fbpx
Terug naar nieuwsoverzicht

Werktuigenbouwer Kuhn ziet vraag naar machines met bijna 30% afnemen

Machinefabrikant Kuhn houdt er rekening mee dat de vraag naar werktuigen licht blijft dalen in 2024. - Foto: Mark Pasveer

Het Zwitserse Bucher Industries, eigenaar van onder andere werktuigenbouwer Kuhn, deelt het jaarresultaat over 2023. Daaruit blijkt dat Kuhn Group, na twee zeer goede jaren, de vraag naar machines ziet dalen.

Na twee extreem goede boekjaren ziet machinefabrikant Kuhn de vraag naar werktuigen afnemen. De orderhoeveelheid nam in 2023 met grofweg 30% af ten opzichte van 2022. Dat blijkt uit jaarcijfers die Bucher Industries, de eigenaar van Kuhn Group, deelt.

Hoge rentes en lage prijzen

Volgens Kuhn is de dalende vraag naar werktuigen een gevolg van slechte weersomstandigheden, in combinatie met hoge rentes, lagere inkomsten voor agrarische bedrijven door lagere prijzen. Ook was in sommige markten minder subsidiegeld beschikbaar. Bovendien hebben dealers relatief grote voorraden omdat de productiecapaciteit van de fabrikant juist verbeterde.

Netto omzet daalt licht

De orderhoeveelheid nam van omgerekend € 1,72 miljard in 2022 af tot € 1,2 miljard. Dat is een daling van 27,5% als je rekening houdt met de wisselkoers van de Zwitserse frank. Voor de netto-omzet over het boekjaar betekent dat een afname van 1,7% (van € 1,63 miljard naar € 1,52 miljard). Het orderboek valt met omgerekend € 716 miljoen 31% lager uit dan € 1,09 miljard.

Moederbedrijf Bucher Industries zag de netto-omzet overigens even goed licht groeien (van 2,8%) tot € 3,82 miljard. Dat komt deels door een acquisitie en groei in een aantal andere dochterondernemingen.
Kuhn Groep houdt er rekening mee dat de vraag naar werktuigen licht blijft dalen in 2024.

Auteur: Bob Karsten

Bekijk de werktuigtest: Prima maairesultaat met vlindermaaier Kuhn FC 9330 RA met afvoerbanden

Gerelateerde tags: ,

Gerelateerde artikelen

Afbeelding artikel

Omzet Amazone in 2023 gegroeid met 6%

De Duitse machinefabrikant Amazone heeft boekjaar 2023 afgesloten met een jaaromzet van €852 miljoen. Dat is 6% meer dan in 2022.
Afbeelding artikel

Manitou ziet winst in 2023 groeien met 22%

De verkoop van nieuwe machines groeide met 25%. Deze productdivisie van Manitou droeg het meeste bij aan de winststijging in 2023.
Afbeelding artikel

Omzet Kärcher gegroeid in 2023

Kärcher, aanbieder van reinigingssystemen en -producten, heeft zijn omzet in 2023 verhoogd met 4,2% ten opzichte van 2022.
Beheer
WP Admin