fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

AVR introduceert Scorpio-kistenvuller op Aardappeldemodag

Machinefabrikant AVR introduceerde de nieuwe Scorpio-kistenvuller met Mamba-transportband op de Aardappeldemodag, 21 augustus in Westmaas (Z.-H.). De Mamba is samen met de Scorpio-kistenvuller te koppelen aan AVR Line Control-software. – Foto’s: Martin Smits

De Belgische machinefabrikant AVR introduceerde de nieuwe Scorpio-kistenvuller en Mamba-transportband woensdag 21 augustus op de Aardappeldemodag in Westmaas (Z.-H.). De Scorpio is te koppelen aan de Mamba, de opvolger van de vroegere CTK-transportband.

Kistenbewaring neemt een steeds grotere vlucht. Bij machinefabrikant AVR ontbrak tot op heden een kistenvuller in het programma van inschuurmachines. Dat is verleden tijd, want AVR levert nu de Scorpio-kistenvuller.

De Scorpio heeft volgens AVR een capaciteit van 60 kisten per uur. Dat komt overeen met 70 ton product per uur. De framehoogte en de kistpositie zijn instelbaar, waardoor de Scorpio met verschillende maten kisten overweg kan.

Scorpio werkt volgens bekend concept

AVR heeft de machine samengesteld met behulp van bekende concepten. Een transportband die volledig in de kist kan knikken, vult de kisten. Rubberen remflappen beschermen de aardappelen als de band in een steile positie staat.

De kist wordt sensorgestuurd gevuld door de vulband aan een spanband op te trekken. De vulband heeft één knikpunt. Door het heen-en-weer schuiven van de vulband wordt zowel de linker als de rechter kist gevuld.

Optioneel is een korte toevoerband leverbaar. Dat geldt ook voor een frequentieregelaar. Deze optie maakt het mogelijk om de bandsnelheid van 12 tot 42 meter per minuut te variëren. In de standaard uitvoering is de bandsnelheid 30 meter per minuut.

Lees verder onder de foto’s

De kist zakken en heffen gebeurt met een spanband die door een elektromotor als lier wordt getrokken of gevierd. Remflappen zorgen voor netjes lossen bij een steile stand van de transportband.
De kist zakken en heffen gebeurt met een spanband die door een elektromotor als lier wordt getrokken of gevierd. Remflappen zorgen voor netjes lossen bij een steile stand van de transportband.

Mamba-transportband koppelen aan AVR Linecontrol

De Scorpio-kistenvuller is te koppelen aan de nieuwe Mamba-transportband. De Mamba is de opvolger van de CTK-transportband. De Mamba is samen met de Scorpio-kistenvuller te koppelen aan AVR Line Control-software.

Tijdens het omschakelen van de Scorpio van de ene kist naar de andere is de snelheid van de kistenvuller én de Mamba-transportband via AVR Line Control te verlagen. Op die manier werkt de toevoerband als een buffer, waardoor een maximale capaciteit wordt bereikt. Dat is een belangrijk verschil ten opzichte van de CTK-transportband.

De toevoerband kan tevens als buffer dienen tijdens het wisselen van de ene naar de andere kist. Deze functe is optie.
De toevoerband kan tevens als buffer dienen tijdens het wisselen van de ene naar de andere kist. Deze functe is optie.

Nog een verschil met de CTK-transportband is de vergrootte trechter van de Mamba. Bovendien kan de Mamba de instort hydraulisch in hoogte verstellen. Het profiel op de transportband is vergroot van 16 naar 32 millimeter, waardoor de band ook geschikt is om graan te lossen.

De Mamba heeft effectief een 80 centimeter brede transportband en is leverbaar in 9,60 en 10,75 meter lengte. De knik aan het eind van de band is niet verstelbaar. Bij de CTK was dat wel het geval, maar in de praktijk bleek dat vrijwel nooit te worden gebruikt.

Machinefabrikant AVR heeft de Scorpio-kistenvuller in standaarduitvoering in de prijslijst staan voor €31.390. Frequentieregling heeft een meerprijs van €1.320. Voor de Mamba-transportband wordt €6.380 genoteerd.

Auteur: Martin Smits

Lees ook: AVR Connect haalt meer uit je pootmachine en rooier

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Australische start-up Linttas ontwikkelt eerste elektrische maaidorser

Met de nadruk op elektrificatie en een innovatieve lineaire dorsmethode creëert de Australische start-up Linttas een prototype elektrische maaidorser.
Afbeelding artikel

AVR levert aardappelrooier Spirit 9200i met Isobus

Aardappelrooier AVR Spirit 9200 is al langer op de markt en is nu leverbaar als 9200i. De i staat voor Isobus.
Afbeelding artikel

VIDEO | Samasz XDF-frontmaaier met KDD-triplemaaier in actie

TREKKER ziet de Samasz KDD-triplemaaier in combinatie met een nieuwe XDF-frontmaaier in actie bij de fabrikant in Polen.
Beheer
WP Admin