fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Dewulf introduceert getrokken 3-rijige GK3-klembandrooier

De Belgische machinefabrikant Dewulf brengt de getrokken 3-rijige GK-klembandrooier die lost tijdens het rooien, in 2025 op de markt. De GK3 heeft volgens de fabrikant 50% meer capaciteit dan een getrokken 2-rijige klembandrooier. – Foto: Dewulf

De Belgische machinefabrikant Dewulf heeft een getrokken 3-rijige klembandrooier gebouwd voor telers van wortelgewassen. Deze GK3-klembandrooier met een werkbreedte van 3 meter heeft een draaibare elevator voor vervoer over de weg en beschikt volgens Dewulf over 50% meer capaciteit dan een getrokken 2-rijige rooier.

Dewulf heeft de getrokken 3-rijige GK3-klembandrooier ontworpen om wortelgewassen te lossen tijdens het rooien. De rooier lost het product rechtstreeks in kisten. De uitschuifbare as en de drie rooielementen met onafhankelijke scharen zorgen volgens de fabrikant voor een goede stabiliteit van de machine, ook bij hoge rijsnelheden.

Klembandelement met automatische sturing

De GK3-klembandrooier is uitgerust met 14 meter lange rooiriemen met een zogenoemd super-gripprofiel. De hydraulische aandrijving van de torpedo’s is aan de voor- en achterkant gemonteerd op lagers.

Het klembandelement is uitgerust met automatische sturing en dieptecontrole. De dieptecontrole per rij bestaat uit hoeksensoren die vanuit de cabine kunnen worden geregeld. Deze zorgen ervoor dat de ruggen of bedden goed gevolgd worden.

Dubbel spansysteem voor de rollers

Daarnaast heeft de GK3 een dubbel spansysteem voor de rollers. Door de dubbelzijdige spanning is er meer druk op de riemen. Hierdoor is het volgens de fabrikant eenvoudiger om in moeilijke omstandigheden te rooien. Met het oog op extra reinigingscapaciteit is de rooier per element uit te rusten met twee of drie poetsers, die 44 lange pinnen hebben. Optioneel zijn deze vanuit de cabine regelbaar.

Nieuwe messenset

De nieuwe messenset is omkeerbaar voor een langere levensduur en knipt sneller. De messenset wordt met één motor via een tandwielkast aangedreven. Dewulf verkiest deze aanpak boven twee kleine motoren. Zo wordt vermeden dat de eerste motor de tweede gaat tegenwerken.

De GK3 is voorzien van een LS-pomp, een tandwielpomp en een oliekoeler. De getrokken klembandrooier vereist een trekker met een vermogen van 150 pk.

Achteras 50 cm verlengen

Voor een goede stabiliteit is de achteras – die standaard wordt uitgerust met tractie – met 50 cm te verlengen. Dan loopt het linkerwiel van de rooier tussen de trekkerwielen. Kiest een teler hier niet voor, dan loopt het linkerwiel van de rooier in het spoor van het rechterwiel van de trekker.

GK3-klembandrooier in 2025 beschikbaar

In 2024 heeft Dewulf twee nulseries van de getrokken 3-rijige GK3-klembandrooiers gebouwd. Dit najaar worden de machines in Nederland en België ingezet. Vanaf 2025 brengt Dewulf de GK3-klembandrooier op de markt. De fabrikant heeft de prijs van de rooier nog niet bekengemaakt.

Auteur: Annelies Bakker

Op zoek naar een gebruikte Dewulf-wortelrooier? Neem een kijkje op Traktorpool.nl

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

VIDEO | Drie unieke bietenrooiers in actie op Youngtimer Feldtag

Drie bijzondere bietenrooiers demonstreerden half september hun rooicapaciteiten tijdens de Youngtimer Feldtag in het Duitse Nordhorn.
Afbeelding artikel

Australische start-up Linttas ontwikkelt eerste elektrische maaidorser

Met de nadruk op elektrificatie en een innovatieve lineaire dorsmethode creëert de Australische start-up Linttas een prototype elektrische maaidorser.
Afbeelding artikel

AVR levert aardappelrooier Spirit 9200i met Isobus

Aardappelrooier AVR Spirit 9200 is al langer op de markt en is nu leverbaar als 9200i. De i staat voor Isobus.
Beheer
WP Admin