fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Meer trekkers verkocht in eerste halfjaar dan afgelopen vier jaar

Trekkerfabrikant Fendt verkocht in de eerste zes maanden van 2023 de meeste trekkers in Nederland, blijkt uit gegevens van brancheorganisatie Fedecom. – Foto: Mark Pasveer

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 1.330 trekkers verkocht in Nederland. Dat zijn er meer dan in de laatste vier jaar in dezelfde periode. Wie een blik werpt op de onlangs gepubliceerde Fedecom-verkoopaantallen per merk van de eerste helft van 2023, ziet dat Fendt daarin de leiding neemt.

Volgens de gegevens van brancheorganisatie Fedecom zijn in de eerste helft van dit jaar 1.330 trekkers verkocht in Nederland. Daarmee loopt de trekkerverkoop voor op die van de voorgaande vier jaar. In het eerste halfjaar van 2020 tot en met 2023 zijn 1.100 tot 1.200 trekkers verkocht.

Deze grafiek laat de trekkerverkoop in het eerste halfjaar zien in dezelfde periode gedurende de afgelopen 15 jaar. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn er 1.330 trekkers verkocht in Nederland.

Fendt verkoopt als enige meer trekkers in eerste helft 2023

Vanwege de mededingingswet maakt de Fedecom de verkoopcijfers per trekkermerk bekend met een jaar vertraging. Daarom publiceert Fedecom nu de verkoopaantallen per merk van de eerste helft van 2023. Daarin is te zien dat Fendt in die periode de meeste trekkers verkocht (316 stuks) en als een van de weinige merken méér trekkers verkocht dan het vijfjarige gemiddelde in die periode. John Deere verkocht 283 trekkers en dat is precies gelijk met vijfjarige gemiddelde.

In deze grafiek wordt in het groen weergegeven hoeveel trekkers er zijn verkocht per merk in de eerste zes maanden van 2023. In het blauw wordt weergegeven hoeveel trekkers ieder merk in diezelfde periode gemiddeld verkocht gedurende de laatste vijf jaar.

John Deere zet meeste trekkers op kenteken in heel 2023

De meeste merken lopen achter op het vijfjarige gemiddelde verkoopaantal in het eerste halfjaar. New Holland verkocht 135 trekkers, Case IH 115 en Massey Ferguson 108. Naast Fendt verkochten alleen Valtra (76 stuks), Steyr (40) en Same (4) meer trekkers dan gemiddeld over de laatste vijf jaar.

Wie echter de kentekenregistraties van de RDW bestudeert, kan op basis daarvan al een goed beeld vormen van de trekkerverkopen per merk over heel 2023. Daaruit blijkt dat John Deere aan het eind van 2023 de meeste trekkers op kenteken heeft gezet.

Auteur: Bob Karsten

Lees meer bedrijfsresultaten van machinefabrikanten

Gerelateerde tags: , , ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Fendt e107 Vario klaar voor de verkoop

De Fendt e107 Vario is rijp voor de verkoop. Machinefabrikant Fendt levert de e-trekkers als eerste in Nederland, Duitsland en Noorwegen.
Afbeelding artikel

VIDEO | Trekt financieringsactie trekkerfabrikant jou over de streep?

De kortingsacties op trekkers vliegen de boeren die vakbeurs ATH bezoeken om de oren. Maar slaan die acties aan bij hen?...
Afbeelding artikel

Eite Breeuwsma verzamelt herinneringen met miniaturen

Eite Breeuwsma probeert de machines waar hij vroeger mee werkte zo nauwkeurig mogelijk in miniatuur na te bouwen. Met dank aan...
Beheer
WP Admin