fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Turkse Sevsan presenteert AI-gestuurde in-de-rij-schoffel

De AI-gestuurde in-de-rij-schoffel van de Turkse machinefabrikant Sevsan was onlangs te zien op de landbouwmechanisatiebeurs in Konya, Turkije. De focus van Sevsan ligt in eerste instantie op tomaten. Daarna wil Sevsan ook kijken naar mais en bieten. – Foto’s: Mark Pasveer

De Turkse machinefabrikant Sevsan ontwikkelt een in-de-rij-schoffel die werkt met cameraherkenning en kunstmatige intelligentie. De eerste machines van Sevsan gaan in de tomatenteelt werken.

De Turkse machinefabrikant Sevsan heeft onlangs op de landbouwmechanisatiebeurs in Konya, Turkije een nieuw project laten zien: een in-de-rij-schoffel die werkt met cameraherkenning. Volgens Sevsan wordt hierbij gebruikgemaakt van eigen cameratechniek en zelfontwikkelde software. De schoffel is nog in ontwikkeling.

Sevsan wil de machine dit jaar testen. In 2026 zou de schoffel klaar zijn voor productie. De richtprijs is €85.000.

Straks dunnere messen

Sevsan richt zich in eerste instantie op de tomatenteelt, omdat onkruid wieden bij deze teelt veel handwerk vergt. Er moet minimaal 15 centimeter ruimte tussen de plantjes zijn, waarin de messen op- en neer kunnen bewegen. In een latere fase, met dunnere messen, zou 10 centimeter voldoende zijn. De rijafstand is nu 45 centimeter. De focus ligt dus eerst op tomaten, daarna wil Sevsan kijken naar mais en bieten.

Lees verder onder de foto

Tijdens de eerste tests wordt gewerkt met een rijsnelheid van 4 km/u. Volgens Sevsan werkt de AI-gestuurde in-de-rij-schoffel nu met 95% precisie.
Tijdens de eerste tests wordt gewerkt met een rijsnelheid van 4 km/u. Volgens Sevsan werkt de AI-gestuurde in-de-rij-schoffel nu met 95% precisie.

Twee messen, één cilinder

Tijdens de eerste tests wordt gewerkt met een rijsnelheid van 4 km/u. Volgens Sevsan werkt de schoffel nu met 95% precisie. De schoffel wordt aangestuurd door een 12 volt-aansluiting en hydrauliek van de trekker. De schoffel hangt in een sideshiftsysteem dat wordt aangestuurd door de cameraherkenning.

Per gewasrij zijn er twee schoffelelementen. Eén hydraulische cilinder stuurt beide schoffels aan. Een camera herkent of er een plantje staat. Software met kunstmatige intelligentie bepaalt of de schoffelmessen moeten ingrijpen. De werkdiepte is in te stellen met een dieptewiel en spindel.

Rolletjes voor druppelirrigatie

In Turkije maken telers veel gebruik van druppelirrigatie. Vandaar dat de schoffel is uitgerust met rolletjes aan de bovenkant. Het idee is dat je aan het begin van iedere werkgang de driptapes óver de schoffel leidt en na de bewerking weer teruglegt. Sevsan overweegt om die rolletjes nog te voorzien van een motortje.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Schoffelcultivator Kvick-Finn pakt chemieloos onkruid aan

Hoe werkt schoffelcultivator Kvick-Finn? Martin Heerema, eigenaar van Agri Bio-Solutions, legt het uit in deze video.
Afbeelding artikel

Onkruid te lijf met slimme wieder Stout Smart Cultivator

Slimme wieder Stout Smart Cultivator heeft zich ontwikkeld tot een onmisbaar hulpmiddel op een Amerikaans vollegrondsgroentebedrijf.
Afbeelding artikel

Duist bestrijden met Helios-rotorwieder van Kverneland

Een Kverneland Helios-rotorwieder voert op vrij zware kleigrond in Groningen een duistbestrijding in wintertarwe uit.