fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Wereldwijd 8% minder trekkers verkocht in 2023

In 2023 zijn in totaal 2,2 miljoen trekkers verkocht op de belangrijkste trekkermarkten ter wereld. – Foto: Mark Pasveer

In totaal zijn 2,2 miljoen trekkers verkocht in 2023 op de belangrijkste trekkermarkten wereldwijd. Dat is een daling van 8%. De totale omzet groeide echter wel.

Dat blijkt uit een marktonderzoek van de Italiaanse brancheorganisatie FederUnacoma. India is veruit de grootste markt als het gaat om verkoopaantallen. In dat land zijn 915.000 trekkers verkocht in 2023.

Omzet stijgt

Volgens de Italiaanse brancheorganisatie zijn de verkoopaantallen van trekkers dan wel gedaald, toch nam de totale omzet uit trekkerverkopen toe. Het gaat om een groei van 2%, met een totale marktwaarde van 57 miljard dollar (€52,7 miljard).

De totale marktwaarde van agrarische machines, waaronder dus ook andere machinetypes vallen dan alleen trekkers, is 164 miljard dollar (€151,5 miljard). Dat is een stijging van 3%. Volgens FederUnacoma komt dat deze omzetstijging door inflatie en gestegen materiaalprijzen.

Lees ook: Agco in 2023 marktleider in krimpende Europese trekkermarkt

Chinese markt krimpt fors

India is veruit de grootste trekkermarkt ter wereld, met 915.000 nieuw verkochte trekkers. Ook de Chinese markt is groot, al kromp deze in 2023 fors met 28% tot 380.000 verkochte trekkers. In meerdere landen kromp de trekkermarkt, zoals in Spanje (-18%), Italië (-13%), Canada (-10%) en de Verenigde Staten (-8%).

Verwachting: vraag naar trekkers stabiel

FederUnacoma voorspelt dat er in de nabije toekomst net zo veel mondiale vraag is naar trekkers als nu. Volgens de brancheorganisatie hebben klimatologische en geopolitieke veranderingen hierop een grote invloed. Zo zou de daling in graanproductie in Oekraïne en Rusland worden gecompenseerd door groei van de graanmarkten in Brazilië, Australië of India.

Auteur: Bob Karsten

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

TREKKER test Finse Valtra Q285; dit zeggen gebruikers

Voor wie een trekker zoekt in de klasse van 250 tot 300 pk, levert Valtra de Q285. TREKKER test de...
Afbeelding artikel

BEURSPRIMEUR | Mechan onthult elektrische MF-trekker op ATH

Mechan presenteert binnenkort op vakbeurs ATH een elektrische MF-trekker, die enigszins lijkt op een compacte trekker uit de MF 1700-serie.
Afbeelding artikel

Kramp levert draadloze Twin-ledzwaailampen met instelbare flitspatronen

Onderdelenleverancier Kramp brengt de draadloze Twin-ledzwaailampen op de markt die synchroon of om-en-om kunnen knipperen.
Beheer
WP Admin