fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Graafstra komt met zelfrijdende wagenrooier

De Friese machinefabrikant Graafstra had in mei veel bekijks met het prototype van de universele werktuigendrager Agra-Trac op de Future Farming & Food Experience 2024 in Lelystad. Rechts op de foto staat Guido Mangnus met twee belangstellende bezoekers. Mangnus werkt op dit moment samen met de Friese machinefabrikant Graafstra aan een zelfrijdende wagenrooier. – Foto: Koos Groenewold

Graafstra Machinebouw en Bollenmechanisatie in Oosterwolde (Fr.) werkt aan de ontwikkeling van een zelfrijdende wagenrooier. Dat maakt medeontwikkelaar Guido Mangnus bekend.

Guido Mangnus was tot 2018 manager marketing en pr en mede-eigenaar van machinefabrikant Miedema en is inmiddels betrokken bij projecten van Graafstra Machinebouw. De Agra-Trac universele werktuigendrager die dit jaar als prototype draaide is daarvan een bekend voorbeeld.

Op basis van vragen uit de markt werkt Mangnus nu samen met Graafstra aan een zelfrijdende wagenrooier. Deze krijgt een werkbreedte van 2,25 meter en is daarmee gericht op de beddenteelt. “Ook 1,80 meterbedden in de bollen of uien kan de machine aan. En 2,25 meter past ook bij drie rijen aardappelen”, vertelt Mangnus.

Rupsen of wielen

Het concept wordt zo universeel mogelijk ontworpen. De gebruiker kan kiezen tussen luchtbanden of rupsen en er worden meerdere opties voor reinigingsmodules en zeefmatten voorzien.

Lees verder onder de tekening van de zelfrijdende wagenrooier

Op de eerste tekening die is verschenen, is een draaibare cabine te zien om het de chauffeur zo comfortabel mogelijk te maken. – Afbeelding: Graafstra/Guido Mangnus
Op de eerste tekening die is verschenen, is een draaibare cabine te zien om het de chauffeur zo comfortabel mogelijk te maken. – Afbeelding: Graafstra/Guido Mangnus

Naar verwachting worden volgend jaar de eerste een of twee machines in de praktijk ingezet. Vooralsnog tonen vooral bollentelers belangstelling voor de zelfrijdende wagenrooier om daarmee gewassen in de beddenteelt te oogsten.

In de wereld van de zelfrijdende rooiers is op dit moment bij de bekende machinebouwers nauwelijks een wagenrooier meer te koop. Graafstra Machinebouw speelt met dit concept in op de nichemarkt voor bedrijven die op zoek zijn naar capaciteit en een technisch volledig bijdetijdse machine, maar die niet zoeken in een bunkerrooier.

Auteur: Martin Smits

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Claas levert Rovio 4-maisplukkers met meer capaciteit

Claas zet de Rovio 4-maisplukkers met 6, 8 en 12 rijen in de markt. De Rovio 4 biedt tot 30% meer...
Afbeelding artikel

Dewulf introduceert getrokken 3-rijige GK3-klembandrooier

Dewulf levert de getrokken 3-rijige GK3-klembandrooier. Deze beschikt volgens de fabrikant over 50% meer rooicapaciteit dan een getrokken 2-rijige rooier.
Afbeelding artikel

VIDEO | Drie unieke bietenrooiers in actie op Youngtimer Feldtag

Drie bijzondere bietenrooiers demonstreerden half september hun rooicapaciteiten tijdens de Youngtimer Feldtag in het Duitse Nordhorn.
Beheer
WP Admin