen rijdt.

Door dat plaatsspecifieke bespuiten bespaart een teler tussen de 80 en 90% van het middel. Daarnaast ervaren de uien en bieten op het perceel minder groeistress, aangezien het grootste deel van het gewas niet direct in aanraking komt met de chemicaliën. Dankzij de lampen die naast de camera’s zijn gemonteerd, kan de Rumex RXF 900 ook in het donker zijn werk doen.

Lees verder onder de foto’s

De RXF 900 heeft in totaal vijf camera’s voor de plantherkenning. Naast de camera’s zitten lampen, zodat de Rumex RXF 900 ook met minder of geen zonlicht planten kan herkennen.
De RXF 900 heeft in totaal vijf camera’s voor de plantherkenning. Naast de camera’s zitten lampen, zodat de Rumex RXF 900 ook met minder of geen zonlicht planten kan herkennen.

Bediening via een tablet

De bestuurder geeft op een tablet aan welke planten moeten worden bespoten. Het kiezen van de plant en de bewerking en het instellen van de drempelwaarden is snel en overzichtelijk te doen in de app. Met de tablet kan de bestuurder ook alle andere instellingen van de machine kiezen, zoals een veiligheidszone (spuitvrije marge) rondom de bietenplanten of het spuitmoment.

De instelling die telers het meest gebruiken is de drempelwaarde. Die geeft aan hoe zeker de machine moet zijn in de herkenning van het onkruid voordat de spuitdop opengaat. Als de drempelwaarde op 0 staat, wordt een plant alleen bespoten als de machine met 100% zekerheid kan besluiten dat het daadwerkelijk een onkruid is. Staat de drempelwaarde op 100, dan spuit hij al als het ‘mogelijk’ onkruid is. In de praktijk stel je de drempelwaarde in tussen de 25 en de 90. Onze Friese gastheer had de drempelwaarde op 75 staan, om zeker te weten dat alle aardappelopslag werd geraakt.

De Rumex heeft een 200 litertank voor het spuitmiddel, met daarnaast nog een schoonwatertank van 40 liter. Deze schoonwatertank dient om de machine door te spoelen na gebruik. Optioneel levert Rumex voor € 7.500 een grotere schoonwatertank van 600 liter die je achter in de hef hangt. Deze tank kan extra leidingwater meenemen, wat importeur Landkracht aanraadt opdat de bestuurder niet terug hoeft naar het erf om de spuit bij te vullen.

Rumex levert een tablet voor de bediening. Hierop kies je het gewas, de bewerking en overige instellingen, zoals de drempelwaarde. De teler in Friesland had die laatste op 75 staan.
Rumex levert een tablet voor de bediening. Hierop kies je het gewas, de bewerking en overige instellingen, zoals de drempelwaarde. De teler in Friesland had die laatste op 75 staan.

95% driftreductie

Spotsprayers hebben binnen de spuitwetgeving geen eigen juridische status. Op aandringen van de importeur levert fabrikant Rumex de spotsprayers voor Nederland daarom met een speciaal ontwikkelde kap om de machine heen. Hierdoor is de machine geregistreerd als een kappenspuit met een bijbehorende driftreductie van 95%.

Om aan de Nederlandse wet- en regelgeving te voldoen, ontwikkelde Rumex voor de Nederlandse markt een kap rondom de spuitdoppen. Met deze kap behaalt de veldspuit een driftreductieklasse van 95%.
Om aan de Nederlandse wet- en regelgeving te voldoen, ontwikkelde Rumex voor de Nederlandse markt een kap rondom de spuitdoppen. Met deze kap behaalt de veldspuit een driftreductieklasse van 95%.

Algoritme doorontwikkelen

Joost ter Horst, eigenaar van Landkracht Agri, geeft aan dat de machine nog volop in ontwikkeling is en dat de algoritmen voor akkerbouwgewassen nog worden geoptimaliseerd. De RXF 900 heeft volgens hem inmiddels al bewezen heel veel te kunnen. Wel is er volgens Ter Horst nog ruimte voor verbetering. De eindgebruikers delen dit sentiment. Ze geven aan dat de machine werkt, maar dat het algoritme nog verder kan worden verbeterd.

Landkracht heeft korte lijntjes met het Duitse Rumex als het aankomt op de doorontwikkeling van de machine. Zo komen functies als een instelbaar spuitoppervlak, afhankelijk van het middel dat je gebruikt, en een instelbare veiligheidszone rondom het gewas mede tot stand door de informatie die Landkracht verzamelde. De RXF 900 heeft sinds het begin van dit seizoen elf software-updates gehad om de plantherkenning te verbeteren en nieuwe softwarematige features toe te voegen aan de machine.

Naast nieuwe mogelijkheden en verbeterde algoritmes wordt ook gekeken naar het toevoegen van nieuwe gewassen waar de machine in kan werken. Momenteel is zijn fabrikant en importeur bezig om bijvoorbeeld chicorei en broccoli toe te voegen aan de te herkennen gewassen. Hoe vergevorderd dit proces is, daar durft Ter Horst echter geen uitspraken over te doen.

Alle data delen? Dan geen licentiekosten

De Rumex RXF 900 kent dit jaar een prijskaartje van € 119.500. Dat is de nettoprijs. Daarnaast heeft Landkracht de afspraak gemaakt dat de eindgebruikers geen licentiekosten hoeven te betalen als ze alle data van de machine met hen delen om het algoritme te verbeteren. Ter Horst laat verder weten dat het bedrijf nog niet weet wat er in de toekomst met de licentiekosten voor de akkerbouwgewassen gaat gebeuren. Dit hangt volledig af van hoever het algoritme is doorontwikkeld en wat past binnen de markt. Hij vertelt alleen licentiekosten te rekenen aan klanten als het algoritme ook perfect werkt. De aanschafprijs van de machine in 2026 is nog onbekend.

Dit is het eerste jaar dat de Rumex-spotsprayers aan het werk zijn in akkerbouwgewassen. In Nederland zijn dertien machines verkocht. Dat zijn ook de dertien die aan Landkracht zijn aangeboden om data verzamelen en zo de machine slimmer te maken.

Auteur: Lucas van de Weijer

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kuhn toont nieuwe Karan 6000-veldspuit

Vanaf januari 2026 is veldspuit Karan 6000 beperkt leverbaar, naast de 4500 en 5200. Kuhn levert de Karan 8000 in een...
Afbeelding artikel

TiefGrün bestrijdt onkruid met heet water

De Duitse startup TiefGrün toont een 'spotsprayer' die onkruiden aanpakt met water van 95 graden. Net niet op het kookpunt dus.
Afbeelding artikel

VIDEO | Zo werkt Rumex Spotsprayer RXF 900

Arnold Hirdes van Landkracht Agri legt de werking van de Rumex Spotsprayer RXF 900 uit en vertelt wat deze machine zo...