fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Australische start-up Linttas ontwikkelt eerste elektrische maaidorser

Met de nadruk op elektrificatie en een baanbrekende lineaire dorsmethode wil de Australische start-up Linttas binnen een jaar een virtueel prototype van een elektrische maaidorser creëren. Dat prototype bespaart tot 30% energie vergeleken met traditionele maaidorsers, beweert initiatiefnemer Terry Krieg. – Afbeelding: Linttas

De Australische start-up Linttas ontwikkelt samen met de University of Southern Queensland een elektrische maaidorser. Met de nadruk op elektrificatie en een innovatieve lineaire dorsmethode wil Linttas binnen een jaar een virtueel prototype creëren. Dat prototype bespaart tot 30% energie vergeleken met traditionele maaidorsers, zegt initiatiefnemer Terry Krieg.

“Met een virtueel prototype hebben we iets om te demonstreren. We kunnen mensen laten zien hoe de elektrische maaidorser werkt en hoe de machine energie kan besparen”, legt Krieg uit.

Het concept omvat de implementatie van elektrificatie en een baanbrekende lineaire dorsmethode die efficiëntie, snelheid en kosteneffectiviteit belooft, met de mogelijkheid om tot 30% energiebesparing te realiseren. “In de geschiedenis van maaidorsers heeft niemand ooit aan energiebesparing gedacht”, benadrukt Krieg.

Malcolm Lucas en Terry Krieg, initiatiefnemers van start-up Linntas uit Zuid-Australië, hebben er 9 jaar over gedaan om de elektrische maaidorser te ontwikkelen, inclusief de werking van een prototype op de boerderij. “We hebben alle lessen uit die periode meegenomen en zijn met een nieuw conceptontwerp gekomen”, zegt Krieg. “We willen nu laten zien hoe dit ontwerp werkt en een virtueel prototype bouwen. Vervolgens kunnen we in een simulatie aantonen hoe goed deze machine presteert.”

Op zoek naar machinefabrikanten overzee

Linttas is in gesprek met verschillende machinefabrikanten in het buitenland. Krieg: “We zoeken een productiepartner waarmee we een echt veldprototype kunnen ontwikkelen. Dat kunnen we dan uiteindelijk in productie nemen en wereldwijd verkopen.”

Krieg gelooft dat hun technologie een doorbraak is. “We hebben ervoor gekozen om een maaidorser te ontwikkelen, maar we denken dat we deze technologie ook op andere landbouwmachines kunnen toepassen. Omdat het een elektrische machine is, vergt het een compleet andere manier van ontwerpen.”

“Dit is het juiste moment om dit te doen. Elektrificatie heeft de weg voor ons geopend. We hebben zelfs kunstmatige intelligentie (AI) ingebouwd, met behulp van machine learning. Doordat de elektronica precieze controle geeft over de assnelheden, kunnen we AI gebruiken om zich aan te passen terwijl de maaidorser door het gewas beweegt en de eigenschappen van het gewas veranderen. Dat is het grote voordeel van elektrificatie.”

Het heeft Malcolm Lucas en Terry Krieg, initiatiefnemers van start-up Linttas, 9 jaar gekost om de elektrische maaidorser te ontwikkelen, inclusief de werking van een prototype op de boerderij. – Foto: Linttas
Het heeft Malcolm Lucas en Terry Krieg, initiatiefnemers van start-up Linttas, 9 jaar gekost om de elektrische maaidorser te ontwikkelen, inclusief de werking van een prototype op de boerderij. – Foto: Linttas

Lage kosten, innovatief graanscheidingsproces

Krieg vertelt dat het bedrijf al met veel boeren over het concept heeft gesproken. “We denken niet dat een boer een elektrische combine gaat kopen alleen omdat deze elektrisch is. Maar als we een maaidorser hebben die beter presteert dan alle andere, met aanzienlijk lagere operationele kosten, zal dat het verschil maken.”

De elektrische maaidorser wordt aanvankelijk aangedreven door een dieselgenerator, maar kan overschakelen op waterstof als die technologie beschikbaar komt. Het bedrijf is ook van plan om inductiemotoren te gebruiken om de kosten laag te houden.

Linttas – wat staat voor Linear Threshing, Turbulent Air Separation – maakt gebruik van een innovatief graanscheidingsproces. Het proces is gebaseerd op een conventioneel oogstsysteem en een lineair dorssysteem op basis van zwaartekracht. Het werkt anders dan het huidige combinesysteem met dorstrommel en zeven. Linttas heeft een voorlopig patent aangevraagd en overweegt een internationaal patent.

Elektrische maaidorser zelf repareren

Linttas streeft ernaar een machine te creëren die bestaat uit standaardonderdelen, zodat boeren deze zelf kunnen repareren. Zo kunnen lokale mechanisatiebedrijven indien nodig reparaties uitvoeren. “Dit moet al in de ontwerpfase worden meegenomen. Wij geloven dat het recht op reparatie heel belangrijk is”, zegt Krieg. “Boeren zijn lange tijd gegijzeld door grote fabrikanten. Onderdelen en reparaties zijn vaak duur.”

“We willen geen machine die je al na drie jaar moet vervangen. Je moet de machine voortdurend kunnen upgraden, net zoals een softwareproduct. Met upgrades houd je de elektrische maaidorser up-to-date.”

De Australiërs Terry Krieg (links) en Malcolm Lucas (rechts) hebben tijdens vakbeurs Agritechnica 2023 in Hannover (D.) hun ideeën over de elektrische maaidorser gepresenteerd. Ze zijn inmiddels in gesprek met verschillende machinefabrikanten. – Foto: Future Farming
De Australiërs Terry Krieg (links) en Malcolm Lucas (rechts) hebben tijdens vakbeurs Agritechnica 2023 in Hannover (D.) hun ideeën over de elektrische maaidorser gepresenteerd. Ze zijn inmiddels in gesprek met verschillende machinefabrikanten. – Foto: Future Farming

Pionieren op Agritechnica

Malcolm Lucas en Terry Krieg hebben tijdens vakbeurs Agritechnica 2023 in Hannover (D.) hun ideeën over de elektrische maaidorser gepresenteerd. “Een van de redenen waarom we naar Hannover zijn gegaan, was om te kijken waar we wereldwijd staan met onze voortgang”, legt Krieg uit. “Het blijkt dat niemand anders aan een elektrische maaidorser werkt. Er zijn elektrische trekkers voor doorgaans minder dan 100 pk, maar er is nog geen oplossing voor grote machines. Mensen kijken nog steeds naar dieselaangedreven machines.”

Het bedrijf heeft onlangs steun ontvangen van het Australische innovatieprogramma Agrotechnical, Farmers2Founders en growAg.

Auteur: René Groeneveld

Lees ook: Hoe worden veld- en oogstrobots aangedreven?

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Proefrit met Fendt e107 S Vario met accupakket onder de kap

TREKKER maakte een proefrit met de Fendt e107 Vario. Als basis diende de Fendt 207 S, maar dan met een accupakket...
Afbeelding artikel

Claas Trion 730-maaidorser high end voor middensegment

TREKKER testte de Claas Trion 730-maaidorser vorige zomer uitvoerig. De 730 is met recht een high end middenklasse maaidorser.
Afbeelding artikel

Van landbouwmachines als neventak naar hoofdactiviteit

Akkerbouwer Peter Cuelenaere is sinds 2012 ook officieel handelaar in landbouwmachines. Wat begon als neventak neemt nu bijna al zijn tijd...