fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Fendt e107 Vario klaar voor de verkoop

De nieuwe elektrische Fendt e107 Vario poseert voor een 2.100 jaar oude kerk in het Noorse volksmuseum tijdens een persevenement in Bygdøy. Deze nieuwste toevoeging aan het portfolio van Fendt is rijp voor de verkoop. Fendt levert de trekkers als eerste in Nederland, Duitsland en Noorwegen. – Foto: Jacco van Erkelens

De Duitse machinefabrikant Fendt heeft tijdens een persevenement in het Noorse Bygdøy het officiële productiemodel van zijn volledig elektrische standaardtrekker gepresenteerd: de Fendt e107 Vario.

De nieuwe elektrische trekker Fendt e107 Vario is gebaseerd op de Fendt 200 Vario-serie. Technisch zijn de series grotendeels gelijk. Onder de motorkap van de Fendt e107 zit echter geen dieselmotor meer, maar een 100 kWh batterij. Tevens levert een elektromotor 55 kW (73 pk) continu vermogen. Deze motor kan tijdelijk pieken tot 66 kW (90 pk).

Vooral voor gemeenten en groentetelers

De trekker werd op de Agritechnica 2023 al gepresenteerd. Onderhuids is de trekker grotendeels gelijk aan de eerder gepresenteerde e107V Vario-smalspoortrekker. De Fendt e107 Vario die in Noorwegen aan de internationale pers werd gepresenteerd, is de zogenoemde S (Standaard)-versie. De buitenbreedte meet 2,16 meter en de e-trekker heeft een hoogte van 2,64 meter.

Fendt zet vooral in op gemeenten en de groentesector. Maar de trekkerfabrikant mikt met dit model ook op veehouderijen en landbouwbedrijven met een eigen energieproductie.

De trekker rijdt en oogt vrijwel hetzelfde als zijn dieselbroertje, de Fendt 207 Vario. Fendt koos bewust voor hetzelfde frame, waardoor het makkelijk in te passen is in de productie in de Fendt-fabriek in Marktoberdorf (D.). Bovendien hoeven gebruikers van een diesel Fendt 207 Vario geen aanpassingen te doen aan machines die ze al in gebruik hebben.

Nederland als pilot-land

Fendt levert de trekkers als eerste in Nederland, Duitsland en Noorwegen. Eind 2025 volgen ook Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Italië en Spanje. De vanafprijs van de Fendt e107 Vario zal 1,7 tot 1,8 keer hoger zijn dan een vergelijkbaar Fendt 200 Vario-model. De fabrikant laat weten dat de productielijn klaar is voor 14 elektrische trekkers per dag. Er kan worden opgeschaald naar 32 e-trekkers per dag.

Auteur: Jacco van Erkelens

Gerelateerde tags: , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

McCormick X7 krijgt nieuwe Clever Cab-cabine

De Italiaanse trekkerfabrikant Argo rust de McCormick X7-serie uit met de Clever Cab. De fabrikant toont de cabine in november op...
Afbeelding artikel

Frisian Motors introduceert elektrische quad Volmer FM-240

Frisian Motors lanceert de elektrische quad Volmer FM-240. De actieradius is maximaal 100 km en de maximum snelheid 55 km per...
Afbeelding artikel

Trump dreigt John Deere met strafheffing

Presidentskandidaat Donald Trump dreigt John Deere met strafheffingen tot 200% als de machinefabrikant banen naar Mexico verplaatst.
Beheer
WP Admin