fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Kuhn ziet trend in dalende vraag naar landbouwmachines

Machinefabrikant Kuhn op mechanisatiebeurs Sima 2022 in Parijs. De halfjaarcijfers van Kuhn zijn in lijn met de eerste kwartaalcijfers van 2024 en tonen nog steeds minder vraag naar landbouwmachines. – Foto: Mark Pasveer

Lagere prijzen voor landbouwproducten, hoge rentetarieven en minder landbouwsubsidies blijven ervoor zorgen dat boeren terughoudend zijn met hun investeringen. Dat concludeert het Zwitserse Bucher Industries, eigenaar van machinefabrikant Kuhn.

Bucher Industries deelt de halfjaarcijfers van Kuhn Group. Deze zijn in lijn met de eerste kwartaalcijfers van dit jaar en tonen nog steeds minder vraag naar machines. Belangrijkste redenen voor de afname in de vraag naar landbouwmachines zijn volgens het bedrijf de lagere prijzen voor gewassen en producten, de hoge rentetarieven en minder landbouwsubsidies.

Meer voorraad, minder vraag naar machines

Bovendien blijven de voorraden landbouwmachines in het dealernetwerk hoog. Dat leidt tot minder vraag van dealers wereldwijd en resulteert in een significante daling van de orderontvangsten, vooral in Brazilië en Europa. Het onzekere politieke klimaat en de natte weersomstandigheden in Europa eisen ook hun tol. De dalende vraag naar machines is eveneens te zien in Noord-Amerika.

De orderontvangsten van de machinefabrikant in zijn geheel zijn afgenomen van omgerekend € 490 miljoen naar € 342 miljoen. Dat is een daling van 30%. Het totale orderboek staat met € 299 miljoen ruim 50% lager staat dan dezelfde periode een jaar eerder.

Verkoop machines loopt 17% achter

De verkoop van Kuhn Group is met 17% gedaald in vergelijking met de dezelfde periode vorig jaar, waarbij Brazilië een belangrijke factor was. Noord-Amerika bleef nog profiteren van een constant orderboek. Hier had het orderboek van Kuhn in april, mei en juni een niveau dat in lijn is met het langjarige gemiddelde. De operationele winstmarge was lager dan het hoge niveau van vorig jaar, maar bleef met 10% in de dubbele cijfers.

Kuhn heeft capaciteitsaanpassingen doorgevoerd in Brazilië en Europa. De fabrikant blijft werken aan het optimaliseren van de kosten, meldt Bucher Industries.

Auteur: Jacco van Erkelens

Lees ook: 13 meter brede gedragen Kuhn-schudder GF 13003 vergt forse trekker

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Kaweco staat te koop

Het moederbedrijf van Kaweco, Reesink Production, staat te koop. Kaweco’s eigenaar, Royal Reesink, zoekt een overnamekandidaat.
Afbeelding artikel

Duport en Pöttinger gaan uit elkaar

Duport stopt dit najaar met de import van Pöttinger-machines. Machinefabrikant Pöttinger start in oktober met Pöttinger Nederland.
Afbeelding artikel

Reesink Handling gaat MX-producten verkopen

Reesink Handling gaat MX-producten verkopen voor verreikers, compacttrekkers, smalspoortrekkers en trekkers tot 400 pk.
Beheer
WP Admin