Terug naar nieuwsoverzicht

Prios is de nieuwe pootmachine voor 2023

De Grimme Prios 440 kreeg een zwanenhals, een loopbrug/platform en blijft in transport binnen de 3 meter. - Foto's: Grimme

De zwanenhals en een loopbrug over de hele breedte van de pootmachine zijn op het oog de eerste belangrijke verschillen van de Prios 440 en zijn voorganger GL430. De bunkerinhoud is 3,5 ton.

Grimme ontwikkelde een sterk vernieuwde versie van zijn getrokken vierrijige pootmachine. Die krijgt de naam Prios 440. Als getrokken all-in-one combinatie is een belangrijk verschil met de voorganger dat de frees of rotorkopeg onafhankelijk van de machine in een bok in de hefinrichting hangt. Die bok trekt ook de nieuw ontwikkelde zwanenhals. Voordeel van de constructie is dat de frees of rotorkopeg makkelijker is af te koppelen dan voorheen, toen hij aan de trekboom was gemonteerd.

Tekst gaat verder onder de foto

Door de zwanenhals, die in een aparte bok in de hef hangt, is een frees of rotorkopeg eenvoudig af te koppelen. Eerder waren frees en pootmachine bij de getrokken all-in-one combinatie toch meer een vast geheel.

Door de zwanenhals, die in een aparte bok in de hef hangt, is een frees of rotorkopeg eenvoudig af te koppelen. Eerder waren frees en pootmachine bij de getrokken all-in-one combinatie toch meer een vast geheel. – Foto Grimme

Kan over de weg

Ook de pootmachine is flink gewijzigd. Die blijft door inschuifbare assen en het inklappen van zijdelen binnen de 3 meter transportbreedte. De machine kan dus zonder ontheffing legaal de weg op. Breder dan 3 meter vraagt in steeds meer Europese landen om een ontheffing. Daarom richt Grimme zich bij zijn nieuw te ontwikkelen machines steeds meer op een maximale transportbreedte van 3 meter.

Tekst gaat verder onder de foto

De rugvormers zijn veranderd. Hybride rugvormers noemt Grimme dat, ze kunnen een gladde flank nu combineren met een rulle bovenkant.

De rugvormers zijn veranderd. Hybride rugvormers noemt Grimme dat, ze kunnen een gladde flank nu combineren met een rulle bovenkant. 

De opbouw veranderde, waardoor er plaats kwam voor een loopbrug. Kunstmestbakken, granulaatstrooiers of andere opgebouwde apparatuur is zo makkelijker bereikbaar. Kunstmest of granulaat strooien gaat nauwkeuriger. Dat komt alleen daar waar de aardappelen liggen. Dit is per rij (individueel) of als sectie instelbaar.

De Prios 440 kan aanaarden met gladde rugvormers. Combineren met kooirollen kan ook, om de rug aan de zijkant glad en bovenop rul te houden. Hybride rugvormers noemt Grimme deze nieuwe constructie.

Pootelementen gelijk

De pootelementen bleven onveranderd. Wel anders is het aanpassen van de poterbuis op de potermaat. Eerder een constructie met moeren en bouten, nu per pootbuis makkelijk centraal in te stellen. Ook het verstellen van de basisinstelling van de trillers op de pootbanden is makkelijker – en door dat platform makkelijk toegankelijk. Fijn instellen van de trillers doe je net als voorheen op de terminal in de trekker.

De eerste Prios 440’s hebben dit voorjaar als nulserie in de praktijk gedraaid. Voor seizoen 2023 levert Grimme opnieuw een beperkt aantal.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Grimme EVO 280-bunkerrooier met grotere non-stop bunker

Voor seizoen 2022 levert Grimme de EVO 280-getrokken tweerijïge bunkerrooier ook met een 7,5-tons non-stop bunker.
Afbeelding artikel

Grimme geeft stortbunkers upgrade

De stortbunkers van de RH- en de RH Combi-series krijgen bij hun doorontwikkeling door fabrikant Grimme verschillende vernieuwingen. Optioneel kan Grimme...
Afbeelding artikel

CropVision sorteert aardappelen

Het Franse bedrijf Dubrulle Downs komt met de CropVision, een optische sorteermachine die aardappelen voor het inschuren verdeelt in drie stromen:...
Beheer
WP Admin