Met Grimme Prios 440 Pro alle poters in één keer in de grond
In voorjaar 2024 deed TREKKER uitgebreid ervaring op met de nieuwe Grimme Prios 440 Pro-bekerpootmachine. Of beter gezegd: een all-in-one pootcombinatie met een rotorkopeg. ‘Pro’ staat voor de uitvoering met zwanenhalsdissel, met overigens ook een pro aanschafprijs. Dit zijn onze indrukken. En wat vinden gebruikers ervan?
In het voorjaar van 2022 circuleerden de eerste Nederlandse foto’s van de nieuwe Grimme Prios-bekerpootmachine online. Op dat moment testte Grimme twee machines, beide in Flevoland. In seizoen 2023 is een gelimiteerd aantal machines uitgeleverd. Vorig jaar is de Prios vrijgegeven voor verkoop.
Dissel top, steunpoten minder
De Grimme Prios 440 onderscheidt zich van voorganger GL430 met onder meer een optionele zwanenhalsdissel, universele of nieuwe hybride rugvormers. En voor het eerst ook met sectieschakeling.
Kies je voor die zwanenhals, dan heet de bekerpootmachine Prios Pro. Die koppel je het handigst aan zonder aangebouwde grondbewerkingsmachine. Voor aanbouw van een rotorkopeg, (haken)frees of anderszins, is een categorie II- en III-aankoppeling beschikbaar. Omstellen gaat met bouten. Helaas liepen die tijdens de werktuigtest meermaals los. Dat moet niet kunnen.
Lees verder onder de foto’s en kaders; zie ook het TREKKER-testoordeel van de Grimme Prios 440 Pro onderaan dit artikel

Ten tijde van onze test was een grondbewerkingsmachine noodzakelijk voor de diepteregeling van de pootmachine (die er zelf geen heeft). Grimme sluit niet uit dat zo’n eigen diepteregeling er komt. Het verwisselen van grondbewerkingsapparatuur is eenvoudig en gaat snel. Dat heeft de fabrikant echt goed uitgedacht. De steunpoten van de aankoppelbok van de zwanenhals zijn daarentegen niet comfortabel om mee te werken. Ze ogen ook onvoldoende stabiel. Maar het meeste gewicht rust op de (goede) steunpoot van de machine zelf.
Je schuift de dissel eenvoudig in en uit om plaats te maken voor grondbewerkingsapparatuur van verschillende lengtes. Dankzij de kogelkoppeling is de wendbaarheid van de gehele machine uitstekend.

Opletten na afdraaiproef
De kunstmesttoediening op de Grimme Prios 440 Pro is goed voor elkaar, met een eenvoudig te bedienen afdekzeil voor de kuip en stabiele en uitneembare kunststof roosters. Indien nodig kun je hoge doseringen kunstmest toedienen, maar de kuip is wat lastig te legen. Let wel op de juiste draairichting van de vijzels. Voor een afdraaiproef moet je aan weerszijden het afgiftepunt van het doseersysteem in de kunstmestslangen plaatsen. Vergeet na het afdraaien niet die afgiftepunten weer in werkstand te zetten! Anders belanden de kunstmestkorrels tijdens het poten niet in het kunstmestkouter. Er is geen sensor die dit voor je in de gaten houdt.

Praktisch is dat je de afdraaiproef kunt uitvoeren vanaf een zijde van de machine. De emmer van de optionele afdraaiset mag groter. Wellicht dat Grimme nog komt met een afstandsbediening. Sensoren voor de kuipinhoud en ook de leegmeldsensoren waren er ten tijde van de test nog niet, maar inmiddels wel. Ze zijn bovendien op bestaande machines op te bouwen.
Let wel op dat je de kunststof trechters waar de kunstmestkorrels in vallen regelmatig schoonmaakt. Zeker bij wat vochtiger weer en bij gevoelige kunstmestsoorten. Datzelfde geldt voor de overgangen tussen de slangen.
De naast de knollen lopende geveerde schijfkouters van 570 millimeter bevallen goed. Dat geldt ook voor de diepte-instelling en de robuuste afgifte van kunstmest in het kouter. De afgiftediepte van de kunstmest is goed.
Gebruiksvriendelijke diepteregeling
De bekende TS 820-tankset heeft, in tegenstelling tot de rest van de pootcombinatie, eigenlijk maar fragiele opstapjes en onstabiele leuningen. Functioneel gaf de tankset problemen met drukschommelingen bij stationair draaien. Grimme heeft oog voor de wens van een groter debiet tussen beide 400 liter grote tanks. Tegelijkertijd moet omschakelen tussen voor- en knolbehandeling zonder gereedschap mogelijk worden. Niettemin zijn de bediening en toegankelijkheid van de tank goed voor elkaar.
Dat geldt ook voor de gebruiksvriendelijke, gekoppelde diepteregeling van de kunstmestkouters, vorentrekkers en toedekschijven. Elk daarvan is hydraulisch opgehangen in het hoofdframe en kun je uitheffen.

De werkdiepte van de kunstmestkouters stel je in verhouding tot de pootelementen in met behulp van een gatenpatroon. De werkdiepte ofwel positie van de toedekschijven stel je op de terminal in. Een interessant detail is dat je merkt dat de grond onder de vorentrekkers niet verdicht, omdat alle onderdelen van de pootcombinatie gedragen worden. Dat brengt ook een nadeel met zich mee: het totale gewicht van de machine rust op vier 270 of 280 millimeter brede (smalle) banden. Voor een lege machine zonder grondbewerkingsmachines gaat het om een aslast van 5,3 ton. Bovendien komt daar met maximaal 3,5 ton aardappelen, 800 liter spuitvloeistof en 1,8 ton kunstmest het nodige bij.
Grimme Prios 440 Pro poot met overtuiging
De kwaliteit van het poten en de goede toegankelijkheid van de pootelementen maken een overtuigende indruk. Door de krappe ruimte is het is wel wat lastiger om de bekerriemen te bevestigen/vervangen dan bij de GL430. Uit veiligheidsoverwegingen zouden we graag zien dat de kipbunker stopt met bewegen zodra je het toegangstrapje omlaag klapt. Helaas konden we de pootmachine niet zo uitgebreid testen als gewoonlijk. Hierdoor tref je dan ook geen statistieken aan over de precieze pootafstanden en de nauwkeurigheid daarvan.
De nieuwe hybride rugvormers ogen complex, maar dankzij automatisering kun je er talrijke (ook grote) ruggen met stabiele flanken mee vormen. We hopen dat schade vanwege de complexe bouwwijze uitblijft, anders heb je heel veel sleutelwerk te doen. De delen van PE-kunststof ogen stabiel en duurzaam.

De bediening van de IBX-200-bedieningskast vraagt enige gewenning. De vrij toe te wijzen toetsen herken je niet intuïtief. Dat neemt niet weg dat de Grimme Prios 440 (Pro) talrijke mogelijkheden biedt. Hij is wel zwaar, en een aantal constructieve details kan beter. Al met al kost de testuitvoering een knappe € 182.237.
Auteurs: Sönke Schulz en René Koerhuis
Lees ook: Grimme levert vernieuwde bietenrooier Rexor 6300 onder de 15 meter
Gerelateerde tags: pootmachines, Zaaien en Poten