fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

BLOG | Peter Kastelijn: ‘Dooikorrels? Recht is iets kroms dat verbogen is’

Als columnist Peter Kastelijn boer zou zijn, zou hij zijn gewas gaan beschermen met dooikorrels. De overheid staat dit product immers toe voor gladheidbestrijding. “Het gewas staat er straks flitsend voor en je hoeft waarschijnlijk minder kunstmeststikstof te strooien”, blogt Kastelijn. – Foto: fotoinzet: Mark Pasveer

Dooikorrels zijn de nieuwste trend op het gebied van gladheidsbestrijding. Als de sneeuw en de ijzel begint te smelten, loopt het water met daarin de stikstofoplossing zo de berm, de sloot of het riool in. Als ik boer zou zijn, zou ik bij de eerstvolgende gelegenheid mijn gewas gaan beschermen met dooikorrels. Het is zeer effectief.

Een tijdje terug zat ik even rustig door de social media te scrollen, toen ik op een bericht van landbouwkundige Derk-Evert Waalkens stuitte. Niet te verwarren met de PvdA-politicus en veehouder Harm Evert Waalkens.

Derk Evert berichtte op Facebook over het product dooikorrels. Dooikorrels zijn de nieuwste trend op het gebied van gladheidsbestrijding.

Dooikorrels niet schadelijk?

Waalkens vindt het stuitend dat dooikorrels gebruikt mogen worden. Hij doelt hierop: dooikorrels bestaan uit 100% ureum (een stikstofmeststof), dat weer uit 46% stikstof bestaat. Het advies is om 1 kilo dooikorrels op 5 tot 10 vierkante meter te strooien. Dat is 1.000 kilo dooikorrels per hectare, omgerekend 460 kilo stikstof per hectare. Als de sneeuw en de ijzel dan begint te smelten, loopt het water met daarin de stikstofoplossing zo de berm, de sloot of het riool in. Maar: ‘Dit is niet schadelijk voor mens, dier en milieu en is biologisch afbreekbaar volgens detergentenverordening (EG 648/2004)’, meldt de Nederlandse Zouthandel.

Toch vreemd dat een agrariër die exact dezelfde stikstof over zijn gewassen strooit, maximaal 230 kilo per jaar per hectare (en in sommige gebieden zelfs nog minder) mag gebruiken. Hij moet dit allemaal registreren en pleegt bij overschrijding een milieudelict met de nodige straffen. Dit terwijl de overheid de dooikorrels klakkeloos toestaat.

Gewas beschermen met dooikorrels?

Een gedachte: In Nederland is meer wintertarwe gezaaid dan afgelopen jaar. Wintertarwe is een wintergewas dat moet worden beschermd tegen gladheid, ijzel en sneeuw.

Als ik boer zou zijn, zou ik bij de eerstvolgende gelegenheid mijn gewas gaan beschermen met dooikorrels. Het is zeer effectief. Je zult zien dat je gewas je dankbaar is en hiervan opleeft. Het staat er straks flitsend voor en je hoeft waarschijnlijk minder kunstmeststikstof te strooien.

Auteur: Peter Kastelijn

Meer over de auteur: Peter Kastelijn is zelfstandig ondernemer met een kleine loonwerktak, hoofdzakelijk actief in fourage en machines.

Lees ook: BLOG | ‘Helder communiceren is een must voor loonwerkers’

Gerelateerde tags:

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Nog geen stormloop op alternatieven chemische loofdoding

Loofdoding in aardappelen is door het wegvallen van chemische middelen lastiger. Maar van een stormloop op een mechanische aanpak en elektrocutie...
Afbeelding artikel

Spuittechniek Rumex-spotsprayer toegevoegd aan DRT-lijst

De Rumex RXF-spotsprayer voldoet aan de hoogste eisen van driftreductie en is nu ingedeeld in DRT-klasse 95%.
Afbeelding artikel

Ecorobotix verbetert precisiespuiten met nieuwe AI-gewasalgoritmen

Ecorobotix introduceert nieuwe AI-gewasalgoritmen voor precisiespuiten. Gebruikers van de ARA-spotsprayer kunnen deze gratis testen.